Vesti
Ratni zločini

Vođe OVK nisu više na poternicama, MUP uložio žalbu

Ministrastvo unutrašnjih poslova Srbije uložilo je žalbu Izvršnom komitetu Interpola, nakon što je ta organizacija skinula sa crvenih poternica komandate OVK koje Srbija tereti za ratne zločine.
Vođe OVK nisu više na poternicama, MUP uložio žalbu
Bivši pripadnici OVK (Foto telegraf.rs)

"U koordinaciji sa drugim institucijama, odmah po saznanju da je iz sistema Interpola izbrisano više poternica za ratne zločine uložili smo žalbu zbog ovog čina", rekli su u MUP-u Srbije za Novosti.

U srpskoj žalbi, piše list, precizno su navedene sve povrede materijalnog prava i pravila koje definišu rad Interpola, a priloženi su i dokazi da je donosilac odluke o brisanju poternica pogrešno utvrdio činjenično stanje i na taj način doneo nezakonitu odluku.

"To je presedan u radu ove organizacije. Očekujemo da Izvršni komitet na prvom narednom zasedanju, u narednih nekoliko dana, prihvati našu žalbu i da odluka pojedinaca iz pravne službe Interpola bude hitno promenjena tako što će sve obrisane poternice biti vraćene u sistem Interpola", tvrde u MUP-u.

Novosti navode da su komandanti bivše OVK skinuti sa crvenih poternica Interpola mimo nadležne komisije te organizacije.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Flamur Sefaj u utorak je rekao da je dobio potvrdu Interpola da je ova organizacija ukinula poternice za bivšim članovima OVK, koje Srbija tereti za ratne zločine.

Lista je uključivala kosovske političke lidere i ličnosti koji su tokom sukoba 1998-1999. na Kosovu bili visoki komandanti OVK, preneo je Gazeta Ekspres.

Novosti preciziraju da će međunarodni granični prelazi ubuduće i zvanično biti otvoreni Ramušu Haradinaju, ali i njegovim bliskim saborcima Hašimu Tačiju, Azemu Sulji, Šukri Buji, Ljirimu Jakupiju, Sulji Ćirićiju...

Sefaj je tvrdio i da ima uveravanja generalnog sekretara Interpola Jirgena Štoka da Kosovo ne mora ponovo da aplicira za članstvo u Interpolu, već da je dovoljno samo da ga članice Interpola uvrste u agendu svojih redovnih sastanaka.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021