Vesti
Ratni zločini

Vođe OVK nisu više na poternicama, MUP uložio žalbu

Ministrastvo unutrašnjih poslova Srbije uložilo je žalbu Izvršnom komitetu Interpola, nakon što je ta organizacija skinula sa crvenih poternica komandate OVK koje Srbija tereti za ratne zločine.
Vođe OVK nisu više na poternicama, MUP uložio žalbu
Bivši pripadnici OVK (Foto telegraf.rs)

"U koordinaciji sa drugim institucijama, odmah po saznanju da je iz sistema Interpola izbrisano više poternica za ratne zločine uložili smo žalbu zbog ovog čina", rekli su u MUP-u Srbije za Novosti.

U srpskoj žalbi, piše list, precizno su navedene sve povrede materijalnog prava i pravila koje definišu rad Interpola, a priloženi su i dokazi da je donosilac odluke o brisanju poternica pogrešno utvrdio činjenično stanje i na taj način doneo nezakonitu odluku.

"To je presedan u radu ove organizacije. Očekujemo da Izvršni komitet na prvom narednom zasedanju, u narednih nekoliko dana, prihvati našu žalbu i da odluka pojedinaca iz pravne službe Interpola bude hitno promenjena tako što će sve obrisane poternice biti vraćene u sistem Interpola", tvrde u MUP-u.

Novosti navode da su komandanti bivše OVK skinuti sa crvenih poternica Interpola mimo nadležne komisije te organizacije.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Flamur Sefaj u utorak je rekao da je dobio potvrdu Interpola da je ova organizacija ukinula poternice za bivšim članovima OVK, koje Srbija tereti za ratne zločine.

Lista je uključivala kosovske političke lidere i ličnosti koji su tokom sukoba 1998-1999. na Kosovu bili visoki komandanti OVK, preneo je Gazeta Ekspres.

Novosti preciziraju da će međunarodni granični prelazi ubuduće i zvanično biti otvoreni Ramušu Haradinaju, ali i njegovim bliskim saborcima Hašimu Tačiju, Azemu Sulji, Šukri Buji, Ljirimu Jakupiju, Sulji Ćirićiju...

Sefaj je tvrdio i da ima uveravanja generalnog sekretara Interpola Jirgena Štoka da Kosovo ne mora ponovo da aplicira za članstvo u Interpolu, već da je dovoljno samo da ga članice Interpola uvrste u agendu svojih redovnih sastanaka.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020