Vesti
Ratni zločini

Uskoro prve optužnice za zločine OVK

Specijalni sud, koji će se baviti optužnicama za ratne zločine tzv. OVK počinjene na Kosovu, mogao bi dobiti prve optužnice već početkom naredne sedmice, ukoliko Ustavni sud Kosova usvoji odluku o ustavnosti postupaka suda.
Uskoro prve optužnice za zločine OVK
Evropol (Tanjug)

Avis Benes, portparolka tog suda potvrdila je juče da će ako odluka Ustavnog suda bude pozitivna, ona stupiti na snagu za sedam dana.

Benes je za prištinski Zeri takođe rekla da će sud biti spreman da prima prve optužnice odmah nakon što odluka Ustavnog suda stupi na snagu.

Međunarodne sudije koje će raditi u Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, odnosno Sudu, imenovala je šefica Euleksa i oni će biti angažovani po potrebi, na zahtev predsednice Suda Ekaterine Trendafilove, koja je jedini stalni sudija.

Imenovane sudije dolaze iz Velike Britanije, Holandije, Irske, Norveške, Italije, Nemačke, Francuske, Italije, Švajcarske, Češke, Estonije, Belgije, Kanade, te Sjedinjenih Država.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu istraživaće zločine koje su “pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova” počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima od 1998. do kraja 2000. godine, koje je u svom izveštaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti.

Najstrožija kazna koju Specijalni sud može izreći osuđenoj osobi je kazna doživotnog zatvora.

Zatvorska kazna će se izdržavati u državi koju odredi predsednik Specijalnog suda, a iz spiska država koje izraze spremnost da prihvate osuđene osobe.

Specijalizovana veća i Tužilaštvo imaju budžet koji je nezavisan od budžeta Kosova.Ostale vesti

Konferencija o napretku u slučajevima bivših lidera OVK 19. maja
Specijalni tužilac u slučaju bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija održaće sledeće nedelje Konferenciju o napretku ovog slučaja, prenosi Gazeta Express.
  • 15.05.2021
Odalović: Očekuje se pretraga lokacije na Košarama
Predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Srbije Veljko Odalović kaže da se narednih dana očekuje izdavanje naloga od strane kosovskih institucija za pretragom na lokaciji Košare na kojoj su ubijeni srpski vojnici tokom ratnih sukoba na Kosovu.
  • 14.05.2021
Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021