Vesti
Ratni zločini

Vulin: UNMIK prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti

Ministar odbrane u Vladi Srbije Aleksandar Vulin navodi da je odlukom o ukidanju Interpolove poternice Ramušu Haradinaju UNMIK prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti.
Vulin: UNMIK prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti
Aleksandar Vulin (Foto vecernji.hr)

"Ramuš Haradinaj je za nas ratni zločinac i učinićemo sve da jednog dana odgovara pred pravdom. Da ga jednog dana za brojne srpske žrtve koje su stradale od njega i njegovih jedinica već jednom stigne pravda i da neko za njih odgovara", rekao je Vulin.

Navodi da bi Srbija zbog skidanja Ramuša Haradinaja sa Interpolove poternice trebalo da potraži objašnjenje na sednici Saveta bezbednosti UN.

"Ono što smatram da bi bilo vrlo uputno uraditi jeste da bi trebalo zahtevati na Savetu bezbednosti da nam se objasni kako UNMIK može da donese takvu odluku i da sada dobro pogledamo da li je UNMIK ovom odlukom prekršio pravila o statusnoj neutralnosti. Da li je moguće da se UNMIK ovako ponaša. U čije ime i na osnovu čijih ovlašćenja je on sebi dao za pravo da ratnog zločinca skine sa Interpolove poternice", rekao je ministar.

Navodi da je taj akt ugrozio poverenje Srba na Kosovu i Metohiji u UNMIK.

"Znate koliko mi poštujemo UNMIK i Ujedinjene nacije, ali ovo je akt koji je značajno ugrozio poverenje Srba na Kosovu i Metohiji u UNMIK. Ovo će neko morati da objasni i nadam se da ćemo od Saveta bezbednosti dobiti odgovarajuća objašnjenja, da nam se kaže po čijem nalogu je ovo urađeno i da li je ovo stav Saveta bezbednosti", rekao je Vulin.

Ističe da UNMIK nije nikakav samostalni organ.

"UNMIK nije nikakav samostalni organ. On je samo organ Saveta bezbednosti koji mora da sprovodi njegovu politiku i veoma me zanima da li su sve članice Saveta bezbednosti bile konsultovane oko ovoga", naveo je ministar.

Navodi da UNMIK Srbiji duguje objašnjenje.

"Mislim da nam UNMIK duguje objašnjenje a Haradinaj neka se ne nada da ćemo ikada prestati da ga gonimo i da ćemo ikad prestati da tražimo pravdu", zaključio je Vulin.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020