Vesti
Ratni zločini

Veterani OVK: Naš rat je bio čist

Organizacije ratnih veterana proizašle iz tzv. Oslobodilačke vojske Kosova najavile su konkretne akcije, ukoliko Zakon o specijalnom sudu ne bude ukinut u kosovskoj skupštini.
Veterani OVK: Naš rat je bio čist
Foto Telegrafi

Predsednik Udruženja stradalih u redovima OVK Džavit Jašari rekao je da će funkcionisanje suda "naneti štetu svima, uključujući moralni, ljudski i nacionalni aspekt, jer je rat OVK bio čist".

"Poslali smo peticije i zahteve instituciji koja je glasala za ovaj sud, u kojoj su poslanici koji su zauzeli mesta i ako ne poštuju zahtev sa kojim smo došli ovde, ne moraju ostati u Skupštini Kosova", rekao je Jašari, a prenose prištinski mediji.

Kosovska skupština nakon zimske pauze sledeće nedelje nastavlja rad. Grupa poslanika, povukla je svoje potpise sa liste od 43 potpisinika zahteva za održavanje vanredne sednice skupštine na kojoj bi se razmatralo ukidanje zakona o Specijalnom sudu.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji je nedavno u jednom autorskom tekstu naveo da je formiranje Specijalnog suda nepravda, ali da će sud nastaviti da radi.

Operativnost suda, koji u februaru očekuje podizanje prvih optužnica, potvrdio je i kosovski ministar pravde Abelard Tahiri.

Plan za obaranje zakona o sudu nije uspeo krajem prošle godine. U dva navrata, predsedništvo kosovske skupštine 22. decembra nije uspelo da obezbedi kvorum i zakaže vanrednu sednicu parlamenta.

Od tada traje stalani pritisak predstavnika vodećih zemalja zapada da centralne prištinske institucije odustani od bilo kakve pomisli za opoziv zakona o sudu koji će se baviti zločinima OVK tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020