Vesti
Ratni zločini

Vulin: Prekinuti pregovore ako se ukine Specijalni sud

Povodom pokušaja ukidanja ili izmene zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK, ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da će, ukoliko se to desi, njegov stav biti da treba prekinuti pregovore sa Prištinom.
Vulin: Prekinuti pregovore ako se ukine Specijalni sud
Aleksandar Vulin (Foto večernji.hr)

Aleksandar Vulin je novinarima rekao da je od dolaska međunarodne zajednice na prostoru Kosova i Metohije ubijeno više od 1.000 Srba.

"Za to skoro niko nije odgovarao. I sada, pokušavaju da ukinu sud da se nikada više ne da prilika da se sudi za zločine nad Srbima. Ukoliko se to desi, moj stav će biti da treba da prekinemo pregovore", rekao je Vulin.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o pokušaju ukidanja Suda za zločine OVK, ministar je rekao da je Beograd ranije upozoravao da će ta inicijativa teško proći, jer u Prištini ne postoji ni najmanja spremnost da se sudi za zločine nad Srbima.

"Nažalost, i u dobrom delu Međunarodne zajednice ne postoji spremnost da se sudi za zločine nad Srbima. To je za nas apsolutno neprihvatljivo. Onaj ko bi to pokušao da uradi mora da bude svestan da će naići na veoma odlučnu reakciju Srbije i, ovo govorim u svoje ime i nije stav Vlade jer Vlada nije zauzimala stav o tom pitanju", naglasio je Vulin, prenelo je Ministarstvo odbrane.

Poručio je da, ukoliko se ukine sud koji još nije počeo ni da radi, koji još nije izdao nijednu jedinu optužnicu za zločine nad Srbima, onda mi nemamo šta da tražimo u tim pregovorima.

"Još uvek nismo dobili Zajednicu srpskih opština, nema opravdanja za to, sada ako se ne dozvoli formiranje ni Suda za ratne zločine nad Srbima, za zločince iz OVK, onda nemamo o čemu da razgovaramo", rekao je Vulin.

Ponovio je da je to njegov stav, a ne stav Vlade jer ona nije zasedala o tom pitanju.

"Ja ću zastupati takav stav – prekinuti pregovore ukoliko nisu u stanju da izvedu ni tu malu civilizacijsku obavezu. Malu civilizacijsku obavezu da sudite za zločine nad ljudskim bićima na prostoru Kosova i Metohije", rekao je Vulin.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022