Vesti
Ratni zločini

“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”

Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Bekim Bljakaj (Foto Kim)

To pokretanje postupka bi, po rečima direktora Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekima Bljakaja, trebalo da znači da će tužilac proslediti optužnice sudiji na potvrđivanje.

„Sudija to sada mora da potvrdi, da vidi da li ima dovoljno dokaza da se optuže ljudi koji su u tim optužnicama. Postoji rok od 6 meseci da sudija to uradi. Dakle, najkasnije za šest meseci sudija će potvrditi tu optužnicu, vratiti Tužilaštvu na dopunu ili će odbaciti optužnicu. Ne verujem da će to biti slučaj, niti da će to trajati šest meseci, ali svakako, mi ćemo za šest meseci videti ko su optuženi“, kaže Bljakaj za RTV Kim.

On smatra da je konačno usledio momenat na koji se čekalo nekoliko godina.

„Mi smo se nadali da će se ti procesi odvijati brže, nekoliko godina čekamo te optužnice. Naravno, taj proces istrage i pisanje optužnice je u nadležnosti Specijalizovanog tužilaštva. Ovime oni pokazuju da su očito radili ozbiljno i da su ozbiljno vršili istrage“.

Na pitanje da li su čekajući početak rada Specijalnog suda građani Kosova izgubili nadu da će ova institucija zadovoljiti pravdu žrtava, Bljakaj kaže:

„Podeljena su mišljnja oko zadovoljenja pravde. Na Kosovu većina vidi ovaj sud kao jednostran, ali verujem da su porodice žrtava polagale nadu u ovaj sud, naročito porodice nealbanskih žrtava, kao i porodice onih albanskih žrtava koje su bile deo političkog konflikta. Svejedno, ostaje da vidimo, ali ja se plašim da ovaj sud neće zadovoljiti očekivanja svih žrtava, kao što to nisu ni drugi sudovi. Pošto je ad hok sud, on će jednoga dana završiti svoj mandat. Nažalost, puno žrtava neće dočekati pravdu“.

Govoreći o slučaju Fatmira Bajšorija koji odbija da se odazove na poziv Specijalnog suda, Bljakaj kaže da će on zbog svoje odluke pretrpeti samo štetu.

„To znači da će on biti priveden ukoliko bude optužen. Ne može niko da pobegne od pravde na takav način da odbije da se pojavi pred sudom. On sebi može samo da pogorša situaciju“, zaključuje Bljakaj.

Podsetimo, juče je specijalizovani tužilac obavestio predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak.Ostale vesti

Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021
Svedok povukao optužbe protiv Hašima Tačija
Bivši aktivista Demokratskog saveza Kosova iz Mališeva, Cen Desku, povukao je u utorak optužbe protiv Hašima Tačija.
  • 05.05.2021
Kadri Veselji privremeno na Kosovu
Bivši predsedavajući Demokratske stranke Kosova Kadri Veselji, pušten je privremeno iz Haga gde je u pritvoru kao osumnjičeni za ratne zločine. Vest je za "Klan Kosova" potvrdila portparolka Specijalizovanih veća Angela Grip.
  • 03.05.2021