Vesti
Ratni zločini

Vođe OVK nisu više na poternicama, MUP uložio žalbu

Ministrastvo unutrašnjih poslova Srbije uložilo je žalbu Izvršnom komitetu Interpola, nakon što je ta organizacija skinula sa crvenih poternica komandate OVK koje Srbija tereti za ratne zločine.
Vođe OVK nisu više na poternicama, MUP uložio žalbu
Bivši pripadnici OVK (Foto telegraf.rs)

"U koordinaciji sa drugim institucijama, odmah po saznanju da je iz sistema Interpola izbrisano više poternica za ratne zločine uložili smo žalbu zbog ovog čina", rekli su u MUP-u Srbije za Novosti.

U srpskoj žalbi, piše list, precizno su navedene sve povrede materijalnog prava i pravila koje definišu rad Interpola, a priloženi su i dokazi da je donosilac odluke o brisanju poternica pogrešno utvrdio činjenično stanje i na taj način doneo nezakonitu odluku.

"To je presedan u radu ove organizacije. Očekujemo da Izvršni komitet na prvom narednom zasedanju, u narednih nekoliko dana, prihvati našu žalbu i da odluka pojedinaca iz pravne službe Interpola bude hitno promenjena tako što će sve obrisane poternice biti vraćene u sistem Interpola", tvrde u MUP-u.

Novosti navode da su komandanti bivše OVK skinuti sa crvenih poternica Interpola mimo nadležne komisije te organizacije.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Flamur Sefaj u utorak je rekao da je dobio potvrdu Interpola da je ova organizacija ukinula poternice za bivšim članovima OVK, koje Srbija tereti za ratne zločine.

Lista je uključivala kosovske političke lidere i ličnosti koji su tokom sukoba 1998-1999. na Kosovu bili visoki komandanti OVK, preneo je Gazeta Ekspres.

Novosti preciziraju da će međunarodni granični prelazi ubuduće i zvanično biti otvoreni Ramušu Haradinaju, ali i njegovim bliskim saborcima Hašimu Tačiju, Azemu Sulji, Šukri Buji, Ljirimu Jakupiju, Sulji Ćirićiju...

Sefaj je tvrdio i da ima uveravanja generalnog sekretara Interpola Jirgena Štoka da Kosovo ne mora ponovo da aplicira za članstvo u Interpolu, već da je dovoljno samo da ga članice Interpola uvrste u agendu svojih redovnih sastanaka.Ostale vesti

Mustafa se nije izjasno o krivici
Bivši komadant OVK Saljih Mustafa nije želeo da se pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova izjasni o krivici povodom optužbi.
  • 28.09.2020
Završeno saslušanje Agima Čekua
Bivši komandant Glavnog štaba OVK, bivši premijer i ministar odbrane Kosova Agim Čeku završio je sa davanjem iskaza tužiocima u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, objavili su kosovski mediji na albanskom jeziku izjavu njegovog advokata, javlja dopisnik N1 iz EU.
  • 28.09.2020
Pred sudijama u Hagu danas Čeku i Mustafa
Bivši komadant Oslobodilačke vojske Kosova i nekadašnji kosovski premijer Agim Čeku, ali i bivši komandant Saljih Mustafa pojaviće se pred sudijama u Hagu.
  • 28.09.2020
Saljih Mustafa se sutra pred sudijom izjašnjava o krivici

Nekadašnji komadant u OVК Saljih Mustafa, zvani komadant Calji (48) sutra popodne će biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Кosova sa sedištem u Hagu.

  • 27.09.2020
Specijalno tužilaštvo potvrdilo i hapšenje Nasima Haradinaja
Specijalno tužilaštvo potvrdilo je da je juče na Kosovu uhapšen potpredsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Nasim Haradinaj, "na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova".
  • 26.09.2020
Specijalizovano tužilaštvo potvrdilo hapšenje Gucatija
Specijalno tužilaštvo potvrdilo je da je danas na Kosovu uhapšen predsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Hisni Gucati, "na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova".
  • 25.09.2020