Vesti
Ratni zločini

“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”

Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Bekim Bljakaj (Foto Kim)

To pokretanje postupka bi, po rečima direktora Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekima Bljakaja, trebalo da znači da će tužilac proslediti optužnice sudiji na potvrđivanje.

„Sudija to sada mora da potvrdi, da vidi da li ima dovoljno dokaza da se optuže ljudi koji su u tim optužnicama. Postoji rok od 6 meseci da sudija to uradi. Dakle, najkasnije za šest meseci sudija će potvrditi tu optužnicu, vratiti Tužilaštvu na dopunu ili će odbaciti optužnicu. Ne verujem da će to biti slučaj, niti da će to trajati šest meseci, ali svakako, mi ćemo za šest meseci videti ko su optuženi“, kaže Bljakaj za RTV Kim.

On smatra da je konačno usledio momenat na koji se čekalo nekoliko godina.

„Mi smo se nadali da će se ti procesi odvijati brže, nekoliko godina čekamo te optužnice. Naravno, taj proces istrage i pisanje optužnice je u nadležnosti Specijalizovanog tužilaštva. Ovime oni pokazuju da su očito radili ozbiljno i da su ozbiljno vršili istrage“.

Na pitanje da li su čekajući početak rada Specijalnog suda građani Kosova izgubili nadu da će ova institucija zadovoljiti pravdu žrtava, Bljakaj kaže:

„Podeljena su mišljnja oko zadovoljenja pravde. Na Kosovu većina vidi ovaj sud kao jednostran, ali verujem da su porodice žrtava polagale nadu u ovaj sud, naročito porodice nealbanskih žrtava, kao i porodice onih albanskih žrtava koje su bile deo političkog konflikta. Svejedno, ostaje da vidimo, ali ja se plašim da ovaj sud neće zadovoljiti očekivanja svih žrtava, kao što to nisu ni drugi sudovi. Pošto je ad hok sud, on će jednoga dana završiti svoj mandat. Nažalost, puno žrtava neće dočekati pravdu“.

Govoreći o slučaju Fatmira Bajšorija koji odbija da se odazove na poziv Specijalnog suda, Bljakaj kaže da će on zbog svoje odluke pretrpeti samo štetu.

„To znači da će on biti priveden ukoliko bude optužen. Ne može niko da pobegne od pravde na takav način da odbije da se pojavi pred sudom. On sebi može samo da pogorša situaciju“, zaključuje Bljakaj.

Podsetimo, juče je specijalizovani tužilac obavestio predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao još jednog bivšeg borca OVK
Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati objavio je da je u Hag pozvan i Elbasan Šošaj, bivši pripadnik OVK.
  • 07.07.2020
Haradinaj: Iza suda stoji velika sila
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da iza Specijalnog suda u Hagu stoji velika sila i da Kosovo teško može da interveniše u ovom trenutku, prenosi Gazeta Ekspress.
  • 30.06.2020
Koha: Adem Zogjani poslat u Hag

Bivši član Generalštaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adem Zogjani, prema navodima članova njegove porodice, poslat je u Specijalni sud u Hagu, objavila je Koha.

  • 25.06.2020
Tači postavio grb OVK na Fejsbuk
Dan pošto je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu predložilo optužnicu ratne zločine protiv njega, kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku postavio grb "Oslobodilačke vojske Kosova".
  • 25.06.2020
Saopštavanje detalja moguće optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i ostalih osumnjičenih za ratne zločine OVK je "najgrublja i najsnažnija poruka koju je američka administracija uputila svojim miljenicima na Kosovu", smatra novinar Živojin Rakočević.
  • 24.06.2020
„Čudan trenutak za optužnicu, miriše na politiku“
„Tužilaštvo ne bi trebalo da javnosti saopštava informacije o optuženima i optužnici dok ta optužnica ne postane pravosnažna“, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na saopštenje Specijalizovanog tužilaštva. Nora Ahmetaj kaže da "sve miriše na politiku", dok Rada Trajković veruje da je ovim sprečena abolicija Tačija.
  • 24.06.2020