Vesti
Ratni zločini

Vlajić: Odbrana se mora uključiti u nastavak suđenja

Nakon donošenja odluke Apelacionog suda o odbijanju zahteva za izuzećem albanskog sudije Dritona Muharemija, advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić je u izjavi za RTV Kim kazao da nakon donošenja takve odluke odbrani preostaje da se uključi u nastavak suđenja.
Vlajić: Odbrana se mora uključiti u nastavak suđenja
Advokat Nebojša Vlajić (Foto Tanjug)

Prema Vlajićevim rečima, odluka Apleacionog suda o odbijanju zahteva za izuzećem albanskog sudije Dritona Muharemija unosi nepoverenje u slučaju koji se vodi protiv Olivera Ivanovića.

“Postajalo je puno razloga da se taj sudija izuzme. Ali nakon takve odluke predsednice Apelacionog suda mi se moramo uključiti i nastaviti sa suđenjem“, rekao je Vlajić.

Vlajić ističe da takvu odluku nisu isključili i dodaje da je u odluci navedeno da ne postoje dovoljni razlozi za izuzeće albanskog sudije Dritona Muharemija.

“Navedeno je da predsednica Apelacionog suda koja je nadležna da odlučuje po našem zahtevu, zaključila da nema osnova koja iskazuju neku mogućnost sumnje u nepristrasnost sudije, mada mi smatramo da to nije istina zbog čega smo i podneli zahtev o njegovom izuzeću“, istakao je Vlajić.

On je dodao da odbrana Olivera Ivanovića na konačnu odluku Apelacionog suda nema pravo žalbe, jer kako je rekao, nema pravnih mogućnosti da takvu odluku ospori.

Ročišta o žalbi na presudu Oliveru Ivanoviću, kojom je u prvostepenom postupku osuđen na devet godina zatvora, biće održana u utorak i sredu.

Vlajić očekuje da će se na zakazanim ročištima obratiti pažnja na sve dokaze koji postoje u ovom slučaju.

“Kad kažem svim dokazima mislim i na one dokaze koji idu u prilog Olivera Ivanovića, koji do sada uopšte nisu ocenjivani, jer je sudija ocenjivao samo one dokaze koji mu nanose štetu“, istakao je Vlajić.

Na prvom ročištu pred tročlanim sudskim većem predsedavao je Radoši Petrov, sudija Euleksa, u kojem su i Ana Bednarek, međunarodni sudija i Driton Muharemi čije je izuzeće zatražila Ivanovićeva odbrana.

Ivanović je kažnjen sa devet godina zatvora prvostepenom presudom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 14. aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020