Vesti
Ratni zločini

Vlajić: Odbrana još uvek bez odgovora o izuzeću sudije

Apelacioni sud još uvek nije doneo odluku o izuzeću sudije Albanca Dritona Muharemija koje je tražila odbrana lidera GI SDP Olivera Ivanovića, kazao je za RTV Kim advokat Nebojša Vlajić.
Vlajić: Odbrana još uvek bez odgovora o izuzeću sudije
Nebojša Vlajić (Foto Kim)

Ročišta o žalbi na presudu Oliveru Ivanoviću, kojom je u prvostepenom postupku osuđen na devet godina zatvora, biće održana u utorak i sredu.

Prethodna dva, koja su trebala da se održe 28. i 29. septembra, bila su otkazana jer Apelacioni sud nije doneo odluku o izuzeću sudije Albanca iz sudskog veća.

Advokat lidera GI SDP Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, kazao je za RTV Kim da odbrana još uvek nije dobila odgovor na zahtev za izuzeće albanskog sudije Dritona Muharemija.

“Još uvek nikakav odgovor nismo dobili. To govori da taj sud radi nedopustivo sporo i da odbranu stavlja pred svršen čin pa je moguće da taj odgovor dobijemo sutra. Preostala su još dva ročišta, u utorak i sredu. Ukoliko se sutra zahtev za izuzeće sudije bude rešio moguće je da ročište počne i da na početku reč ima javni tužilac, a onda i mi“, kazao je Vlajić.

Ukoliko zahtev za izuzeće sudije Muharemija bude odbijen odbrana više neće imati nikakvih pravnih mogućnosti da to osporava, ističe Vlajić, ali ipak veruje da se to neće desiti jer, kako kaže, ne bi bilo u redu.

Vlajić je podsetio da da je odbrana zahtev za izuzeće sudije Dritona Muharemija podnela iz principijalnih razloga.

“Očekujemo da sud radi pošteno i da sa jednakom pažnjom proceni sve argumente, ne samo one koji idu na štetu gospodina Olivera Ivanovića nego i one koji mu idu u korist“.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020