Vesti
Ratni zločini

Vulin: UNMIK prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti

Ministar odbrane u Vladi Srbije Aleksandar Vulin navodi da je odlukom o ukidanju Interpolove poternice Ramušu Haradinaju UNMIK prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti.
Vulin: UNMIK prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti
Aleksandar Vulin (Foto vecernji.hr)

"Ramuš Haradinaj je za nas ratni zločinac i učinićemo sve da jednog dana odgovara pred pravdom. Da ga jednog dana za brojne srpske žrtve koje su stradale od njega i njegovih jedinica već jednom stigne pravda i da neko za njih odgovara", rekao je Vulin.

Navodi da bi Srbija zbog skidanja Ramuša Haradinaja sa Interpolove poternice trebalo da potraži objašnjenje na sednici Saveta bezbednosti UN.

"Ono što smatram da bi bilo vrlo uputno uraditi jeste da bi trebalo zahtevati na Savetu bezbednosti da nam se objasni kako UNMIK može da donese takvu odluku i da sada dobro pogledamo da li je UNMIK ovom odlukom prekršio pravila o statusnoj neutralnosti. Da li je moguće da se UNMIK ovako ponaša. U čije ime i na osnovu čijih ovlašćenja je on sebi dao za pravo da ratnog zločinca skine sa Interpolove poternice", rekao je ministar.

Navodi da je taj akt ugrozio poverenje Srba na Kosovu i Metohiji u UNMIK.

"Znate koliko mi poštujemo UNMIK i Ujedinjene nacije, ali ovo je akt koji je značajno ugrozio poverenje Srba na Kosovu i Metohiji u UNMIK. Ovo će neko morati da objasni i nadam se da ćemo od Saveta bezbednosti dobiti odgovarajuća objašnjenja, da nam se kaže po čijem nalogu je ovo urađeno i da li je ovo stav Saveta bezbednosti", rekao je Vulin.

Ističe da UNMIK nije nikakav samostalni organ.

"UNMIK nije nikakav samostalni organ. On je samo organ Saveta bezbednosti koji mora da sprovodi njegovu politiku i veoma me zanima da li su sve članice Saveta bezbednosti bile konsultovane oko ovoga", naveo je ministar.

Navodi da UNMIK Srbiji duguje objašnjenje.

"Mislim da nam UNMIK duguje objašnjenje a Haradinaj neka se ne nada da ćemo ikada prestati da ga gonimo i da ćemo ikad prestati da tražimo pravdu", zaključio je Vulin.Ostale vesti

Suđenje Pjetru Šalji počinje 21. februara

Početak suđenja jednom od komandanata OVK Pjetru Šalji zvanom Ujka, zakazan je za 21. februar u Hagu, povodom optužbi za zločine nad zatvorenicima u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji. Tužilaštvo, odbrana i advokati žrtava će izneti svoje uvodne reči 21. i 22. februara sa početkom u 9.30 sati, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.

  • 27.01.2023
Suđenje u slučaju ’’Tači i ostali’’ počinje tokom marta

Suđenje u slučaju bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hašima Tačija, Kadrija Vesljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija trebalo bi da počne tokom marta, zaključeno je danas na konferenciji za pripremu ispred Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

  • 18.01.2023
Izricanje pravosnažne presude Haradinaju i Gucatiju 2. februara
Apelacioni sud Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu zakazao je za 2. februar izricanje drugostepene presude bivšem predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju zbog ometanja rada tužilaštva i zastrašivanja svedoka u drugim postupcima pred tim sudom.
  • 17.01.2023
Kurti u Račku: Oni koji negiraju genocid, sanjaju o njegovom ponavljanju
U Račku je danas obeležena 24. godišnjica od ubistva 45 Albanaca, meštana ovog sela, a obeležavanju su prisustvovali predstavnici kosovskih institucija kao i Vilijam Voker, tadašnji šef Verifikacione misije Oebsa. Za Srbiju je ovo bila akcija protiv pripadnika OVK, dok je za Albance ubistvo u Račku masakar.
  • 15.01.2023
Sud za zločine OVK do sada odobrio učešće 53 žrtve na sudjenju Tačiju i saoptuženima

Sud za zločine boraca Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu do sada je odobrio učešće 53 žrtve na predstojećem sudjenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine.

  • 05.01.2023
Hoti: Beograd u dokumentu o nestalima dodao paragrafe koji su neprihvatljivi

Predsednik komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti izjavio je da je Beograd dodao nekoliko paragrafa u dokumentu o nestalima, koji treba da potpišu dve strane u okviru Briselskog dijaloga, ali, kako je rekao, u ovakvom obliku, ovaj nacrt je neprihvatljiv.

  • 04.01.2023