Vesti
Ratni zločini

Vlajić: Odbrana se mora uključiti u nastavak suđenja

Nakon donošenja odluke Apelacionog suda o odbijanju zahteva za izuzećem albanskog sudije Dritona Muharemija, advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić je u izjavi za RTV Kim kazao da nakon donošenja takve odluke odbrani preostaje da se uključi u nastavak suđenja.
Vlajić: Odbrana se mora uključiti u nastavak suđenja
Advokat Nebojša Vlajić (Foto Tanjug)

Prema Vlajićevim rečima, odluka Apleacionog suda o odbijanju zahteva za izuzećem albanskog sudije Dritona Muharemija unosi nepoverenje u slučaju koji se vodi protiv Olivera Ivanovića.

“Postajalo je puno razloga da se taj sudija izuzme. Ali nakon takve odluke predsednice Apelacionog suda mi se moramo uključiti i nastaviti sa suđenjem“, rekao je Vlajić.

Vlajić ističe da takvu odluku nisu isključili i dodaje da je u odluci navedeno da ne postoje dovoljni razlozi za izuzeće albanskog sudije Dritona Muharemija.

“Navedeno je da predsednica Apelacionog suda koja je nadležna da odlučuje po našem zahtevu, zaključila da nema osnova koja iskazuju neku mogućnost sumnje u nepristrasnost sudije, mada mi smatramo da to nije istina zbog čega smo i podneli zahtev o njegovom izuzeću“, istakao je Vlajić.

On je dodao da odbrana Olivera Ivanovića na konačnu odluku Apelacionog suda nema pravo žalbe, jer kako je rekao, nema pravnih mogućnosti da takvu odluku ospori.

Ročišta o žalbi na presudu Oliveru Ivanoviću, kojom je u prvostepenom postupku osuđen na devet godina zatvora, biće održana u utorak i sredu.

Vlajić očekuje da će se na zakazanim ročištima obratiti pažnja na sve dokaze koji postoje u ovom slučaju.

“Kad kažem svim dokazima mislim i na one dokaze koji idu u prilog Olivera Ivanovića, koji do sada uopšte nisu ocenjivani, jer je sudija ocenjivao samo one dokaze koji mu nanose štetu“, istakao je Vlajić.

Na prvom ročištu pred tročlanim sudskim većem predsedavao je Radoši Petrov, sudija Euleksa, u kojem su i Ana Bednarek, međunarodni sudija i Driton Muharemi čije je izuzeće zatražila Ivanovićeva odbrana.

Ivanović je kažnjen sa devet godina zatvora prvostepenom presudom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 14. aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021