Vesti
Ratni zločini

Veselji: Srbija mora da plati za genocid

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji ponovio je danas da država Srbija i svi oni koji su počinili genocid na Kosovu za to moraju da odgovaraju.
Veselji: Srbija mora da plati za genocid
Kadri Veselji (Foto Skupština Kosova)

Veselji je danas posetio mesto gde će se, kako očekuje, graditi “muzej genocida”, saopšteno je iz Skupštine Kosova. U pitanju je nekadašnja fabrika za proizvodnju keramičkih pločica u Prištini, a kako je najavio, kamen temeljac će biti postavljen 2020. godine.

Kadri Veselji je kazao da će muzej genocida imati edukativnu ulogu za buduće generacije. Takođe će, kako je rekao, služiti i kao dokumentacioni centar, kao i centar podsećanja na žrtve zločina.

"Srbija mora da plati i kriminalci moraju da plate za genocid”, kazao je Veselji.

"Nema pomirenja bez kažnjavanja odgovornih za genocide. U četvrtak ćemo imati sastanak i tada će se osnovati državna komisija koja će početi sa dokumentovanjem istine i pokretanju Tribunala”, kazao je Veselji.

Poručio je da će u četvrtak takođe biti poredložena izgradnja muzeja genocida I da će upravo ovo mesto, koje je danas posetio, biti predloženo. 

Izložba posvećena stradaloj deci

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHPK) otvorilo je izložbu “Bilo jednom, ne ponovilo se”, posvećenoj deci stradaloj tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Izložba je otvorena u znak sećanja na 1.133 dece, žrtava rata na Kosovu u periodu 1998.–2000. godine, od kojih je 1.024 dece ubijeno, a 109 dece nestalo. Kustos izložbe je Blerta Hoćia, a izložba je otvorena u prostorijama Dokumentacionog centra Kosova (DCK) u gradskoj biblioteci.

Izložbu čine desetine fotografija, garderobe, knjiga iz osnovne škole, sveske, razni predmeti koji su pripadali stradaloj deci, a postavljeni su u takozvanom “staklenom prostoru”. Svaki predmet ima svoju posebnu priču.

Otvaranje izložbe je proteklo bez govora jer iz Fonda smatraju da prizori govore sami za sebe.
A direktor Fonda za humanitarno pravo Kosovo Bekim Blakaj pred otvaranje izložbe izjavio je da je izložba napravljena zahvaljujući bliskoj saradnji s porodicama žrtava.

“Mi u Fondu za humanitarno pravo na Kosovu osećali smo i imali veliku potrebu da se posebno podsetimo na poseban način prekinutog detinjstva usled rata. Stoga smo mi u FHP-u više od godinu dana planirali da na 20. godišnjicu rata na Kosovu, izgradimo spomen obeležje za decu koja su ubijena ili nestala od posledica rata“, rekao je Blakaj.

Prema opisu, ova izložba dolazi “kao poziv na suočavanje i refleksiju, za dijalog i oporavak, kroz izgradnju kolektivne memorije kroz ove predmete. Više od izložbe, ovo je spomenik posvećen deci koja su ubijena i nestala u ratu”.

Izložbu su podržali NED, Opština Priština i Ministarstvo kulture, omladine i sporta.Ostale vesti

Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021