pokrenuti postupak." />
Vesti
Ratni zločini

“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”

Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Bekim Bljakaj (Foto Kim)

To pokretanje postupka bi, po rečima direktora Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekima Bljakaja, trebalo da znači da će tužilac proslediti optužnice sudiji na potvrđivanje.

„Sudija to sada mora da potvrdi, da vidi da li ima dovoljno dokaza da se optuže ljudi koji su u tim optužnicama. Postoji rok od 6 meseci da sudija to uradi. Dakle, najkasnije za šest meseci sudija će potvrditi tu optužnicu, vratiti Tužilaštvu na dopunu ili će odbaciti optužnicu. Ne verujem da će to biti slučaj, niti da će to trajati šest meseci, ali svakako, mi ćemo za šest meseci videti ko su optuženi“, kaže Bljakaj za RTV Kim.

On smatra da je konačno usledio momenat na koji se čekalo nekoliko godina.

„Mi smo se nadali da će se ti procesi odvijati brže, nekoliko godina čekamo te optužnice. Naravno, taj proces istrage i pisanje optužnice je u nadležnosti Specijalizovanog tužilaštva. Ovime oni pokazuju da su očito radili ozbiljno i da su ozbiljno vršili istrage“.

Na pitanje da li su čekajući početak rada Specijalnog suda građani Kosova izgubili nadu da će ova institucija zadovoljiti pravdu žrtava, Bljakaj kaže:

„Podeljena su mišljnja oko zadovoljenja pravde. Na Kosovu većina vidi ovaj sud kao jednostran, ali verujem da su porodice žrtava polagale nadu u ovaj sud, naročito porodice nealbanskih žrtava, kao i porodice onih albanskih žrtava koje su bile deo političkog konflikta. Svejedno, ostaje da vidimo, ali ja se plašim da ovaj sud neće zadovoljiti očekivanja svih žrtava, kao što to nisu ni drugi sudovi. Pošto je ad hok sud, on će jednoga dana završiti svoj mandat. Nažalost, puno žrtava neće dočekati pravdu“.

Govoreći o slučaju Fatmira Bajšorija koji odbija da se odazove na poziv Specijalnog suda, Bljakaj kaže da će on zbog svoje odluke pretrpeti samo štetu.

„To znači da će on biti priveden ukoliko bude optužen. Ne može niko da pobegne od pravde na takav način da odbije da se pojavi pred sudom. On sebi može samo da pogorša situaciju“, zaključuje Bljakaj.

Podsetimo, juče je specijalizovani tužilac obavestio predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020
Optužnica protiv bivšeg pripadnika MUP-a Srbije
Kosovsko Specijalno tužilaštvo podneo je tužbu Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv G.S., bivšeg pripadnika MUP-a Srbije zbog krivičnog dela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", saopšteno je danas.
  • 06.02.2020