Vesti
Ratni zločini

Velika Hoča: Dve decenije od stradanja u Orahovačkoj župi

Parastosom ispred spomenika ubijenim i kidnapovanim Srbima u Velikoj Hoči je obeleženo dvadeset godina od njihovog kidnapovanja i ubistava širom opštine Orahovac.
Velika Hoča: Dve decenije od stradanja u Orahovačkoj župi
Parastos stradalima u Velikoj Hoči (Foto Kim)

Parastos je služio iguman manastira Zočište otac Stefan uz sasluženje lokalnog paroha oca Milenka, a prisustvovalo mu je stotinak Srba koji su nosili fotografije ubijenih.

Nakon patastosa položeni su venci ispred spomenika, a koordinator udruženja porodica ubijenih i nestalih lica Milorad Trifunović poručio je da proces pronalaska i identifikacija posmrtnih ostataka nestalih stagnira. On je apelovao na nadležne organe da taj proces ubrzaju.

"Mi bi hteli da se ubrza rasvetljavanje sudbine nestalih jer je to u interesu svih. Tražim da se rasvetli sudbila 1564 osobe, tu spadaju Srbi, Albanci i svi ostali. Nama će biti drago da se rasvetli sudbina svih, ne samo Srba, već svih onih koji su nestali. Neka se rasvetli, neka se sazna, neka se posmrtni ostaci vrate porodicama", rekao je Trifunović.

U Domu kulture održana je i akademija koja je počela himnom "Bože pravde" i minutom cutanja za sve stradale.

Prisutnima se prva obratila Olgica Kostić kojoj je kidnapovano 17 članova familije, među kojima su bila i njena dva rođena brata Teodor i Lazar.

"I nakon 20 godina od kada su nasilno otrgnuti sinovi iz majčinog zagrljaja, mi ne znamo pravu istinu o njihovim sudbinama, osim one da je većina kidnapovanih iz ’Orahovačke grupe 1998.’, tako smo ih nazvali, odnosno njih 36 pronađeno u masovnim gorbnicama Mališevo i Volujak 2005".

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da je stradanje Orahovčana paradigma stradanja svih Srba na KiM, te da 20 godina nakon stradanja, nevine žrtve i dalje nisu dobile pravdu.

"Sve se to desilo u prvoj širokoj organizovanoj akciji Albanaca koji su krenuli da etnički čiste opštinu Orahovac. Tada je kidnapovano i u logor odvedeno preko stotinu Srba, a među njima su bila deca, žene i stari ljudi. Etnički su očišćena mnoga mesta poput Opteruše i drugih sela, a Orahovac je sveden na jednu ulicu i zavladao li su bol i tuga", podsetio je Petković.

"Vlada Srbije neće prestati da insistira da zločini budu rasvetljeni", rekao je Petković i dodao da je pravda preuslov za mir koji je potreban i Srbima i Albancima.

Na stradanje nedužnih srpskih civila na području opštine Orahovac prisutne je podsetio i predsednik Privremenog organa Opštine Orahovac Jovan Đuričić.

"Posmrtni ostaci većine ubijenih pronađeni su i sahranjeni. I pored velike žalosti što smo ih izgubili, dodatnu tugu nam stvara i činjenica što nisu sahranjeni na svojim zavičajnim grobljima. Kao da je malo bilo što su kidnapovali i poubijali nedužne ljude, potrudili su se da iz kuća proteraju i sve njihove najmilije. Tako su sada osim Velike Hoče i gorenjeg dela Orahovca, sva druga naselja, u kojima su do 1999. živeli Srbi, etnički očišćenja“

Komemorativni skup organizovali su predstavnici udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Srba i Privremenog organa opštine Orahovac.

U periodu od 1998. do 2000. godine na teritoriji opštine Orahovac stradalo je 84 Srba.

Niko nije odgovarao za zločine

Povodom dve decenije od strašnih događaja, javnosti se obratila i Koordinacija srpskih udruženje porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

U saopštenju medijima koje je potpisao predsednik Duško Čelić podseća se da je 18. jula 1998. godine proterano svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlja, Opteruša i Zočište.

Srpska koordinacija još jednom ukazuje da ni posle 20 godina niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Orahovačkoj župi, iako postoje živi svedoci - žrtve.

 Ostale vesti

Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022