Vesti
Ratni zločini

Veterani OVK: Naš rat je bio čist

Organizacije ratnih veterana proizašle iz tzv. Oslobodilačke vojske Kosova najavile su konkretne akcije, ukoliko Zakon o specijalnom sudu ne bude ukinut u kosovskoj skupštini.
Veterani OVK: Naš rat je bio čist
Foto Telegrafi

Predsednik Udruženja stradalih u redovima OVK Džavit Jašari rekao je da će funkcionisanje suda "naneti štetu svima, uključujući moralni, ljudski i nacionalni aspekt, jer je rat OVK bio čist".

"Poslali smo peticije i zahteve instituciji koja je glasala za ovaj sud, u kojoj su poslanici koji su zauzeli mesta i ako ne poštuju zahtev sa kojim smo došli ovde, ne moraju ostati u Skupštini Kosova", rekao je Jašari, a prenose prištinski mediji.

Kosovska skupština nakon zimske pauze sledeće nedelje nastavlja rad. Grupa poslanika, povukla je svoje potpise sa liste od 43 potpisinika zahteva za održavanje vanredne sednice skupštine na kojoj bi se razmatralo ukidanje zakona o Specijalnom sudu.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji je nedavno u jednom autorskom tekstu naveo da je formiranje Specijalnog suda nepravda, ali da će sud nastaviti da radi.

Operativnost suda, koji u februaru očekuje podizanje prvih optužnica, potvrdio je i kosovski ministar pravde Abelard Tahiri.

Plan za obaranje zakona o sudu nije uspeo krajem prošle godine. U dva navrata, predsedništvo kosovske skupštine 22. decembra nije uspelo da obezbedi kvorum i zakaže vanrednu sednicu parlamenta.

Od tada traje stalani pritisak predstavnika vodećih zemalja zapada da centralne prištinske institucije odustani od bilo kakve pomisli za opoziv zakona o sudu koji će se baviti zločinima OVK tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022