Vesti
Ratni zločini

Veterani OVK traže da se Specijalni sud bavi i Srbima

Predsedavajući organizacije ratnih veterana bivše OVK Hisni Gucati kaže da očekuje da Predsedništvo kosovske skupštine sledeće nedelje razmatra njihov predlog za izmene i dopune zakona o Specijalnom sudu.
Veterani OVK traže da se Specijalni sud bavi i Srbima
Foto Telegrafi

Specijalni sud je osnovan sa namerom da procesuira ratne zločine koje su tokom sukoba na Kosovu počinili pripadnici OVK, dok Gucati zahteva da sud proširi svoje anagažovanje i prema pripadnicima srpske vojske i policije, za koje postoji sumnja da su počinili zločine nad Albancima.

Gucati je izjavio portalu Indeksonlajn da im je obećano da će Predsedništvo skupštine njihov zahtev o promenama zakona o Specijalnom sudu razmatrati na sednici naredne nedelje.

"Pozivam sve poslanike bez obzira kojoj partiji pripadaju da budu jedinstveni i da učestvuju na narednoj sednici radi izmena i dopuna zakona o Specijalnom sudu", rekao je Gucati.

Tvrdi da "ima mnogo činjenica za zločine pripadnika vojske i policije", navodeći slučajeve u Morini, Kruši.

Gucati insistira da Specijalni sud uzme u obzir i te slučajeve.

Podizanje prvih optužnica Specijalnog suda očekuje se sredinom ove godine.Ostale vesti

Tužilaštvo započinje izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalno tužilaštvo u Hagu počinje danas izvođenje dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Pre deset dana je Specijalizovano tužilaštvo završilo izvođenje svog uvodnog izlaganja na početku suđenja dvojici vođa „Udruženja veterana OVK“.

  • 18.10.2021
Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021