Vesti
Ratni zločini

“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”

Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Bekim Bljakaj (Foto Kim)

To pokretanje postupka bi, po rečima direktora Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekima Bljakaja, trebalo da znači da će tužilac proslediti optužnice sudiji na potvrđivanje.

„Sudija to sada mora da potvrdi, da vidi da li ima dovoljno dokaza da se optuže ljudi koji su u tim optužnicama. Postoji rok od 6 meseci da sudija to uradi. Dakle, najkasnije za šest meseci sudija će potvrditi tu optužnicu, vratiti Tužilaštvu na dopunu ili će odbaciti optužnicu. Ne verujem da će to biti slučaj, niti da će to trajati šest meseci, ali svakako, mi ćemo za šest meseci videti ko su optuženi“, kaže Bljakaj za RTV Kim.

On smatra da je konačno usledio momenat na koji se čekalo nekoliko godina.

„Mi smo se nadali da će se ti procesi odvijati brže, nekoliko godina čekamo te optužnice. Naravno, taj proces istrage i pisanje optužnice je u nadležnosti Specijalizovanog tužilaštva. Ovime oni pokazuju da su očito radili ozbiljno i da su ozbiljno vršili istrage“.

Na pitanje da li su čekajući početak rada Specijalnog suda građani Kosova izgubili nadu da će ova institucija zadovoljiti pravdu žrtava, Bljakaj kaže:

„Podeljena su mišljnja oko zadovoljenja pravde. Na Kosovu većina vidi ovaj sud kao jednostran, ali verujem da su porodice žrtava polagale nadu u ovaj sud, naročito porodice nealbanskih žrtava, kao i porodice onih albanskih žrtava koje su bile deo političkog konflikta. Svejedno, ostaje da vidimo, ali ja se plašim da ovaj sud neće zadovoljiti očekivanja svih žrtava, kao što to nisu ni drugi sudovi. Pošto je ad hok sud, on će jednoga dana završiti svoj mandat. Nažalost, puno žrtava neće dočekati pravdu“.

Govoreći o slučaju Fatmira Bajšorija koji odbija da se odazove na poziv Specijalnog suda, Bljakaj kaže da će on zbog svoje odluke pretrpeti samo štetu.

„To znači da će on biti priveden ukoliko bude optužen. Ne može niko da pobegne od pravde na takav način da odbije da se pojavi pred sudom. On sebi može samo da pogorša situaciju“, zaključuje Bljakaj.

Podsetimo, juče je specijalizovani tužilac obavestio predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak.Ostale vesti

Hisni Gucati pred sudom u četvrtak
Predsednik Udruženja veterana OVK koji je uhapšen u petak pre podne, pojaviće se pred sudom u Hagu u četvrtak 1. oktobra, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.
  • 29.09.2020
Nasim Haradinaj danas pred sudom u Hagu
Pred sudom u Hagu danas će se pojaviti Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova, koji je uhapšen u petak u Prištini.
  • 29.09.2020
Mustafa se nije izjasno o krivici
Bivši komadant OVK Saljih Mustafa nije želeo da se pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova izjasni o krivici povodom optužbi.
  • 28.09.2020
Završeno saslušanje Agima Čekua
Bivši komandant Glavnog štaba OVK, bivši premijer i ministar odbrane Kosova Agim Čeku završio je sa davanjem iskaza tužiocima u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, objavili su kosovski mediji na albanskom jeziku izjavu njegovog advokata, javlja dopisnik N1 iz EU.
  • 28.09.2020
Pred sudijama u Hagu danas Čeku i Mustafa
Bivši komadant Oslobodilačke vojske Kosova i nekadašnji kosovski premijer Agim Čeku, ali i bivši komandant Saljih Mustafa pojaviće se pred sudijama u Hagu.
  • 28.09.2020
Saljih Mustafa se sutra pred sudijom izjašnjava o krivici

Nekadašnji komadant u OVК Saljih Mustafa, zvani komadant Calji (48) sutra popodne će biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Кosova sa sedištem u Hagu.

  • 27.09.2020