Vesti
Ratni zločini

„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima

„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
Sa današnje debate (Foto Kim)

Više od dvadeset godina nakon ratnih sukoba na Kosovu porodice čekaju na razrešenje sudbine njihovih nestalih članova. Stalno nailaze na „zid ćutanja“, a kao najodgovornije za to vide predstavnike međunarodne zajednice, a potom i one koji su na vlasti u Beogradu i Prištini. To su ponovili i na današnjoj debati "I nakon dve decenije porodice žrtava čekaju istinu" koju je organizovao “Forum za razvoj i mutietničku saradnju” (FDMC).

Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih, čeka istinu o svom bratu. Nestao je zajedno sa rudarima Rudarskog kopa Belaćevac još 1998. godine. Ne očekuje da je živ ali bi voleo da, kako kaže, pronađe i sahrani njegove kosti. Sa tom mišlju leže i budi se.

„Mi, porodica nekada dođemo u tako očajno stanje, da noću sanjamo i kada ustanemo ne znamo gde smo. Kada smo na nekom veselju ne znamo da li da plačemo, da se smejemo ili da se veselimo. Ja sam četiri ćerke udao, nijedna nije obukla belu venčanicu. To su strašne stvari“, kazao je Trifunović.

Silvani Marinković je tokom rata nestao suprug. Sve što je znala o njegovom nestanku rekla je nadležnim organima, čak i ime odogovornog.

„Ja znam ko mi je kidnapovao supruga i gde. Celokupna ta situacija koja se odvijala bila je prijavljena svim institucijama od 1999. godine, pa kako je ko dolazio i kako se ko menjao, a da niko nikada ništa nije preuzeo po tom pitanju. Jedan od kidnapera radi u Kosovskoj policiji u Gračanici“, kaže Silvana.

Nebojši Periću je nestao otac. Posle nekoliko dana, njegovo telo je pronađeno. Istragu je vodio predstavnik Unmika, ali ni Nebojša, kao ni mnogi drugi, nije saznao istinu o tome ko je oteo i ubio njegovog oca.

„Slučaj o mom ocu je bio kompletiran. Čovek koji je vodio istragu, UNMIK policajac mi je rekao da mu treba 24 sata da zatvri i da reši slučaj. Šta se dešava: njemu prekidaju misiju a dvojica njegovih kolega su raspoređeni u druge regione“, kazao je Perić.

Bez obzira na ove slučajeve, na Kosovu su od prijavljenih, tokom godina, pronađeni ostaci 70% nestalih lica. Međutim, taj procenat ne zadovoljava ni porodice, ni institucije i pojedince koji se bave rešavanjem sudbine još 1653 nestala lica.

Nedostatak informacija i nesaradnja između Vlade Srbije i Vlade Kosova trenutno najviše utiču na ovo pitanje, kaže Nora Ahmetaj, član Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje.

„Da se ne lažemo neka tela se nikada neće pronaći. Da li su spaljena ili bačena van teritorije Kosova, šta se sa njima desilo, mi ne znamo. Znam da je to jako teško reći porodicama, ali moramo da budemo spremni na najgore“, kaže Nora Ahmetaj.

Sudbina nestalih nije rasvetljena sve dok se krivci ne kazne, smatra novinar Neđeljko Zejak. On ističe da porodice nemaju podršku vlasti, ni sa Kosova ni u Srbiji, kao ni međunarodne zajednice. Ipak, Zejak očekuje da će formiranjem nove kosovske vlade situacija da se promeni.

„Ja lično očekujem da će nove vlasti na Kosovu, posebno novi premijer Aljbin Kurti koji je 1998. i 1999. godine bio desna ruka Adema Demaćija, političkog predstavnika Oslobodilačke vojske Kosova, zalažući se za uspostavljanje demokratije, učiniti korak više da se formira posebno odelenje u Tužilaštvu koje bi se isključivo bavilo pitanjem sudbine nestalih i kidnapovanih“, rekao je Zejak.

Bekim Bljakaj iz prištinskog Fonda za humanitarno pravo ističe da bi pitanje nestalih trebalo da se nađe visoko na agendi briselskih pregovora. Takođe se nada da će uskoro biti obelodanjene prve optužnice pred Specijalnim sudom.

„Očekivanja su baš visoka i sada ne znam i nisam baš siguran da sve žrtve, odnosno većina žrtava, da će videti pravdu od tog suda. Biće nekoliko, ne znam koliko slučajeva“ kaže Bljakaj.

Bez obzira na skepsu da će se nešto brzo promeniti po ovom bolnom pitanju, kod članova porodice ostaje nada da će „odgovorni biti kažnjeni, jer zločin ne zastareva“.

 

 Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020