Vesti
Ratni zločini

Više od 10 miliona evra za odbranu optuženih u Hagu

Kancelarija za javno informisanje ministarstva pravde Kosova (MP) je saopštila da je za odbranu optuženih pred Specijalnim sudom u Hagu do sada utrošeno preko 10 miliona evra.

Više od 10 miliona evra za odbranu optuženih u Hagu
Sedište Specijalizovanih veća Kosova u Hagu (Foto Europol)

„Ukupan iznos koji je MP potrošilo od 2020. do aprila ove 2022. godine je 10.022.760 evra, isplate za advokate osam optuženih u Hagu“, kaže se u odgovoru MP Kosova za portal Zakletva za pravdu.

Suđenja pred ovim sudom su počela 2021.

Optuženi su bivši politički lideri Kosova koji su bili na rukovodećim pozicijama tokom poslednjeg rata na Kosovu, Hašim Tači, Kadri Veseli, Redžep Selimi i Jakup Krasnići.

Oni su optuženi da su u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine počinili krivična dela progona, zatvaranja, hapšenja i proizvoljnog ili protivpravnog lišenja slobode, druga nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, ubistvo i prisilni nestanak lica koja se smatraju protivnicima.

Oni se, prema izmenjenoj optužnici, terete da su počinili ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Optuženi Saljih Mustafa suočava sa optužbama za proizvoljno zatvaranje, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubistvo kao ratne zločine počinjene u kontekstu ili u vezi sa ne međunarodnim oružanim sukobom na Kosovu.

Istovremeno pred sudom se sudi i Pjetru Šalji, koji je optužen za ratne zločine, dok su najviši zvaničnici Organizacije veterana bivše OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj optuženi za ometanje sprovođenja pravde.

Oni su u prvostepenoj presudi oglašeni krivim za ova krivična dela, osuđeni su na po 4 godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 100 evra.

Pokriće ovih troškova vrši se u skladu sa članom 3. stav 1. Zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalno okrivljenih lica u sudskim postupcima pred Specijalizovanim većima.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022