Vesti
Ratni zločini

Velika Hoča: Dve decenije od stradanja u Orahovačkoj župi

Parastosom ispred spomenika ubijenim i kidnapovanim Srbima u Velikoj Hoči je obeleženo dvadeset godina od njihovog kidnapovanja i ubistava širom opštine Orahovac.
Velika Hoča: Dve decenije od stradanja u Orahovačkoj župi
Parastos stradalima u Velikoj Hoči (Foto Kim)

Parastos je služio iguman manastira Zočište otac Stefan uz sasluženje lokalnog paroha oca Milenka, a prisustvovalo mu je stotinak Srba koji su nosili fotografije ubijenih.

Nakon patastosa položeni su venci ispred spomenika, a koordinator udruženja porodica ubijenih i nestalih lica Milorad Trifunović poručio je da proces pronalaska i identifikacija posmrtnih ostataka nestalih stagnira. On je apelovao na nadležne organe da taj proces ubrzaju.

"Mi bi hteli da se ubrza rasvetljavanje sudbine nestalih jer je to u interesu svih. Tražim da se rasvetli sudbila 1564 osobe, tu spadaju Srbi, Albanci i svi ostali. Nama će biti drago da se rasvetli sudbina svih, ne samo Srba, već svih onih koji su nestali. Neka se rasvetli, neka se sazna, neka se posmrtni ostaci vrate porodicama", rekao je Trifunović.

U Domu kulture održana je i akademija koja je počela himnom "Bože pravde" i minutom cutanja za sve stradale.

Prisutnima se prva obratila Olgica Kostić kojoj je kidnapovano 17 članova familije, među kojima su bila i njena dva rođena brata Teodor i Lazar.

"I nakon 20 godina od kada su nasilno otrgnuti sinovi iz majčinog zagrljaja, mi ne znamo pravu istinu o njihovim sudbinama, osim one da je većina kidnapovanih iz ’Orahovačke grupe 1998.’, tako smo ih nazvali, odnosno njih 36 pronađeno u masovnim gorbnicama Mališevo i Volujak 2005".

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da je stradanje Orahovčana paradigma stradanja svih Srba na KiM, te da 20 godina nakon stradanja, nevine žrtve i dalje nisu dobile pravdu.

"Sve se to desilo u prvoj širokoj organizovanoj akciji Albanaca koji su krenuli da etnički čiste opštinu Orahovac. Tada je kidnapovano i u logor odvedeno preko stotinu Srba, a među njima su bila deca, žene i stari ljudi. Etnički su očišćena mnoga mesta poput Opteruše i drugih sela, a Orahovac je sveden na jednu ulicu i zavladao li su bol i tuga", podsetio je Petković.

"Vlada Srbije neće prestati da insistira da zločini budu rasvetljeni", rekao je Petković i dodao da je pravda preuslov za mir koji je potreban i Srbima i Albancima.

Na stradanje nedužnih srpskih civila na području opštine Orahovac prisutne je podsetio i predsednik Privremenog organa Opštine Orahovac Jovan Đuričić.

"Posmrtni ostaci većine ubijenih pronađeni su i sahranjeni. I pored velike žalosti što smo ih izgubili, dodatnu tugu nam stvara i činjenica što nisu sahranjeni na svojim zavičajnim grobljima. Kao da je malo bilo što su kidnapovali i poubijali nedužne ljude, potrudili su se da iz kuća proteraju i sve njihove najmilije. Tako su sada osim Velike Hoče i gorenjeg dela Orahovca, sva druga naselja, u kojima su do 1999. živeli Srbi, etnički očišćenja“

Komemorativni skup organizovali su predstavnici udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Srba i Privremenog organa opštine Orahovac.

U periodu od 1998. do 2000. godine na teritoriji opštine Orahovac stradalo je 84 Srba.

Niko nije odgovarao za zločine

Povodom dve decenije od strašnih događaja, javnosti se obratila i Koordinacija srpskih udruženje porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

U saopštenju medijima koje je potpisao predsednik Duško Čelić podseća se da je 18. jula 1998. godine proterano svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlja, Opteruša i Zočište.

Srpska koordinacija još jednom ukazuje da ni posle 20 godina niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Orahovačkoj župi, iako postoje živi svedoci - žrtve.

 Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020