Vesti
Ratni zločini

Više od 10 miliona evra za odbranu optuženih u Hagu

Kancelarija za javno informisanje ministarstva pravde Kosova (MP) je saopštila da je za odbranu optuženih pred Specijalnim sudom u Hagu do sada utrošeno preko 10 miliona evra.

Više od 10 miliona evra za odbranu optuženih u Hagu
Sedište Specijalizovanih veća Kosova u Hagu (Foto Europol)

„Ukupan iznos koji je MP potrošilo od 2020. do aprila ove 2022. godine je 10.022.760 evra, isplate za advokate osam optuženih u Hagu“, kaže se u odgovoru MP Kosova za portal Zakletva za pravdu.

Suđenja pred ovim sudom su počela 2021.

Optuženi su bivši politički lideri Kosova koji su bili na rukovodećim pozicijama tokom poslednjeg rata na Kosovu, Hašim Tači, Kadri Veseli, Redžep Selimi i Jakup Krasnići.

Oni su optuženi da su u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine počinili krivična dela progona, zatvaranja, hapšenja i proizvoljnog ili protivpravnog lišenja slobode, druga nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, ubistvo i prisilni nestanak lica koja se smatraju protivnicima.

Oni se, prema izmenjenoj optužnici, terete da su počinili ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Optuženi Saljih Mustafa suočava sa optužbama za proizvoljno zatvaranje, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubistvo kao ratne zločine počinjene u kontekstu ili u vezi sa ne međunarodnim oružanim sukobom na Kosovu.

Istovremeno pred sudom se sudi i Pjetru Šalji, koji je optužen za ratne zločine, dok su najviši zvaničnici Organizacije veterana bivše OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj optuženi za ometanje sprovođenja pravde.

Oni su u prvostepenoj presudi oglašeni krivim za ova krivična dela, osuđeni su na po 4 godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 100 evra.

Pokriće ovih troškova vrši se u skladu sa članom 3. stav 1. Zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalno okrivljenih lica u sudskim postupcima pred Specijalizovanim većima.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022