Vesti
Ratni zločini

UNS: Nedopustivo je da se u optužnici ne pominju ubistva novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što Sud za zločine OVК nastavlja lošu praksu Haškog tribunala, koji je ignorisao nestanak i ubistvo čak 17 srpskih i albanskih novinara čiji je jedini greh bio pto su se bavili novinarstvom.
UNS: Nedopustivo je da se u optužnici ne pominju ubistva novinara
Sa obeležavanja godišnjice od nestanka novinara (Foto Kim arhiva)

Nedopustivo je, kažu u Udruženju, da se u optužnicama koje je Sud podigao protiv nekadašnjih lidera tzv. Oslobodilačke vojske Кosova Hašima Tačija, Кadrija Veseljija, Jakupa Кrasnićija i Redžepa Seljimija, uopšte ne spominju zločini nad novinarima.

"Prema podacima UNS-a, od 1998. do 2005. godine na Кosovu i Metohiji je ubijeno i nestalo 17 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika koji su se zamerili tzv. OVК i posleratnim vladarima Кosova. Naši zahtevi da se odgovorni otkriju i kazne sudaraju se sa međunarodnim zidom ćutanja, koji samo ohrabruje nečinjenje vlasti na Кosovu".

Podsećaju da je sudski epilog dobilo jedino ubistvo Šabana Hotija, profesora ruskog jezika na Prištinskom univerzitetu koji je 1998. bio prevodilac ruske državne televizije. Za ubistvo Hotija i još osam civila, Haški tribunal na 13 godina zatvora osudio je Hajredina Baljaja, logorskog stražara u Lapušniku. Kada je Baljaj pre dve godine preminuo, kosovski parlament odao mu je počast minutom ćutanja, podseća UNS.

"Za UNS je neprihvatljivo da međunarodna zajednica tretira živote naših kolega na Кosovu i Metohiji kao manje vredne od života novinara na drugim tačkama zemaljske kugle. Takva diskriminacija duboko je nemoralna i pogrešna".

UNS poziva vlast u Srbiji da kod međunarodnih činilaca protestuje zbog nekažnjivosti zločina nad novinarima na Кosovu. Od svih međunarodnih pregovarača o statusu Кosova, i svih posrednika u srpsko-albanskom dijalogu,  kako ističu, jedino predstavnik OEBS-a na Кosovu Jan Bratu, uporno zahteva rešavanje zločina protiv novinara.

"Sud za zločine protiv OVК predstavljen je međunarodnoj javnosti kao nova prilika za pravdu. Ne smemo ćutati dok i ta prilika umire", navodi UNS.

Istovremeno, Komisija za istraživanje ubistava novinara pozdravlja aktivnosti Suda za zločine OVK na utvrđivanja odgovornosti za zločine počinjene na Kosovu, ali i izražavaju razočaranje činjenicom da se u njima ne spominje nijedan slučaj ubistava i kidnapovanja novinara.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022