Vesti
Ratni zločini

Više od devet sati saslušanja svedoka u slučaju protiv Duška Arsića

Danas je pred Specijalnim tužilaštvom u Prištini ispitivan Artan Krasnići, svedok i oštećeni u slučaju koji se vodi protiv Duška Arsića za navodne ratne zločine.
Više od devet sati saslušanja svedoka u slučaju protiv Duška Arsića
Duško Arsić (Foto print.scr)

Arsić je uhapšen 8. decembra na prelazu Jarinje zbog krivičnog dela ratnog zločina počinjenog 1999. godine u selu Butovac na Kosovu. Uhapšen je nakon što je došao da reši probleme oko uzurpirane imovine u selu Matičane kod Prištine u prisustvu dvoje maloletne dece.

Saslušanje Artana Krasnićija koji je tužio Arsića trajalo je više od 9 sati.

"Današnji svedok je davao kontradiktornu izjavu u odnosu na onu koje je prvobitno davao u Policiji. Dakle, menjao je svoje iskaze i mi kao odbrana sumnjamo u celokupan predmet i nadamo se da će tužilac sprovesti istragu u najbolje moguće, jer jedino dobra istraga u ovom slučaju može pokazati da je Duško zaista nevina osoba koja je neosnovano u pritvoru", kazala je nakon saslušanja braniteljka Arsića, Jovana Filipović.

Filipovićeva je podsetila da je Duško Arsić podneo tužbu zbog uzurpacije svoje imovine, te da je nakon toga uhapšen.

"Duško Arsić je osoba koja je radi zaštite svoje imovine na Kosovu podnela tužbu sudu 20. septembra, a Artan Krasniči je prvu svoju izjavu pred Policijom dao samo tri dana kasnije, 23. septembra ove godine, nakon više od dvadeset godina od kako se dogodio kritični momenat".

"Imovina Duška Arsića se trenutno vodi na "Bedri Priština" i to je jedan od razloga zbog kojeg je pokrenuta tužba pred Osnovnim sudom Priština a takođe se vodi krivični postupak protiv lica koja su falsifikovala punomoćje koje je navodno dao Arsić Božidar, otac Arsić Duška", kaže Filipovićeva.

Filipovićeva kaže da je simptomatično to što je Arsić pre desetak dana dobio kosovsko državljanstvo a na dan kada je uhapšen dokumenta je predao Policiji u Gračanici kako bi dobio kosovsku ličnu kartu. Istoga dana je uhapšen na prelazu Jarinje.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022