Vesti
Ratni zločini

Veselji: Srbija mora da plati za genocid

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji ponovio je danas da država Srbija i svi oni koji su počinili genocid na Kosovu za to moraju da odgovaraju.
Veselji: Srbija mora da plati za genocid
Kadri Veselji (Foto Skupština Kosova)

Veselji je danas posetio mesto gde će se, kako očekuje, graditi “muzej genocida”, saopšteno je iz Skupštine Kosova. U pitanju je nekadašnja fabrika za proizvodnju keramičkih pločica u Prištini, a kako je najavio, kamen temeljac će biti postavljen 2020. godine.

Kadri Veselji je kazao da će muzej genocida imati edukativnu ulogu za buduće generacije. Takođe će, kako je rekao, služiti i kao dokumentacioni centar, kao i centar podsećanja na žrtve zločina.

"Srbija mora da plati i kriminalci moraju da plate za genocid”, kazao je Veselji.

"Nema pomirenja bez kažnjavanja odgovornih za genocide. U četvrtak ćemo imati sastanak i tada će se osnovati državna komisija koja će početi sa dokumentovanjem istine i pokretanju Tribunala”, kazao je Veselji.

Poručio je da će u četvrtak takođe biti poredložena izgradnja muzeja genocida I da će upravo ovo mesto, koje je danas posetio, biti predloženo. 

Izložba posvećena stradaloj deci

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHPK) otvorilo je izložbu “Bilo jednom, ne ponovilo se”, posvećenoj deci stradaloj tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Izložba je otvorena u znak sećanja na 1.133 dece, žrtava rata na Kosovu u periodu 1998.–2000. godine, od kojih je 1.024 dece ubijeno, a 109 dece nestalo. Kustos izložbe je Blerta Hoćia, a izložba je otvorena u prostorijama Dokumentacionog centra Kosova (DCK) u gradskoj biblioteci.

Izložbu čine desetine fotografija, garderobe, knjiga iz osnovne škole, sveske, razni predmeti koji su pripadali stradaloj deci, a postavljeni su u takozvanom “staklenom prostoru”. Svaki predmet ima svoju posebnu priču.

Otvaranje izložbe je proteklo bez govora jer iz Fonda smatraju da prizori govore sami za sebe.
A direktor Fonda za humanitarno pravo Kosovo Bekim Blakaj pred otvaranje izložbe izjavio je da je izložba napravljena zahvaljujući bliskoj saradnji s porodicama žrtava.

“Mi u Fondu za humanitarno pravo na Kosovu osećali smo i imali veliku potrebu da se posebno podsetimo na poseban način prekinutog detinjstva usled rata. Stoga smo mi u FHP-u više od godinu dana planirali da na 20. godišnjicu rata na Kosovu, izgradimo spomen obeležje za decu koja su ubijena ili nestala od posledica rata“, rekao je Blakaj.

Prema opisu, ova izložba dolazi “kao poziv na suočavanje i refleksiju, za dijalog i oporavak, kroz izgradnju kolektivne memorije kroz ove predmete. Više od izložbe, ovo je spomenik posvećen deci koja su ubijena i nestala u ratu”.

Izložbu su podržali NED, Opština Priština i Ministarstvo kulture, omladine i sporta.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
  • 23.05.2022
Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022