Vesti
Ratni zločini

Zajiću za još dva meseca produžen kućni pritvor

Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Peći Sulj Ljokaj doneo je rešenje kojim je za još dva meseca produžen kućni pritvor povratniku iz Kline Miloradu Zajiću.
Zajiću za još dva meseca produžen kućni pritvor
Milorad Zajić (Foto arhiva Kim)

Specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiči Zajića da je izvršio krivično delo ratnog zločina, jer je, navodno, krajem rata 1999. godine, kao pripadnik policije, navodno učestvovao u paljenju albanskih kuća.

Meru kućnog pritvora Zajić izdržava u svojoj kući u Klini od 20. marta ove godine. Uhapšen je dan ranije.

Zajićev advokat Dejan A. Vasić smatra da specijalna tužiteljka sistematski krši pravo na odbranu njegovog klijenta neodobravajući mu uvid u spis predmeta, iako je njegov branjenik dao izjavu pred tužiteljkom.

"Istraga koju specijalna tužiteljka vrši prekrivena je velom tajne, zbog izigravanja obaveze da nas o izvođenju dokaza obavesti. Moj klijent je poodmakle životne dobi, pa mu mera zaista teško pada i onemogućuje ga u najosnovnijim životnim potrebama", rekao je Vasić.

Advokat Dejan A. Vasić se ipak nada da će Zajiću biti dopuštena odbrana sa slobode.

"Na rešenje sam izjavio žalbu Apelacionom sudu u Prištini i očekujuem da moji argumenti budu uvaženi", naveo je on u kratkom obraćanju medijima.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao i bivšu pripadnicu OVK

Specijalni sud pozvao je bivšu pripadnicu OVK Sadetu Doda Šotu i ona će biti saslušana 26. januara u Euleksovim prostorijama u Kosovu Polju, saopštila je Ganimete Musljiu iz Demokratske partije Kosova, preneo je RTK 2.

  • 24.01.2021
Odbijen Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu
Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.
  • 23.01.2021
Produžen pritvor Bačeviću za još dva meseca
Sudija Aljbina Šabani Rama ispred posebnog odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžila je danas na još dva meseca pritvor Svetomiru Bačeviću iz Gornjeg Milanovca, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 22.01.2021
Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021