Vesti
Ratni zločini

Veterani OVK: Naš rat je bio čist

Organizacije ratnih veterana proizašle iz tzv. Oslobodilačke vojske Kosova najavile su konkretne akcije, ukoliko Zakon o specijalnom sudu ne bude ukinut u kosovskoj skupštini.
Veterani OVK: Naš rat je bio čist
Foto Telegrafi

Predsednik Udruženja stradalih u redovima OVK Džavit Jašari rekao je da će funkcionisanje suda "naneti štetu svima, uključujući moralni, ljudski i nacionalni aspekt, jer je rat OVK bio čist".

"Poslali smo peticije i zahteve instituciji koja je glasala za ovaj sud, u kojoj su poslanici koji su zauzeli mesta i ako ne poštuju zahtev sa kojim smo došli ovde, ne moraju ostati u Skupštini Kosova", rekao je Jašari, a prenose prištinski mediji.

Kosovska skupština nakon zimske pauze sledeće nedelje nastavlja rad. Grupa poslanika, povukla je svoje potpise sa liste od 43 potpisinika zahteva za održavanje vanredne sednice skupštine na kojoj bi se razmatralo ukidanje zakona o Specijalnom sudu.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji je nedavno u jednom autorskom tekstu naveo da je formiranje Specijalnog suda nepravda, ali da će sud nastaviti da radi.

Operativnost suda, koji u februaru očekuje podizanje prvih optužnica, potvrdio je i kosovski ministar pravde Abelard Tahiri.

Plan za obaranje zakona o sudu nije uspeo krajem prošle godine. U dva navrata, predsedništvo kosovske skupštine 22. decembra nije uspelo da obezbedi kvorum i zakaže vanrednu sednicu parlamenta.

Od tada traje stalani pritisak predstavnika vodećih zemalja zapada da centralne prištinske institucije odustani od bilo kakve pomisli za opoziv zakona o sudu koji će se baviti zločinima OVK tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Mustafa se nije izjasno o krivici
Bivši komadant OVK Saljih Mustafa nije želeo da se pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova izjasni o krivici povodom optužbi.
  • 28.09.2020
Završeno saslušanje Agima Čekua
Bivši komandant Glavnog štaba OVK, bivši premijer i ministar odbrane Kosova Agim Čeku završio je sa davanjem iskaza tužiocima u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, objavili su kosovski mediji na albanskom jeziku izjavu njegovog advokata, javlja dopisnik N1 iz EU.
  • 28.09.2020
Pred sudijama u Hagu danas Čeku i Mustafa
Bivši komadant Oslobodilačke vojske Kosova i nekadašnji kosovski premijer Agim Čeku, ali i bivši komandant Saljih Mustafa pojaviće se pred sudijama u Hagu.
  • 28.09.2020
Saljih Mustafa se sutra pred sudijom izjašnjava o krivici

Nekadašnji komadant u OVК Saljih Mustafa, zvani komadant Calji (48) sutra popodne će biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Кosova sa sedištem u Hagu.

  • 27.09.2020
Specijalno tužilaštvo potvrdilo i hapšenje Nasima Haradinaja
Specijalno tužilaštvo potvrdilo je da je juče na Kosovu uhapšen potpredsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Nasim Haradinaj, "na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova".
  • 26.09.2020
Specijalizovano tužilaštvo potvrdilo hapšenje Gucatija
Specijalno tužilaštvo potvrdilo je da je danas na Kosovu uhapšen predsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Hisni Gucati, "na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova".
  • 25.09.2020