Vesti
Ratni zločini

Vlada Kosova: Niko ne može suditi o našoj borbi

Vlada Kosova je saopštila da "duboko veruje u pravednu borbu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za slobodu zemlje".
Vlada Kosova: Niko ne može suditi o našoj borbi
Vlada Kosova (Foto Kim)

Vlada Kosova je povodom potvrđivanja optužnica protiv predsednika Kosova, Hašima Tačija, i predsednika Demokratske partije Kosova, Kadri Veseljija, u saopštenju ocenila da "niko ne može suditi o našoj borbi za slobodu" koja je "jedan od najsvetlijih perioda u istoriji".

"Oslobodilačka vojska Kosova se borila za oslobađanje naše zemlje, za zaštitu praga, a ne u stranim zemljama, i kao takva uživala je podršku međunarodne zajednice koja je kulminirala NATO bombardovanjem" 1999. godine, navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova ukazuje i da se niko ne može smatrati krivim bez konačne odluke nadležnih organa pravosuđa.

"Nosioci institucija kao i građani Kosova uvek su bili i nastavljaju da budu primer poštovanja i saradnje s lokalnom i međunarodnom pravdom", ocenila je u saopštenju Vlada Kosova.Ostale vesti

Sumnja se da je kod Raške pokopano 15 do 17 tela
Na lokaciji Kiževak, kamenolomu kod Raške, pronađeni su posmrtni ostaci, a sumnja se da se na tom mestu potencijalno nalazi petnaest do sedamnaest tela. Institut za sudsku medicinu u Prištini smatra da je reč o albanskim žrtvama sa Кosova. Na toj lokaciji se pet godina vrši iskopavanje.
  • 27.11.2020
Iskazom svedoka nastavlja se suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred Posebnom odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas se nastavlja suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 27.11.2020
Trandafilova još četiri godine na čelu Suda u Hagu
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova obavljaće tu dužnost i naredne četiri godine, saopšteno je iz tog suda.
  • 26.11.2020
Sporazum: Otkrivanje novih grobnica je i otkrivanje novih zločina
Iako je prošlo više od 20 godina od prestanka oružanih sukoba na Kosovu, ni u Prištini, niti u Beogradu ne postoji dovoljno političke volje da se reši pitanje nestalih osoba, jer nijedna strana nije spremna za ustupak, ocenila je u emisiji “Sporazum” direktorka Nove društvene inicijative Jovana Radosavljević.
  • 26.11.2020
Produžen pritvor Saljihu Mustafi
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova produžio je pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine na Kosovu 1999. godine.
  • 24.11.2020
Presuda Nenadu Arsiću najavljena za 4. decembar
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini održan je glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Advokat Dejan A. Vasić istče da će 4. decembra biti izrečena presuda.
  • 23.11.2020