Vesti
Ratni zločini

Uskoro prve optužnice za zločine OVK

Specijalni sud, koji će se baviti optužnicama za ratne zločine tzv. OVK počinjene na Kosovu, mogao bi dobiti prve optužnice već početkom naredne sedmice, ukoliko Ustavni sud Kosova usvoji odluku o ustavnosti postupaka suda.
Uskoro prve optužnice za zločine OVK
Evropol (Tanjug)

Avis Benes, portparolka tog suda potvrdila je juče da će ako odluka Ustavnog suda bude pozitivna, ona stupiti na snagu za sedam dana.

Benes je za prištinski Zeri takođe rekla da će sud biti spreman da prima prve optužnice odmah nakon što odluka Ustavnog suda stupi na snagu.

Međunarodne sudije koje će raditi u Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, odnosno Sudu, imenovala je šefica Euleksa i oni će biti angažovani po potrebi, na zahtev predsednice Suda Ekaterine Trendafilove, koja je jedini stalni sudija.

Imenovane sudije dolaze iz Velike Britanije, Holandije, Irske, Norveške, Italije, Nemačke, Francuske, Italije, Švajcarske, Češke, Estonije, Belgije, Kanade, te Sjedinjenih Država.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu istraživaće zločine koje su “pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova” počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima od 1998. do kraja 2000. godine, koje je u svom izveštaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti.

Najstrožija kazna koju Specijalni sud može izreći osuđenoj osobi je kazna doživotnog zatvora.

Zatvorska kazna će se izdržavati u državi koju odredi predsednik Specijalnog suda, a iz spiska država koje izraze spremnost da prihvate osuđene osobe.

Specijalizovana veća i Tužilaštvo imaju budžet koji je nezavisan od budžeta Kosova.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022