Vesti
Ratni zločini

Za puštanje Tačija iz pritvora u Hagu dve države dale garancije

Garancije sudu za zločine OVK u Hagu za puštanje iz pritvora bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998. i 1999. godine, dale su dve države.

Za puštanje Tačija iz pritvora u Hagu dve države dale garancije
Tači u Hagu (Foto Rojters)

U zahtevu za ukidanje pritvora, objavljenom na internet stranici suda, Tači je zatražio da bude pušten u jednu od te dve države i da tamo bude u kućnom pritvoru pod uslovima koje odredi sud. Jedna od država, koje garantuju za Tačija, finansijski podržava sud (contributing country), naznačila je odbrana.

Po zvaničnim podacima suda, finansijski donatori su: Kanada, Norveška, Švajcarska, Turska i SAD.

Kako piše u zahtevu Tačijeve odbrane, jedna od navedenih država „zvanično je prihvatila da smesti Tačija i obavezala se da će pomoći Sudu u sprovođenju mandata u najvećoj mogućoj meri, a u skladu sa zakonima (te države)“.

Prethodno je, po Tačijevom američkom braniocu Gregu Kihou ta država razmotrila „rizik od (Tačijevog) bekstva i uticanja na svedoke“.

Druga država je u svojoj garanciji za Tačija sudu potvrdila da je sposobna da „‘nadgleda i sprovede’ … sveobuhvatne mere uključujući zabranu javne i političke aktivnosti, ograničenje, kontrolu i praćenje kontakata, komunikacija, kao i fizičkog kretanja“.

Odbrana tvrdi da „garancije navedenih zemalja na primeren način umanjuju rizik“ da bi Tači, ako bude privremeno oslobodjen, mogao pobeći, opstruisati rad suda, zastrašivati svedoke ili ponoviti krivično delo. U odgovoru na Tačijev zahtev, tužilaštvo je naglasilo da priložene „garancije trećih država ne ublažavaju na adekvatan način rizike“ koje bi donelo Tačijevo puštanje iz pritvora.

Po tužiocima, sud, imajući to u vidu, ne bi trebalo ni da razmatra garancije i uslove koje su ponudile dve države.

„U konkretnim okolnostima u vezi sa Tačijem, nema ničega što bi Kosovo ili bilo koja druga država mogli učiniti da u dovoljnoj meri spreče da se rizici ostvare. Ukoliko bi se to dogodilo, to bi nanelo nepovratnu štetu integritetu sudskog procesa. Produženje pritvora jedini je način da se rizici suzbiju“, zaključilo je tužilaštvo.

O zahtevu Tačijeve odbrane odlučiće sudija za prethodni postupak Nikola Giju, koji je već odbio da ukine pritvor saoptuženima Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju.

Trojica optuženih najavila su da će na tu odluku uložiti žalbu.

U aprilu ove godine, apelaciono veće suda je odbacilo žalbe optuženih na prethodnu odluku sudije Gijua da im produži pritvor.

Iako se složio sa odlukom većine da Tačiju uskrate uslovnu slobodu, sudija apelacionog veća Kaj Ambos iz Nemačke je, u izdvojenom mišljenju, tada ukazao da bi ponuda „treće države“ da prihvati optuženog „mogla biti važan, a možda i odlučujući faktor“ pri donošenju odluke o zahtevu za puštanje iz pritvora.

Takva konkretna i precizna ponuda „treće države“ u „budućim slučajevima“, po sudiji Ambosu, „mogla bi biti snažan argument u korist puštanja na uslovnu slobodu“.

Optužnica Tačija (52), Veseljija (53), Seljimija (49) i Krasnićija (69) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra prošle godine.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.Ostale vesti

Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021
Zakazana sedma statusna konferencija protiv lidera OVK
U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas treba da bude održana sedma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK.
  • 14.09.2021