Vesti
Ratni zločini

Završena pretraga i na drugoj tački, ništa nije pronađeno

Treći dan pretrage kod hrama Hrista Spasa nije pronađeno ništa što bi ukazalo da se tu nalaze posmrtni ostaci stradalih tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Završena pretraga i na drugoj tački, ništa nije pronađeno
Hram Hrista Spasa (Foto Kim)

Popodne je završena pretraga i na drugoj obeleženoj tački, a prema rečima Prenka Đetaja iz Komisije za nestale pri vladi Kosova ni danas nije pronađeno ništa sumnjivo.

"Dve tačke su proverene u kompleksu Univerziteta, ništa nije nađeno, a narednih dana će se biti proverena i treća tačka", kaže Đetaj za RTV KIM.

Đetaj, međutim kaže da se na iskopavanje treće tačke čeka zbog infrastrukturnih problema, za šta je potrebna saglasnost nadležnih iz komunalne službe i vodovoda.

“Ne znam tačno koji će to dana biti jer zavisi od infrastrukture. Moramo se prethodno dogovoriti sa predstavnicima komunalne službe i vodovoda i završavamo sa pretragom jer tu postoje neki kablovi i vodovodne cevi”, kazao je Đetaj.

Pretraga terena počela je u sredu na osnovu izjave svedoka koji su potvrdili da su tokom bombardovanja videli da su u blizini hrama kopali bageri.

U pretrazi učestvuju eksperti sudske medicine iz Prištine, Beograda i misije Euleks.

Pretragu terena oko Hrama Spasa u Prištini obezbeđuju pripadnici Kosovske policije.

Na Kosovu se, prema podacima iz juna 2015. godine kao nestalo vodi ukupno 1.654 osoba a među njima je i nešto više od 530 Srba i drugih nealbanaca.

 Ostale vesti

Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021