Vesti
Ratni zločini

Završen proces ekshumacije u masovnoj grobnici Kiževak

Proces iskopavanja i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava rata na Kosovu u periodu 1998-99. godine u Kiževaku kod Raške je završen. Do sada je na ovoj lokaciji pronađeno 9 ljudskih ostataka.
Završen proces ekshumacije u masovnoj grobnici Kiževak
Kiževak (Foto Komisija za nestale Vlade Kosova)

Komisija Vlade Kosova za nestala lica objavila je danas da je proces iskopavanja i ekshumacije završen.

Na osnovu antropološkog ispitivanja zaključeno je da je minimalni broj ekshumiranih osoba devet (9). Dve su identifikovane DNK metodom, u prvoj fazi procesa ekshumacije, navodi se u saopštenju.

Proces iskopavanja i ekshumacije posmrtnih ostataka na ovoj lokaciji odvijao se u dve faze, od 30.novembra do 9. decembrar prošle godine i od 5. do 26. maja ove godine.

U drugoj fazi koja je počela 5. maja, na ovom mestu je izvršena puna procena celokupne označene lokacije masovne grobnice i ekshumirani su svi posmrtni ostaci žrtava rata.

Deo iskopavanja bili su forenzički stručnjaci sa Kosova, u ime kosovske delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica, zajedno sa stručnjacima iz Međunarodne komisije za nestale osobe, EULEKS-ovim stručnjacima, Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, kao predstavnici Vladine komisije za nestala lica iz Republike Srbije i Radne grupe.

Lokaciju u Kiževaku, posetile su i porodice nestalih osoba i delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz Ženeve u pratnji predstavnika dve delegacije u okviru Radne Grupa za nestala lica.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
  • 23.05.2022
Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022