Vesti
Ratni zločini

Završeno ispitivanje Olivera Ivanovića

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović završio je davanje iskaza pred Euleksovim sudskim većem u severnom delu Kosovske Mitrovice.
Završeno ispitivanje Olivera Ivanovića
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

U Osnovnom sudu u toku je suđenje Ivanoviću i još četvorici Srba koji su optuženi za krivicno delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine.

Ivanović je odgovarao na pitanja tužioca Romula Mateuša, zastupnika oštećenih Burhana Mađunija i predsednice sudskog Veća Roksane Komše.

Branilac optuženog Nebojša Vlajić rekao je da je Ivanović, odgovarajući na pitanje, ispričao gde je bio i kakve su njegove aktivnosti bile u vreme za koje je optužen i da to nema nikave veze sa onim što se u optužnici tvrdi.

On je dodao da je zadovoljan što je Ivanoviću, koji se nalazi u kućnom pritvoru, omogućeno da iznese odbranu posle gotovo dve godine od kada je uhapšen.

Tokom popodneva na pitanja advokata odgovaraće Dragoljub Delibašić, penzionisani pripadnik MUP-a koji je takođe optužen za zločine u Kosovskoj Mitrovici.

Završne reči, koje će najpre dati javni tužilac, zastupnik žrtava, branioci i okrivljeni, počinju 15.decembra, a advokati Ivanovića očekuju da će kompletan dokazni postupak sa završnim rečima biti završen u toku ovog meseca.

Pored Ivanovića i Delibašića, optužnicom su obuhvaćeni i otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Vujačić i Lazović brane se sa slobode, a Delibašić se kao i Ivanović brani iz kućnog pritvora.

Ivanović je u pritvoru od januara 2014. godine i pored garancija koje je Vlada Srbije dala kako bi se on branio sa slobode.Ostale vesti

Bivši komandant OVK Pjeter Šalja izjasnio se da nije kriv
Pjeter Šalja, bivši komandant OVK, poznatiji kao „komandant Vuk“, a koji je optužen za ratne zločine protiv civila na Kosovu, izjasnio se da nije kriv za zločine za koje ga tužilastvo tereti, prenosi N1
  • 19.04.2021
Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da Tužilaštvo još uvek odbrani nije dalo na uvid imena 17 osoba koje su se naknadno prijavile za status žrtava OVK, prenosi Reporteri.

  • 18.04.2021
Poziv žrtvama da učestvuju u postupku protiv Šalje
Lica koja smatraju da su pretrpela direktnu štetu usled krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanog veća Kosova protiv bivšeg komandanta OVK Pjetra Šalje mogu da se prijave da učestvuju u postupku, saopštili su veća. 
  • 16.04.2021
Još jedan bivši pripadnik OVK prebačen u Hag

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Pjetr Šalja koji je prošlog meseca uhapšen u Belgiji, danas je izručen Hagu i prebačen u pritvor, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

  • 15.04.2021
Odbijen zahtev odbrane Veseljija
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu odbio je zahtev odbrane jednog od šefova OVK Kadrija Veseljija da tužilaštvu nametne rok do 1. juna za podnošenje pretpretresnog podneska, prenosi Tanjug.
  • 15.04.2021
Porodica Zorana Đokića iz Peći traži pravično suđenje
Porodica Zorana Đokića (50) iz Peći, koji je pre dva meseca u Prištini prvostepenom presudom osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin, uputila je apel institucijama i organizacijama koje zastupaju i štite ljudska prava, da pomognu kako Zoran ne bi bio i pravosnažno osuđen za dela koja nije počinio.
  • 14.04.2021