Vesti
Ratni zločini

Vlajić: Novi svedoci nemaju šta da kažu

“Javni tužilac će pozvati iste svedoke i ponovo ih saslušati. Imaju i nove svedoke, ali sumnjam da će reći išta bitno jer bi se u tom slučaju pojavili ranije“, kaže advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić.

Vlajić: Novi svedoci nemaju šta da kažu
Nebojša Vlajić (Foto arhiva Kim)

Vlajić navodi da će prvi sledeći korak sudskog postupka biti izlazak na lice mesta navodnih zločina za koje se Ivanović tereti, da bi se uputili tužilac i dva člana veća koji su novi u ovom predmetu.

Nakon toga će, kako je rekao, početi pozivanje svedoka, dok će dokazni postupak biti započet krajem aprila.

“Oliver Ivanović je optužen da je komandovao jedinicom koja je izvršila zločine, odnosno kako navode izdao to naređenje, ali je apsurdno da ne znate ko je izvršio ubistva, koja jedinica, da li je vojka ili policija, a da znate ko je naredio“, navodi Vlajić.

“Očekujem da optužnica propadne i da svima bude jasno ne da je Oliver Ivanović nevin jer to svi znaju već da se pokaže kakva je misija Euleksa koja nam uvodi pravo na Kosovu“, dodao je.

Novinar Živojin Rakočević kaže da je nastavak suđenja Ivanoviću ustvari nastavak, kako je kazao, političke lakrdije.

“Postalo je jasno da se radi o politički progonjenom čoveku. Sistem se obračunava sa ljudima koji mu već 20 godina govore ne možete biti takvi, sistem mora da se obračunava sa ljudima koji imaju potencijal da ga promene. Sada smo u jednom vakumu koji određuje atmosfera, spoljni faktori, druga suđenja i u svemu tome je Oliver Ivanović kako vidimo žrtva“, kaže Rakočević.

On veruje da će u slučaju Olivera Ivanovića pravda biti zadovoljena, iako kako je naveo, “pravde na ovim prostorima nema“.Ostale vesti

Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021
Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Mučili su me svakodnevno

Treći svedok u predmetu protiv Saljiha Mustafe pred Specijalnim sudom u Hagu izjavio "da je tučen i zlostavljan na različite načine".

  • 04.10.2021