Vesti
Ratni zločini

Vlajić: Odbrana se mora uključiti u nastavak suđenja

Nakon donošenja odluke Apelacionog suda o odbijanju zahteva za izuzećem albanskog sudije Dritona Muharemija, advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić je u izjavi za RTV Kim kazao da nakon donošenja takve odluke odbrani preostaje da se uključi u nastavak suđenja.
Vlajić: Odbrana se mora uključiti u nastavak suđenja
Advokat Nebojša Vlajić (Foto Tanjug)

Prema Vlajićevim rečima, odluka Apleacionog suda o odbijanju zahteva za izuzećem albanskog sudije Dritona Muharemija unosi nepoverenje u slučaju koji se vodi protiv Olivera Ivanovića.

“Postajalo je puno razloga da se taj sudija izuzme. Ali nakon takve odluke predsednice Apelacionog suda mi se moramo uključiti i nastaviti sa suđenjem“, rekao je Vlajić.

Vlajić ističe da takvu odluku nisu isključili i dodaje da je u odluci navedeno da ne postoje dovoljni razlozi za izuzeće albanskog sudije Dritona Muharemija.

“Navedeno je da predsednica Apelacionog suda koja je nadležna da odlučuje po našem zahtevu, zaključila da nema osnova koja iskazuju neku mogućnost sumnje u nepristrasnost sudije, mada mi smatramo da to nije istina zbog čega smo i podneli zahtev o njegovom izuzeću“, istakao je Vlajić.

On je dodao da odbrana Olivera Ivanovića na konačnu odluku Apelacionog suda nema pravo žalbe, jer kako je rekao, nema pravnih mogućnosti da takvu odluku ospori.

Ročišta o žalbi na presudu Oliveru Ivanoviću, kojom je u prvostepenom postupku osuđen na devet godina zatvora, biće održana u utorak i sredu.

Vlajić očekuje da će se na zakazanim ročištima obratiti pažnja na sve dokaze koji postoje u ovom slučaju.

“Kad kažem svim dokazima mislim i na one dokaze koji idu u prilog Olivera Ivanovića, koji do sada uopšte nisu ocenjivani, jer je sudija ocenjivao samo one dokaze koji mu nanose štetu“, istakao je Vlajić.

Na prvom ročištu pred tročlanim sudskim većem predsedavao je Radoši Petrov, sudija Euleksa, u kojem su i Ana Bednarek, međunarodni sudija i Driton Muharemi čije je izuzeće zatražila Ivanovićeva odbrana.

Ivanović je kažnjen sa devet godina zatvora prvostepenom presudom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 14. aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021