Vesti
Ratni zločini

Vlajić: Ne postoji rok za donošenje presude

Zakonski rok za donošenje presude ne postoji, kaže advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, ali, kako tvrdi, Zakon kaže da je u pritvorskim predmetima sud dužan da postupa sa naročitom hitnošću.
Vlajić: Ne postoji rok za donošenje presude
Nebojša Vlajić (Foto Kim)

“Ovaj postupak predugo traje. Skoro će se navršiti tri godine od njegovog hapšenja i početka postupka“.

Odbrana zahteva da deo presude koja je doneta u prvostepenom postupku, a kojom je utvrđeno da Oliver Ivanović nije kriv, bude potvrđen.

“Što se tiče osuđujućeg dela, naši predlozi su da sud donese oslobađajuću presudu, a da u najgorem slučaju, predmet vrati na novo suđenje“, kaže Vlajić.

Branilac Olivera Ivanovića kaže da kratko izlaganje tužioca Larsa Agnera govori da on „nije imao šta da kaže“, a njegove tvrdnje iznesene u žalbi ocenjuje neosnovanim.

“Srećom sud će morti da odučuje na osnovu dokaza koji u predmetu postoje, a ne na osnovu naših reči“, rekao je Vlajić.

Vlajić ističe da Oliver Ivanović jeste optužen, ali nije osuđen za ono za šta se tereti.

“On je optužen da je podstrekavao i naređivao, kao komandant te jedinice, da se počine ratni zločini. Na suđenju je utvrđeno nešto drugo, a to je da on nije bio komandant nikakve jedinice i da nije izdao nikakvo naređenje. On je osuđen samo za navodno prisustvo na licu mesta, iako ni to nije istina. Samo prisustvo na mestu nekog krivičnog dela ne čini vas učiniocem, možete eventualno biti svedok“, objasnio je Vlajić.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021