Vesti
Ratni zločini

Večeras u ’’Dogovoru?!’’ o Srbima osuđenim za ratne zločine

U novom izdanju emisije „Dogovor!?Radija Kim o hapšenjima i suđenjima Srba za ratne zločine, uzurpaciji imovine, postojanju navodnih spiskova, radu kosovskih sudova, nastavku suđenja u Hagu bivšim pripadnicima OVK, procesu suđenja osumnjičenima za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića govori advokat Dejan A. Vasić.

Večeras u ’’Dogovoru?!’’ o Srbima osuđenim za ratne zločine
Advokat Dejan A. Vasić u emisiji ''Dogovor?!'' (Foto Kim)

Srbi koji imaju imovinu na Kosovu prijavljeni su za ratne zločine od strane Albanaca koji sui m tu imovinu i uzurpirali, kaže advokat Dejan A. Vasić.

 “To je počelo još i pre, a ja pamtim, recimo iz predmeta Bogdana Mitrovića. Znači, čovek koji je uzurpirao Bogdanovu kuću, koji je uzurpirao njegovu prodavnicu, da je on njega prijavio za ratni zločin kako je Bogdan ne znam kakve, neke ljude pobio u tom selu i tako dalje. Ta se matrica kasnije reflektovala in a neke druge predmete. Milorad Đoković, Gavrilo Milosavljević iz Istoka, imamo Časlava Jolića iz Đurakovca, imamo isto neki imovinski problem, ti koji su uzurpirali nepokretnost ili koji to planiraju da kupe po nekoj svojoj ceni, oni prijavljuju te ljude za ratne zločine. Počeli su da se obračunavaju sa povratnicima Srbima na taj način što ih prijavljuju za ratne zločine”.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023