Vesti
Ratni zločini

Veselji ponovo traži posetu Kosovu, Sekretarijat saglasan

Jedan od optuženih šefova OVK Kadri Veselji, koji u pritvoru u Hagu čeka početak suđenja za najteže zločine nad sprskim stanovništvom i protivnicima OVK, zatražio je ponovo dozvolu suda da na nedelju dana poseti majku i užu porodicu na Kosovu, s obzirom da mu je otac umro 7. jula, prenosi Tanjug.
Veselji ponovo traži posetu Kosovu, Sekretarijat saglasan
Kadri Veselji (Printskrin Specijalistička veća u Hagu)

Sa ovom molbom načelno se složio Sekretarijat koji je zadužen za organizaciju transfera optuženih, ali će konačnu odluku doneti sudsko veće.

U mišljenju koje je datirano na 15. jul, a danas objavljeno, Sekretarijat navodi da je transfer Veseljija izvodljiv, ujedno i human s ozirom na razlog molbe, imajući u vidu smrt najbiližeg člana porodice.

Međutim, Sekretarijat sugeriše da sud može da mu odobri posetu Kosovu najviše tri dana, zajedno sa putem, kao i da ograniči vreme poseta, majci i porodici.

Takođe je zahtevao da se iz razloga bezbednosti vreme Veseljijevog transfera ne objavljuje u javnosti.

Registar je iz razloga rezbednosti ove posete predložio sudskom veću da naloži da Veselji moze da poseti samo svoju majku i najuže članove porodice čiji identiteti moraju unapred da budu odobreni od strane suda.

Mesta koja će posetiti Veselji su redigovana iz teksta ovog dopisa, a Sekretarijat traži da se sa njih uklone sve osobe čije prisustvo sud ne odobri, kao i da Veselji tokom tog boravka bude smešten u pritvorske jedinice Specijalizovanih veća na Kosovu, gde ukoliko sud dozvoli mogu da ga posete članovi najuže porodice.

Ukoliko proceni da je to neophodno, pritvorski šef će prekinuti posetu, sugeriše Sekretarijat.

Ova poseta Veseljija Kosovu bila bi sprovedena o trošku Specijalizovanih veća, imajući u vidu razlog njenog odobravanja.

Veselji je početkom maja, uz odobrenje suda, posetio oca na Kosovu koji je u to vreme bi o teško bolestan.

Sada je tražio nedelju dana posete radi susreta sa najbližima i sprovođenja posmrtnih običaja.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022