Vesti
Ratni zločini

Vlajić: Ne postoji rok za donošenje presude

Zakonski rok za donošenje presude ne postoji, kaže advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, ali, kako tvrdi, Zakon kaže da je u pritvorskim predmetima sud dužan da postupa sa naročitom hitnošću.
Vlajić: Ne postoji rok za donošenje presude
Nebojša Vlajić (Foto Kim)

“Ovaj postupak predugo traje. Skoro će se navršiti tri godine od njegovog hapšenja i početka postupka“.

Odbrana zahteva da deo presude koja je doneta u prvostepenom postupku, a kojom je utvrđeno da Oliver Ivanović nije kriv, bude potvrđen.

“Što se tiče osuđujućeg dela, naši predlozi su da sud donese oslobađajuću presudu, a da u najgorem slučaju, predmet vrati na novo suđenje“, kaže Vlajić.

Branilac Olivera Ivanovića kaže da kratko izlaganje tužioca Larsa Agnera govori da on „nije imao šta da kaže“, a njegove tvrdnje iznesene u žalbi ocenjuje neosnovanim.

“Srećom sud će morti da odučuje na osnovu dokaza koji u predmetu postoje, a ne na osnovu naših reči“, rekao je Vlajić.

Vlajić ističe da Oliver Ivanović jeste optužen, ali nije osuđen za ono za šta se tereti.

“On je optužen da je podstrekavao i naređivao, kao komandant te jedinice, da se počine ratni zločini. Na suđenju je utvrđeno nešto drugo, a to je da on nije bio komandant nikakve jedinice i da nije izdao nikakvo naređenje. On je osuđen samo za navodno prisustvo na licu mesta, iako ni to nije istina. Samo prisustvo na mestu nekog krivičnog dela ne čini vas učiniocem, možete eventualno biti svedok“, objasnio je Vlajić.Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020