Vesti
Ratni zločini

Zajiću za još dva meseca produžen kućni pritvor

Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Peći Sulj Ljokaj doneo je rešenje kojim je za još dva meseca produžen kućni pritvor povratniku iz Kline Miloradu Zajiću.
Zajiću za još dva meseca produžen kućni pritvor
Milorad Zajić (Foto arhiva Kim)

Specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiči Zajića da je izvršio krivično delo ratnog zločina, jer je, navodno, krajem rata 1999. godine, kao pripadnik policije, navodno učestvovao u paljenju albanskih kuća.

Meru kućnog pritvora Zajić izdržava u svojoj kući u Klini od 20. marta ove godine. Uhapšen je dan ranije.

Zajićev advokat Dejan A. Vasić smatra da specijalna tužiteljka sistematski krši pravo na odbranu njegovog klijenta neodobravajući mu uvid u spis predmeta, iako je njegov branjenik dao izjavu pred tužiteljkom.

"Istraga koju specijalna tužiteljka vrši prekrivena je velom tajne, zbog izigravanja obaveze da nas o izvođenju dokaza obavesti. Moj klijent je poodmakle životne dobi, pa mu mera zaista teško pada i onemogućuje ga u najosnovnijim životnim potrebama", rekao je Vasić.

Advokat Dejan A. Vasić se ipak nada da će Zajiću biti dopuštena odbrana sa slobode.

"Na rešenje sam izjavio žalbu Apelacionom sudu u Prištini i očekujuem da moji argumenti budu uvaženi", naveo je on u kratkom obraćanju medijima.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023