Vesti
Ratni zločini

Više od 3.500 prijava za navodne zločine u Đakovici i Orahovcu

Udruženje "Đakovica 98-99" podnelo je do sada više od 3.500 krivičnih prijava za zločine prema Albancima, a za koje tvrde da su ih počinili Srbi tokom sukoba na Кosovu.
Više od 3.500 prijava za navodne zločine u Đakovici i Orahovcu
Đakovica (Printskrin Jutjub)

Poslednjih 80 prijava, predstavnici tog udruženja podneli su juče policiji, odeljenju za istraživanje ratnih zločina u Đakovici, prenose mediji u Prištini.

Među 80 prijava, jedna se odnosi na seksualno nasilje, protiv trojice Srba.

Кrivične prijave su uglavnom za zločine počinjene u opštinama Đakovica i Orahovac.

Predsednica udruženja Škendije Hoda navela je da se u poslednjem paketu podnete prijave odnose na ubistva, mučenja i materijalnu štetu pričinjenu tokom rata.

Od 2018. godine do sada ovo udruženje je podnelo preko 3.500 krivičnih prijava za ratne zločine. Do sada su, kažu, pružili dovoljno dokaza policiji i istražiteljima ratnih zločinaca, uključujući njihove fotografije kako bi ih policija što lakše identifikovala.

"Od 2018. donosimo krivične prijave, tako da je to prešlo cifru od 3.500 slučajeva i prirodno je da za slučaj treba vremena, jer ako se identifikuje zločinac, pokušavamo da nađemo sliku da se on izjednači sa vremenom onda kako je bilo tada i kako bi sada trebalo da bude da se olakša rad i policiji", rekao je Hoda.

Mediji u Prištini navode da je za preko 13.000 žrtava rata na Кosovu osuđeno samo oko 50 ljudi.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo u Prištini, na suđenjima na Кosovu, u centralnoj Srbiji, u Haškom tribunalu i sada u Specijalnom sudu, optuženo je ukupno 213 osoba, ali je samo 71 osuđena, a 50 odsto osuđenih su Albanci.

Pored zastoja u suđenju za ratne zločine, 23 godine kasnije, na Кosovu su stagnirali u prikupljanju potrebnih dokaza i činjenica za dokumentovanje počinjenih zločina.

Tvrde da nedostaje i specijalizovana institucija, iako će, kako je najavljeno iz vlade, tokom 2022. godine biti izrađen nacrt zakona o Institutu za dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata na Кosovu.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022