Vesti
Ratni zločini

Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda

Protest meštana Male i Velike Kruše završen je ispred Apelacionog suda koji se nalazi u okviru Palate pravde u Ajvaliji, nakon što se okupljenima obratio predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja.
Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda
Protest ispred Apelacionog suda (Foto Kim)

Objašnjavajući razloge za smanjenje kazne Darku Tasiću sa 22 na 11 godina zatvora, sudija je rekao da on nije počinio krivično dela ubistva.

Okupljeni koji su nosili transparente i žrtava, bili su nezadovljni ovim odgovorom. Oni su odbili poziv Šalje da uđu u sud kako bi razgovarali o žalbi na odluku Apelacionog suda.

Nakon toga su se razišli.

Prethodno je Špresa Šehu, predstavnica sela, rekla okupljenim novinarima da je nepravedno što je Tasiću smanjena kazna zatvora od 22 na 11 godina.

Podsetimo, Osnovni sud u Prizrenu osudio je najpre Tasića na 22 godine zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva u selu Mala Kruša, krajem marta 1999. Tasić, koji je bio policijski rezervista, osuđen je po dve tačke optužnice, zbog učešća u u oduzimanju, pljačkanju i krađi imovine meštana sela, kao i zbog skrnavljenja tela ubijenih, spaljivanja i pokušaja uništavanja leševa.

Na odluku suda uložena je žalba odbrane, pa je Apelacioni sud nedavno smanjio zatvorsku kaznu na 11 godina.

Još nije stigla presuda

Jedan od branilaca Tasića, advokat Dejan A. Vasić, ističe da je i nova presuda od 11 godina, svojevrsni "pravni skandal jer je kazna vrlo visoka za krivično delo koje je Tasić navodno izvršio".

Vasić ističe da još uvek nisu dobili zvaniči dokument presude.

„U praksi se nikada nije dešavalo da do te mere neki sud donese nezakonitu presudu. Sama odluka Apelacionog suda je vrlo visoka, i neodgvarajuća za ono krivično delo za koje se Tasić tereti. Celo suđenje Darka prate prostesti porodica kojima su tokom rata ubijeni članovi porodica. Mi smo tokom postupka pokušavali da sudu skrenmo pažnju, da Darko nije taj koji je odgovoran, to je trebalo da se ima u vidi pre nego što se krenulo sa protestima i nasiljem kako bi se reagovalo na odluke suda“, kazao je Vasić u izjavi za RTV Kim.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021