Vesti
Ratni zločini

Vulin: UNMIK prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti

Ministar odbrane u Vladi Srbije Aleksandar Vulin navodi da je odlukom o ukidanju Interpolove poternice Ramušu Haradinaju UNMIK prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti.
Vulin: UNMIK prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti
Aleksandar Vulin (Foto vecernji.hr)

"Ramuš Haradinaj je za nas ratni zločinac i učinićemo sve da jednog dana odgovara pred pravdom. Da ga jednog dana za brojne srpske žrtve koje su stradale od njega i njegovih jedinica već jednom stigne pravda i da neko za njih odgovara", rekao je Vulin.

Navodi da bi Srbija zbog skidanja Ramuša Haradinaja sa Interpolove poternice trebalo da potraži objašnjenje na sednici Saveta bezbednosti UN.

"Ono što smatram da bi bilo vrlo uputno uraditi jeste da bi trebalo zahtevati na Savetu bezbednosti da nam se objasni kako UNMIK može da donese takvu odluku i da sada dobro pogledamo da li je UNMIK ovom odlukom prekršio pravila o statusnoj neutralnosti. Da li je moguće da se UNMIK ovako ponaša. U čije ime i na osnovu čijih ovlašćenja je on sebi dao za pravo da ratnog zločinca skine sa Interpolove poternice", rekao je ministar.

Navodi da je taj akt ugrozio poverenje Srba na Kosovu i Metohiji u UNMIK.

"Znate koliko mi poštujemo UNMIK i Ujedinjene nacije, ali ovo je akt koji je značajno ugrozio poverenje Srba na Kosovu i Metohiji u UNMIK. Ovo će neko morati da objasni i nadam se da ćemo od Saveta bezbednosti dobiti odgovarajuća objašnjenja, da nam se kaže po čijem nalogu je ovo urađeno i da li je ovo stav Saveta bezbednosti", rekao je Vulin.

Ističe da UNMIK nije nikakav samostalni organ.

"UNMIK nije nikakav samostalni organ. On je samo organ Saveta bezbednosti koji mora da sprovodi njegovu politiku i veoma me zanima da li su sve članice Saveta bezbednosti bile konsultovane oko ovoga", naveo je ministar.

Navodi da UNMIK Srbiji duguje objašnjenje.

"Mislim da nam UNMIK duguje objašnjenje a Haradinaj neka se ne nada da ćemo ikada prestati da ga gonimo i da ćemo ikad prestati da tražimo pravdu", zaključio je Vulin.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022