Vesti
Ratni zločini

Veselji ponovo traži posetu Kosovu, Sekretarijat saglasan

Jedan od optuženih šefova OVK Kadri Veselji, koji u pritvoru u Hagu čeka početak suđenja za najteže zločine nad sprskim stanovništvom i protivnicima OVK, zatražio je ponovo dozvolu suda da na nedelju dana poseti majku i užu porodicu na Kosovu, s obzirom da mu je otac umro 7. jula, prenosi Tanjug.
Veselji ponovo traži posetu Kosovu, Sekretarijat saglasan
Kadri Veselji (Printskrin Specijalistička veća u Hagu)

Sa ovom molbom načelno se složio Sekretarijat koji je zadužen za organizaciju transfera optuženih, ali će konačnu odluku doneti sudsko veće.

U mišljenju koje je datirano na 15. jul, a danas objavljeno, Sekretarijat navodi da je transfer Veseljija izvodljiv, ujedno i human s ozirom na razlog molbe, imajući u vidu smrt najbiližeg člana porodice.

Međutim, Sekretarijat sugeriše da sud može da mu odobri posetu Kosovu najviše tri dana, zajedno sa putem, kao i da ograniči vreme poseta, majci i porodici.

Takođe je zahtevao da se iz razloga bezbednosti vreme Veseljijevog transfera ne objavljuje u javnosti.

Registar je iz razloga rezbednosti ove posete predložio sudskom veću da naloži da Veselji moze da poseti samo svoju majku i najuže članove porodice čiji identiteti moraju unapred da budu odobreni od strane suda.

Mesta koja će posetiti Veselji su redigovana iz teksta ovog dopisa, a Sekretarijat traži da se sa njih uklone sve osobe čije prisustvo sud ne odobri, kao i da Veselji tokom tog boravka bude smešten u pritvorske jedinice Specijalizovanih veća na Kosovu, gde ukoliko sud dozvoli mogu da ga posete članovi najuže porodice.

Ukoliko proceni da je to neophodno, pritvorski šef će prekinuti posetu, sugeriše Sekretarijat.

Ova poseta Veseljija Kosovu bila bi sprovedena o trošku Specijalizovanih veća, imajući u vidu razlog njenog odobravanja.

Veselji je početkom maja, uz odobrenje suda, posetio oca na Kosovu koji je u to vreme bi o teško bolestan.

Sada je tražio nedelju dana posete radi susreta sa najbližima i sprovođenja posmrtnih običaja.Ostale vesti

Letnja pauza u Hagu, sud neće raditi do sredine avgusta
Specijalizovano tužilaštvo i Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu od danas su na letnjoj pauzi, koja se završava 13. avgusta.
  • 26.07.2021
Produžen pritvor Saljihu Mustafi za još dva meseca
Specijalizovana veća Kosova produžila su za još dva meseca pritvor nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.
  • 26.07.2021
Hoti: Nema sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih osoba
Novoimenovani šef Komisije Vlade Kosova za nestale osobe Andin Hoti izjavio je da je spreman da se suoči sa srpskom stranom u pronalaženju nestalih, među kojima je i njegov otac Ukšin Hoti.
  • 24.07.2021
Tačiju produžen pritvor za još dva meseca

Specijalni sud produžio je pritvor bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, a odluku je doneo pretpretresni sudija Nikolas Giju.

  • 24.07.2021
Za puštanje Tačija iz pritvora u Hagu dve države dale garancije

Garancije sudu za zločine OVK u Hagu za puštanje iz pritvora bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998. i 1999. godine, dale su dve države.

  • 23.07.2021
Sudija naložio izmenu optužnice protiv Tačija do septembra
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu naložio je Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i ostalih, koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata "na zločine sa posebnom namerom", prenosi Tanjug.
  • 23.07.2021