Vesti
Ratni zločini

Vlajić: Novi svedoci nemaju šta da kažu

“Javni tužilac će pozvati iste svedoke i ponovo ih saslušati. Imaju i nove svedoke, ali sumnjam da će reći išta bitno jer bi se u tom slučaju pojavili ranije“, kaže advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić.

Vlajić: Novi svedoci nemaju šta da kažu
Nebojša Vlajić (Foto arhiva Kim)

Vlajić navodi da će prvi sledeći korak sudskog postupka biti izlazak na lice mesta navodnih zločina za koje se Ivanović tereti, da bi se uputili tužilac i dva člana veća koji su novi u ovom predmetu.

Nakon toga će, kako je rekao, početi pozivanje svedoka, dok će dokazni postupak biti započet krajem aprila.

“Oliver Ivanović je optužen da je komandovao jedinicom koja je izvršila zločine, odnosno kako navode izdao to naređenje, ali je apsurdno da ne znate ko je izvršio ubistva, koja jedinica, da li je vojka ili policija, a da znate ko je naredio“, navodi Vlajić.

“Očekujem da optužnica propadne i da svima bude jasno ne da je Oliver Ivanović nevin jer to svi znaju već da se pokaže kakva je misija Euleksa koja nam uvodi pravo na Kosovu“, dodao je.

Novinar Živojin Rakočević kaže da je nastavak suđenja Ivanoviću ustvari nastavak, kako je kazao, političke lakrdije.

“Postalo je jasno da se radi o politički progonjenom čoveku. Sistem se obračunava sa ljudima koji mu već 20 godina govore ne možete biti takvi, sistem mora da se obračunava sa ljudima koji imaju potencijal da ga promene. Sada smo u jednom vakumu koji određuje atmosfera, spoljni faktori, druga suđenja i u svemu tome je Oliver Ivanović kako vidimo žrtva“, kaže Rakočević.

On veruje da će u slučaju Olivera Ivanovića pravda biti zadovoljena, iako kako je naveo, “pravde na ovim prostorima nema“.Ostale vesti

Bljakaj: Nepoznato u vezi kog predmeta je Tači ispitivan
Direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da je i dalje nepoznato u vezi čega je kosovski predsednik Hašim Tači ispitivan. On je istakao da sudija za utvrđivanje optužnice može tražiti i njenu dopunu.
  • 14.07.2020
Srbija „dostavila dokaze o ratnim zločinima“ protiv kosovskog predsednika
Bivši srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je za BIRN da je njegova kancelarija svedočila haškim istražiteljima o navodnoj ulozi kosovskog predsednika Hašima Tačija u zločinima koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova tokom sukoba 1998-99.
  • 14.07.2020
Rakočević: Strah da Tači ne eliminiše sve svedoke
Suština Tačijevog odlaska u Hag je to što se "jedan deo međunarodne zajednice uplašio da ne eliminiše sve svedoke i poništi Specijalni sud", kaže Živojin Rakočević.
  • 14.07.2020
Marinković: Izgubili smo nadu u Specijalni sud
Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji nemaju prevelike nade da će u Specijlanom sudu biti doneta pravda za njihove nestale članove porodica. Komentrišući pojavljivanje Hašima Tačija pred sudom, Silvana Marinković kaže da je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka.
  • 14.07.2020
Tači stigao u Hag, brani ga Džefri Najs
Kosovski predsednik Hašim Tači stigao je u Hag gde će razgovarati sa službenicima Specijalnog suda, ali nije navedeno u kom svojstvu.
  • 12.07.2020
Specijalni sud pozvao još jednog bivšeg borca OVK
Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati objavio je da je u Hag pozvan i Elbasan Šošaj, bivši pripadnik OVK.
  • 07.07.2020