Vesti
Ratni zločini

UNS: Nedopustivo je da se u optužnici ne pominju ubistva novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što Sud za zločine OVК nastavlja lošu praksu Haškog tribunala, koji je ignorisao nestanak i ubistvo čak 17 srpskih i albanskih novinara čiji je jedini greh bio pto su se bavili novinarstvom.
UNS: Nedopustivo je da se u optužnici ne pominju ubistva novinara
Sa obeležavanja godišnjice od nestanka novinara (Foto Kim arhiva)

Nedopustivo je, kažu u Udruženju, da se u optužnicama koje je Sud podigao protiv nekadašnjih lidera tzv. Oslobodilačke vojske Кosova Hašima Tačija, Кadrija Veseljija, Jakupa Кrasnićija i Redžepa Seljimija, uopšte ne spominju zločini nad novinarima.

"Prema podacima UNS-a, od 1998. do 2005. godine na Кosovu i Metohiji je ubijeno i nestalo 17 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika koji su se zamerili tzv. OVК i posleratnim vladarima Кosova. Naši zahtevi da se odgovorni otkriju i kazne sudaraju se sa međunarodnim zidom ćutanja, koji samo ohrabruje nečinjenje vlasti na Кosovu".

Podsećaju da je sudski epilog dobilo jedino ubistvo Šabana Hotija, profesora ruskog jezika na Prištinskom univerzitetu koji je 1998. bio prevodilac ruske državne televizije. Za ubistvo Hotija i još osam civila, Haški tribunal na 13 godina zatvora osudio je Hajredina Baljaja, logorskog stražara u Lapušniku. Kada je Baljaj pre dve godine preminuo, kosovski parlament odao mu je počast minutom ćutanja, podseća UNS.

"Za UNS je neprihvatljivo da međunarodna zajednica tretira živote naših kolega na Кosovu i Metohiji kao manje vredne od života novinara na drugim tačkama zemaljske kugle. Takva diskriminacija duboko je nemoralna i pogrešna".

UNS poziva vlast u Srbiji da kod međunarodnih činilaca protestuje zbog nekažnjivosti zločina nad novinarima na Кosovu. Od svih međunarodnih pregovarača o statusu Кosova, i svih posrednika u srpsko-albanskom dijalogu,  kako ističu, jedino predstavnik OEBS-a na Кosovu Jan Bratu, uporno zahteva rešavanje zločina protiv novinara.

"Sud za zločine protiv OVК predstavljen je međunarodnoj javnosti kao nova prilika za pravdu. Ne smemo ćutati dok i ta prilika umire", navodi UNS.

Istovremeno, Komisija za istraživanje ubistava novinara pozdravlja aktivnosti Suda za zločine OVK na utvrđivanja odgovornosti za zločine počinjene na Kosovu, ali i izražavaju razočaranje činjenicom da se u njima ne spominje nijedan slučaj ubistava i kidnapovanja novinara.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021