Vesti
Ratni zločini

Više od devet sati saslušanja svedoka u slučaju protiv Duška Arsića

Danas je pred Specijalnim tužilaštvom u Prištini ispitivan Artan Krasnići, svedok i oštećeni u slučaju koji se vodi protiv Duška Arsića za navodne ratne zločine.
Više od devet sati saslušanja svedoka u slučaju protiv Duška Arsića
Duško Arsić (Foto print.scr)

Arsić je uhapšen 8. decembra na prelazu Jarinje zbog krivičnog dela ratnog zločina počinjenog 1999. godine u selu Butovac na Kosovu. Uhapšen je nakon što je došao da reši probleme oko uzurpirane imovine u selu Matičane kod Prištine u prisustvu dvoje maloletne dece.

Saslušanje Artana Krasnićija koji je tužio Arsića trajalo je više od 9 sati.

"Današnji svedok je davao kontradiktornu izjavu u odnosu na onu koje je prvobitno davao u Policiji. Dakle, menjao je svoje iskaze i mi kao odbrana sumnjamo u celokupan predmet i nadamo se da će tužilac sprovesti istragu u najbolje moguće, jer jedino dobra istraga u ovom slučaju može pokazati da je Duško zaista nevina osoba koja je neosnovano u pritvoru", kazala je nakon saslušanja braniteljka Arsića, Jovana Filipović.

Filipovićeva je podsetila da je Duško Arsić podneo tužbu zbog uzurpacije svoje imovine, te da je nakon toga uhapšen.

"Duško Arsić je osoba koja je radi zaštite svoje imovine na Kosovu podnela tužbu sudu 20. septembra, a Artan Krasniči je prvu svoju izjavu pred Policijom dao samo tri dana kasnije, 23. septembra ove godine, nakon više od dvadeset godina od kako se dogodio kritični momenat".

"Imovina Duška Arsića se trenutno vodi na "Bedri Priština" i to je jedan od razloga zbog kojeg je pokrenuta tužba pred Osnovnim sudom Priština a takođe se vodi krivični postupak protiv lica koja su falsifikovala punomoćje koje je navodno dao Arsić Božidar, otac Arsić Duška", kaže Filipovićeva.

Filipovićeva kaže da je simptomatično to što je Arsić pre desetak dana dobio kosovsko državljanstvo a na dan kada je uhapšen dokumenta je predao Policiji u Gračanici kako bi dobio kosovsku ličnu kartu. Istoga dana je uhapšen na prelazu Jarinje.Ostale vesti

Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022
Sud odbacio zaključak veštaka odbrane da su Haradinaj i Gucati uzbunjivači

Odbrana Nasima Haradinaja, optuženog za ometanje suda za zločine boraca OVK u Hagu i za zastrašivanje svedoka, dokazivala je preko veštaka En Majers da je Haradinaj "uzbunjivač" i da uživa zaštitu od krivičnog gonjenja. Tvrdnju iz pisanog izveštaja Majersove da su Haradinaj i saoptuženi Hisni Gucati "uzbunjivači", raspravno veće je, međutim, odbacilo, uz obrazloženje da o tome mogu zaključivati samo sudije, a ne veštak.

  • 21.01.2022
FHPK: Istrage se i dalje otvaraju na dan hapšenja osumnjičenih
Trenutno je ispred sudova na Kosovu u toku osam sudskih postupaka za ratne zločine. Optuženo je pet osoba, tri Srbina i dva Albanaca. Još dve osobe su uhapšene kao osumnjičene za ratne zločine, ali je protiv njih
postupak još uvek u fazi istrage. Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) koji od završetka oružanog sukoba prati ova suđenja pred kosovskim sudovima, predstavio je opšte podatke o sudskim postupcima za ratne zločine u periodu jul - decembar 2021.
  • 18.01.2022
Haradinaj: Ne pozivati zločince kao svedoke, pogotovo Srbe
"Ukoliko se kriminalci koriste kao svedoci, a tu mislim na lica koja su na spisku Specijalizovanog tužilaštva, zločini neće biti otkriveni. Možda je to i cilj tužilaštva", izjavio je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK.
  • 12.01.2022
Haradinaj: Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom

"Činjenica je da Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom i to svi znaju na Kosovu", rekao je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, koji se, zajedno sa Hisnijem Gucatijem, tereti pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu za curenje poverljivih dokumenata i zastrašivanje svedoka.

  • 11.01.2022
Podignuta optužnica protiv bivše pripadnice ISIS-a sa Kosova
Specijalno kosovsko tužilaštvo podnelo je optužnicu protiv S. Š. zbog učešća u terorističkoj organizaciji. Ovo je šesta optužnica koja je u poslednjih mesec dana podignuta na Kosovu za krivična dela u vezi sa terorizmom.
  • 30.12.2021