Vesti
Ratni zločini

Ustavni sud potvrdio valjanost postupaka Specijalnog suda

Predsedavajući sudija Specijalizovanog veća Ustavnog suda, sudija En Pauer-Ford saopštila je odluku ovog suda po zahtevu za ocenu ustavnosti izmena i dopuna u Pravilniku o postupku i dokazima. Sud jednoglasno smatra da su izmene i dopune u Pravilniku u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava Republike Kosovo.
Ustavni sud potvrdio valjanost postupaka Specijalnog suda
Ilustracija (Foto scp-ks.org)

Specijalizovano veće Ustavnog suda je 26. aprila 2017. utvrdilo da devet pravila u Pravilniku o postupku i dokazima nije u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava i da u pogledu još jednog pravila ne može da kaže da je usaglašeno sa Poglavljem II Ustava.

Nakon ove odluke, ostale sudije Specijalizovanih veća su na plenarnoj sednici usvojile izmene i dopune u Pravilniku. Izmene i dopune u Pravilniku su 31. maja 2017. upućene Specijalizovanom veću Ustavnog suda na ocenu ustavnosti.

U skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu (Zakon), troje sudija Specijalizovanog veća Ustavnog suda koje su raspoređene u Panel Ustavnog suda imalo je trideset dana da preispita izmene i dopune u Pravilniku.

U današnjoj Odluci, Specijalizovano veće Ustavnog suda proglasilo je zahtev za ocenu ustavnosti prihvatljivim. Podsetilo je da, shodno Zakonu, Specijalizovana veća imaju obavezu da sude i rade u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom. Pošto je preispitao izmene i dopune usvojene na plenarnoj sednici, Sud je zaključio da su one u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava.

Ova odluka stupiće na snagu za sedam dana, pa bi Specijalni sud, koji će se baviti optužnicama za ratne zločine tzv. OVK počinjene na Kosovu, teorijski mogao podići prve optužnice već sredinom naredne sedmice.

Najstrožija kazna koju Specijalni sud može izreći osuđenoj osobi je kazna doživotnog zatvora.

Zatvorska kazna će se izdržavati u državi koju odredi predsednik Specijalnog suda, a iz spiska država koje izraze spremnost da prihvate osuđene osobe.

Specijalizovana veća i Tužilaštvo imaju budžet koji je nezavisan od budžeta Kosova.

Trendafilova: Odluka važna iz više razloga

Predsednica Specijalizovanog veća Ekaterina Trendafilova kaže da Odluka Specijalizovanog veća Ustavnog suda predstavlja garanciju da su Pravila u skladu sa najvišim standardima ljudskih prava.

“Drugo, usvajanjem Pravilnika o postupku i dokazima, Specijalizovana veća takođe obezbeđuju robustan sistem zaštite pojedinaca koju mogu doći u opasnost zbog učešća u postupku pred Specijalizovanim većima. Treće, kada Pravilnik stupi na snagu u roku od sedam dana od današnjeg dana, neće postojati nikakva pravna prepreka za primanje podnesaka ili optužnice Specijalizovanog tužilaštva”, kazala je Trendafilova.

Ona se zahvalila svim sudijama Specijalizovanih veća Kosova na “izuzetnom zalaganju, uloženom naporu i profesionalizmu sa kojim su tokom prethodnih meseci sastavljali nacrt, izmene i dopune normativnih dokumenata od suštinskog značaja za našu instituciju”.

Dodaje da su sudije obavile ogroman poduhvat u kojem su, kako kaže, reč po reč, preispitali Pravilnik o postupku i dokazima da bi obezbedili njegovu usklađenost sa Ustavom.Ostale vesti

Konferencija o napretku u slučajevima bivših lidera OVK 19. maja
Specijalni tužilac u slučaju bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija održaće sledeće nedelje Konferenciju o napretku ovog slučaja, prenosi Gazeta Express.
  • 15.05.2021
Odalović: Očekuje se pretraga lokacije na Košarama
Predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Srbije Veljko Odalović kaže da se narednih dana očekuje izdavanje naloga od strane kosovskih institucija za pretragom na lokaciji Košare na kojoj su ubijeni srpski vojnici tokom ratnih sukoba na Kosovu.
  • 14.05.2021
Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021