Vesti
Ratni zločini

Za svu četvoricu optuženih u Hagu zajednička statusna konferencija

Prva statusna konferencija u procesu protiv četvorice članova Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova održaće se 18. novembra, pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, prenosi Tanjug.
Za svu četvoricu optuženih u Hagu zajednička statusna konferencija
Sudnica Specijalizovanih veća u Hagu (Foto prt.scr)

Sudija za prethodni postupak je pozvao svu četvoricu optuženih u tom predmetu - Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, kao i njihove branioce da prisustvuju statusnoj konferenciji, rečeno je Tanjugu u Specijalizovanim većima.

"Iako su sva četvorica optuženih pozvani da učestvuju na ovom rocištu, oni imaju mogućnost da odluče da ih zastupa samo njihov branilac ili da učestvuju na konferenciji putem video veze", precizirala je za Tanjug portparolka Specijalizovanih veća Angela Grip.

Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija tokom koje, kako je ukazala Gripova, na primer - odbrana i tužilaštvo odlučuju na koji će način jedni drugima tokom procesa obelodanjivati dokaze koje poseduju.

Deo sednice na kojem bude rasprave o dokazima sudija može da zatvori za javnost zbog zaštite bezbednosti žrtava i svedoka.

Pored rasprave o procesnim pitanjima u vezi sa dokazima za predstojeće suđenje, očekuje se da bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi, jer su njihovi advokati najavili da će tražiti da se brane sa slobode.

Tači i ostali prvi put su se početkom ove sedmice pojavili pred sudijom za prethodni postupak i negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice, koja ih zajedno tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca i političkih protivnika.

Izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smešteni u pritvorsku jedinicu.Ostale vesti

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževaku

U masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovde su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli, šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

  • 04.12.2020
Odloženo donošenje presude u slučaju Nenada Arsića
Glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice koji je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini trebalo da bude okončan danas odložen je za 21. decembar, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 04.12.2020
Konačna presuda u slučaju Nenada Arsića očekuje se danas
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas će se okončati glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 04.12.2020
Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda
Protest meštana Male i Velike Kruše završen je ispred Apelacionog suda koji se nalazi u okviru Palate pravde u Ajvaliji, nakon što se okupljenima obratio predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja.
  • 03.12.2020
Najavljen protest zbog smanjenja kazne Darku Tasiću
Nezadovoljni zbog smanjenja kazne Darku Tasiću, osuđenom za ratne zločine, meštani Male i Velike Kruše, okolnih sela i drugih krajeva Kosova protestovaće u 11 sati ispred Palate pravde u Ajvaliji kod Prištine.
  • 03.12.2020
Kosovska vlada planira 20 miliona evra za optužene u Specijalnom sudu
Vlada u Prištini izdvojiće dvadeset miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine na Kosovu.
  • 02.12.2020