Vesti
Ratni zločini

Zaštićeni svedok: Tači nam je na sastanku bio predstavljen kao šef

U nastavku suđenja bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, bivši starešina OVK posvedočio je kao zaštićeni svedok pred specijalnim kosovskim sudom u Hagu, da mu je na jednom sastanku Tači bio predstavljen kao ’’šef’’.
Zaštićeni svedok: Tači nam je na sastanku bio predstavljen kao šef
Hašim Tači (Foto scp-ks.org)

Iskaz svedoka, čiji je identitet zaštićen šifrom 4255, bio je zatvoren za javnost.

Prema sažetku njegove izjave, koju je u sudnici pročitao tužilac Džejms Paće (James Pace), svedok je 1998-99 bio član Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove i pripadnik OVK i to na komandnom položaju u "operativnoj zoni" Paštrik u opštinama Prizren i Suva Reka.

Po sažetku njegove izjave, svedok je bio prisutan na dva sastanka sa Tačijem.

"Svedok je izjavio da je, na jednom sastanku, Tači je bio predstavljen kao član Glavnog štaba OVK, a na drugom sastanku kao šef svim drugim pripadnicima OVK", preneo je tužilac Paće.

Svedok je, u kratkom otvorenom delu zasedanja, kazao da je, posle rata, s Tačijem "radio u istoj instituciji".

U unakrsnom ispitivanju, branilac drugooptuženog Kadrija Veseljija dokazivao je da Glavni štab OVK tokom 1998. nije imao kontrolu nad jedinicama koje su, po njemu, činili meštani koji su branili svoja sela.

Advokat Ben Emerson oslanjao se, pritom, na oslobađajuću presudu koju je Haški tribunal izrekao njegovom bivšem klijentu Ramušu Haradinaju.

Iz te presude, Emerson je citirao reči svedoka Džona Kroslanda, koji je za vreme rata na Kosovu bio britanski vojni ataše u Beogradu.

Krosland je na sudjenju Haradinaju tvrdio da je 1998. bilo "preterano nazvati vrh OVK Glavnim štabom", da to telo "nije imalo kontrolu nad OVK" i da "nije koordinisalo" dejstva te paravojske na terenu.

Svedok se složio sa tim konstatacijama.

Suđenje Tačiju, Veseljiju i saoptuženima Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju biće nastavljeno sutra.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta zlodela počinjena su, po optužnici, u četrdesetak pritvoreničkih centara OVK na Kosovu i u dva pritvora u severnoj Albaniji.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji minista za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023