Vesti
Ratni zločini

Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda

Protest meštana Male i Velike Kruše završen je ispred Apelacionog suda koji se nalazi u okviru Palate pravde u Ajvaliji, nakon što se okupljenima obratio predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja.
Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda
Protest ispred Apelacionog suda (Foto Kim)

Objašnjavajući razloge za smanjenje kazne Darku Tasiću sa 22 na 11 godina zatvora, sudija je rekao da on nije počinio krivično dela ubistva.

Okupljeni koji su nosili transparente i žrtava, bili su nezadovljni ovim odgovorom. Oni su odbili poziv Šalje da uđu u sud kako bi razgovarali o žalbi na odluku Apelacionog suda.

Nakon toga su se razišli.

Prethodno je Špresa Šehu, predstavnica sela, rekla okupljenim novinarima da je nepravedno što je Tasiću smanjena kazna zatvora od 22 na 11 godina.

Podsetimo, Osnovni sud u Prizrenu osudio je najpre Tasića na 22 godine zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva u selu Mala Kruša, krajem marta 1999. Tasić, koji je bio policijski rezervista, osuđen je po dve tačke optužnice, zbog učešća u u oduzimanju, pljačkanju i krađi imovine meštana sela, kao i zbog skrnavljenja tela ubijenih, spaljivanja i pokušaja uništavanja leševa.

Na odluku suda uložena je žalba odbrane, pa je Apelacioni sud nedavno smanjio zatvorsku kaznu na 11 godina.

Još nije stigla presuda

Jedan od branilaca Tasića, advokat Dejan A. Vasić, ističe da je i nova presuda od 11 godina, svojevrsni "pravni skandal jer je kazna vrlo visoka za krivično delo koje je Tasić navodno izvršio".

Vasić ističe da još uvek nisu dobili zvaniči dokument presude.

„U praksi se nikada nije dešavalo da do te mere neki sud donese nezakonitu presudu. Sama odluka Apelacionog suda je vrlo visoka, i neodgvarajuća za ono krivično delo za koje se Tasić tereti. Celo suđenje Darka prate prostesti porodica kojima su tokom rata ubijeni članovi porodica. Mi smo tokom postupka pokušavali da sudu skrenmo pažnju, da Darko nije taj koji je odgovoran, to je trebalo da se ima u vidi pre nego što se krenulo sa protestima i nasiljem kako bi se reagovalo na odluke suda“, kazao je Vasić u izjavi za RTV Kim.Ostale vesti

Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021
Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021
Haradinaj odbio da se pojavi pred sudijom i izjasni o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

  • 08.01.2021
Tužilaštvo: Tači podrivao sud, nismo za ukidanje pritvora

Specijalizovano tužilaštvo sa sedištem u Hagu usprotivilo se zahtevu odbrane nekadašnjeg komandanta OVK i donedavnog predsednika Kosova Hašima Tačija da mu se ukine pritvor i dozvoli odbrana sa slobode, a odluku o zahtevu treba da donese sud narednih dana.

  • 08.01.2021
Haradinaj pred sudom u 15 časova
Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj danas u 15 časova, ponovo će biti priveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjenja o krivici.
  • 08.01.2021