Vesti
Ratni zločini

“Uskoro potraga za grobnicom kod hrama Hrista spasa”

Predsednik komisije za nestala lica pri Vladi Kosova Prenk Đetaj kazao je za RTV KIM da će u blizini hrama Hrista spasa u Prištini ubrzo početi iskopavanja zbog sumnje da se tu nalazi masovna grobnica.
“Uskoro potraga za grobnicom kod hrama Hrista spasa”
Hram Hrista spasa u Prištini (Foto Kim arhiva)

“Imamo informaciju da postoji neko masovno groblje, međutim, nije verifikovano, nije potvrđeno i ta informacija mora da se proveri. Sudska naredba je obezeđena, međutim, do skoro je mandat Euleksa bio zamrznut, u međuvremenu je njihov mandat potvrđen tako da će biti proverena ta lokacija”, kaže Đetaj za KIM.  

Đetaj, međutuim, nije naveo tačan datum početka pretrage terena, ali je potvrdio da će o tome sve strane biti obaveštene.

 “Danas smo imali sastanak Komisije za nestale na kome je pokrenuto to pitanje i uskoro, u najkrećem vremenskom roku, biće proverena lokacija”.

Predsednik kosovske Komisije za nestale kaže da će sam proces iskopavanja pratiti i predstavnici Vlade Srbije, odnosno njene Komisije.

“Sigurno će i oni biti informisani. Neće proći provera, odnosno iskopavanje, bez prisustva predstavnika Srbije kao posmatrača”.

Predsednik srpske Vladine Komisije za nestale Veljko Odalović kazao je nedavno za RTV KIM da ne veruje da u blizini pravoslavnog hrama postoji grobnica, ali da je ipak neophodno proveriti informaciju koju je u javnost plasirao predstavnik sudske medicine iz Prištine Arsim Grdžaliju.Ostale vesti

Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021