Vesti
Ratni zločini

Vrhovni sud potvrdio presudu Zoranu Đokiću

Vrhovni sud Kosova potvrdio je kaznu od 12 godina zatvora Zoranu Đokiću zbog ratnog zločina i kršenja običaja rata. Ovim je odbijen zahtev njegovog branioca za zaštitu zakonitosti, javlja Koha.
Vrhovni sud potvrdio presudu Zoranu Đokiću
Zoran Đokić (Foto Kim)

"Veće Vrhovnog suda u krivičnom predmetu protiv osuđenog Đokića zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odbilo je kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca osuđenih, podnet protiv presude Osnovnog suda u Prištini i presude Apelacionog suda“, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Zoran Đokić je proglašen krivim zato što je, kako je objasnio sudija Arben Hoti, u martu 1999. u akciji grupe srpskih vojnih i policijskih pravojnih snaga u uniformi, učestvovao u proterivanju Albanaca u Peći, nasilno ulazio u kuće Albanaca, pucao u vazduh i prisililo albanske porodice da u kratkom roku napuste svoje domove i krenu u Albaniju i Crnu Goru".



Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022