Vesti
Ratni zločini

Vulin: Prekinuti pregovore ako se ukine Specijalni sud

Povodom pokušaja ukidanja ili izmene zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK, ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da će, ukoliko se to desi, njegov stav biti da treba prekinuti pregovore sa Prištinom.
Vulin: Prekinuti pregovore ako se ukine Specijalni sud
Aleksandar Vulin (Foto večernji.hr)

Aleksandar Vulin je novinarima rekao da je od dolaska međunarodne zajednice na prostoru Kosova i Metohije ubijeno više od 1.000 Srba.

"Za to skoro niko nije odgovarao. I sada, pokušavaju da ukinu sud da se nikada više ne da prilika da se sudi za zločine nad Srbima. Ukoliko se to desi, moj stav će biti da treba da prekinemo pregovore", rekao je Vulin.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o pokušaju ukidanja Suda za zločine OVK, ministar je rekao da je Beograd ranije upozoravao da će ta inicijativa teško proći, jer u Prištini ne postoji ni najmanja spremnost da se sudi za zločine nad Srbima.

"Nažalost, i u dobrom delu Međunarodne zajednice ne postoji spremnost da se sudi za zločine nad Srbima. To je za nas apsolutno neprihvatljivo. Onaj ko bi to pokušao da uradi mora da bude svestan da će naići na veoma odlučnu reakciju Srbije i, ovo govorim u svoje ime i nije stav Vlade jer Vlada nije zauzimala stav o tom pitanju", naglasio je Vulin, prenelo je Ministarstvo odbrane.

Poručio je da, ukoliko se ukine sud koji još nije počeo ni da radi, koji još nije izdao nijednu jedinu optužnicu za zločine nad Srbima, onda mi nemamo šta da tražimo u tim pregovorima.

"Još uvek nismo dobili Zajednicu srpskih opština, nema opravdanja za to, sada ako se ne dozvoli formiranje ni Suda za ratne zločine nad Srbima, za zločince iz OVK, onda nemamo o čemu da razgovaramo", rekao je Vulin.

Ponovio je da je to njegov stav, a ne stav Vlade jer ona nije zasedala o tom pitanju.

"Ja ću zastupati takav stav – prekinuti pregovore ukoliko nisu u stanju da izvedu ni tu malu civilizacijsku obavezu. Malu civilizacijsku obavezu da sudite za zločine nad ljudskim bićima na prostoru Kosova i Metohije", rekao je Vulin.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020