Vesti
Ratni zločini

Za svu četvoricu optuženih u Hagu zajednička statusna konferencija

Prva statusna konferencija u procesu protiv četvorice članova Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova održaće se 18. novembra, pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, prenosi Tanjug.
Za svu četvoricu optuženih u Hagu zajednička statusna konferencija
Sudnica Specijalizovanih veća u Hagu (Foto prt.scr)

Sudija za prethodni postupak je pozvao svu četvoricu optuženih u tom predmetu - Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, kao i njihove branioce da prisustvuju statusnoj konferenciji, rečeno je Tanjugu u Specijalizovanim većima.

"Iako su sva četvorica optuženih pozvani da učestvuju na ovom rocištu, oni imaju mogućnost da odluče da ih zastupa samo njihov branilac ili da učestvuju na konferenciji putem video veze", precizirala je za Tanjug portparolka Specijalizovanih veća Angela Grip.

Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija tokom koje, kako je ukazala Gripova, na primer - odbrana i tužilaštvo odlučuju na koji će način jedni drugima tokom procesa obelodanjivati dokaze koje poseduju.

Deo sednice na kojem bude rasprave o dokazima sudija može da zatvori za javnost zbog zaštite bezbednosti žrtava i svedoka.

Pored rasprave o procesnim pitanjima u vezi sa dokazima za predstojeće suđenje, očekuje se da bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi, jer su njihovi advokati najavili da će tražiti da se brane sa slobode.

Tači i ostali prvi put su se početkom ove sedmice pojavili pred sudijom za prethodni postupak i negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice, koja ih zajedno tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca i političkih protivnika.

Izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smešteni u pritvorsku jedinicu.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021