Vesti
Ratni zločini

Završen proces ekshumacije u masovnoj grobnici Kiževak

Proces iskopavanja i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava rata na Kosovu u periodu 1998-99. godine u Kiževaku kod Raške je završen. Do sada je na ovoj lokaciji pronađeno 9 ljudskih ostataka.
Završen proces ekshumacije u masovnoj grobnici Kiževak
Kiževak (Foto Komisija za nestale Vlade Kosova)

Komisija Vlade Kosova za nestala lica objavila je danas da je proces iskopavanja i ekshumacije završen.

Na osnovu antropološkog ispitivanja zaključeno je da je minimalni broj ekshumiranih osoba devet (9). Dve su identifikovane DNK metodom, u prvoj fazi procesa ekshumacije, navodi se u saopštenju.

Proces iskopavanja i ekshumacije posmrtnih ostataka na ovoj lokaciji odvijao se u dve faze, od 30.novembra do 9. decembrar prošle godine i od 5. do 26. maja ove godine.

U drugoj fazi koja je počela 5. maja, na ovom mestu je izvršena puna procena celokupne označene lokacije masovne grobnice i ekshumirani su svi posmrtni ostaci žrtava rata.

Deo iskopavanja bili su forenzički stručnjaci sa Kosova, u ime kosovske delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica, zajedno sa stručnjacima iz Međunarodne komisije za nestale osobe, EULEKS-ovim stručnjacima, Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, kao predstavnici Vladine komisije za nestala lica iz Republike Srbije i Radne grupe.

Lokaciju u Kiževaku, posetile su i porodice nestalih osoba i delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz Ženeve u pratnji predstavnika dve delegacije u okviru Radne Grupa za nestala lica.Ostale vesti

Suđenje Saljihu Mustafi u Hagu počinje 15. septembra
Pretresni panel Specijalizovanih veća Kosova odlučio je da će pretresni postupak u predmetu protiv bivšeg oficira nekadašnje OVK Saljiha Mustafe, početi 15. septembra ove godine.
  • 19.06.2021
Odalović: Skoro sve potencijalne masovne grobince Albanaca su ispitane
Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da su skoro sve lokacije potencijalnih masovnih grobnica kosovskih Albanaca u centralnoj Srbiji istražene, i da je proverena svaka na koju je ukazala prištinska strana, dok obrnuto nije slučaj.
  • 18.06.2021
Izabrane sudije za konačnu odluku o Tačijevim žrtvama
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, imenovala je tročlano sudsko veće koje će odlučovati o žalbi šest osoba kojima je sudija za prethodni postupak odbio pravo da budu žrtve u postupku protiv Hašima Tačija i ostalih šefova OVK.
  • 09.06.2021
U Hagu održano pripremno ročište pred suđenje Saljihu Mustafi

Pripremno ročište pred suđenje nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi održano je pred tročlanim sudskim većem koje će mu suditi po optužnici Specijalizovanog tužioca Kosova za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.

  • 09.06.2021
Hag: Pripremno ročište za prvo suđenje Saljihu Mustafi
Pripremno ročište pred suđenje nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi počelo je pred tročlanim sudskim većem koje će mu suditi po optužnici Specijalizovanog tužioca Kosova za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.
  • 09.06.2021
Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora
Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je presudu Ratku Mladiću. Odbijene sve žalbe  Mladića. Odbijena je žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u BiH.
  • 08.06.2021