Vesti
Ratni zločini

Ustavni sud potvrdio valjanost postupaka Specijalnog suda

Predsedavajući sudija Specijalizovanog veća Ustavnog suda, sudija En Pauer-Ford saopštila je odluku ovog suda po zahtevu za ocenu ustavnosti izmena i dopuna u Pravilniku o postupku i dokazima. Sud jednoglasno smatra da su izmene i dopune u Pravilniku u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava Republike Kosovo.
Ustavni sud potvrdio valjanost postupaka Specijalnog suda
Ilustracija (Foto scp-ks.org)

Specijalizovano veće Ustavnog suda je 26. aprila 2017. utvrdilo da devet pravila u Pravilniku o postupku i dokazima nije u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava i da u pogledu još jednog pravila ne može da kaže da je usaglašeno sa Poglavljem II Ustava.

Nakon ove odluke, ostale sudije Specijalizovanih veća su na plenarnoj sednici usvojile izmene i dopune u Pravilniku. Izmene i dopune u Pravilniku su 31. maja 2017. upućene Specijalizovanom veću Ustavnog suda na ocenu ustavnosti.

U skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu (Zakon), troje sudija Specijalizovanog veća Ustavnog suda koje su raspoređene u Panel Ustavnog suda imalo je trideset dana da preispita izmene i dopune u Pravilniku.

U današnjoj Odluci, Specijalizovano veće Ustavnog suda proglasilo je zahtev za ocenu ustavnosti prihvatljivim. Podsetilo je da, shodno Zakonu, Specijalizovana veća imaju obavezu da sude i rade u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom. Pošto je preispitao izmene i dopune usvojene na plenarnoj sednici, Sud je zaključio da su one u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava.

Ova odluka stupiće na snagu za sedam dana, pa bi Specijalni sud, koji će se baviti optužnicama za ratne zločine tzv. OVK počinjene na Kosovu, teorijski mogao podići prve optužnice već sredinom naredne sedmice.

Najstrožija kazna koju Specijalni sud može izreći osuđenoj osobi je kazna doživotnog zatvora.

Zatvorska kazna će se izdržavati u državi koju odredi predsednik Specijalnog suda, a iz spiska država koje izraze spremnost da prihvate osuđene osobe.

Specijalizovana veća i Tužilaštvo imaju budžet koji je nezavisan od budžeta Kosova.

Trendafilova: Odluka važna iz više razloga

Predsednica Specijalizovanog veća Ekaterina Trendafilova kaže da Odluka Specijalizovanog veća Ustavnog suda predstavlja garanciju da su Pravila u skladu sa najvišim standardima ljudskih prava.

“Drugo, usvajanjem Pravilnika o postupku i dokazima, Specijalizovana veća takođe obezbeđuju robustan sistem zaštite pojedinaca koju mogu doći u opasnost zbog učešća u postupku pred Specijalizovanim većima. Treće, kada Pravilnik stupi na snagu u roku od sedam dana od današnjeg dana, neće postojati nikakva pravna prepreka za primanje podnesaka ili optužnice Specijalizovanog tužilaštva”, kazala je Trendafilova.

Ona se zahvalila svim sudijama Specijalizovanih veća Kosova na “izuzetnom zalaganju, uloženom naporu i profesionalizmu sa kojim su tokom prethodnih meseci sastavljali nacrt, izmene i dopune normativnih dokumenata od suštinskog značaja za našu instituciju”.

Dodaje da su sudije obavile ogroman poduhvat u kojem su, kako kaže, reč po reč, preispitali Pravilnik o postupku i dokazima da bi obezbedili njegovu usklađenost sa Ustavom.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022