Vesti
Ratni zločini

UNMIK sudio Srbima po istom zakonu koji tereti Haradinaja

Beogradski advokat Dragan Palibrk navodi da srpsko zakonodavstvo već decenijama reguliše ratne zločine protiv civilnog stanovništva za koje se tereti Ramuš Haradinaj, te da je taj član bio na snazi i u vreme inkriminisanog perioda.
UNMIK sudio Srbima po istom zakonu koji tereti Haradinaja
Ramuš Haradinaj u sudnici (Foto Bota sot)

Povodom zahteva Apelacionog Suda u francuskom gradu Kolmaru, koji odlučuje po srpskom zahtevu za izručenje Haradinaja za pojašnjenjima domaćeg zakonodavstva, advokat Dragan Palibrk je u izjavi za Tanjug naveo da je krivično delo ratnih zločina protiv civilnog stanovništva bilo predviđeno još Saveznim zakonom SFRJ.

Taj član 142 stav 1, predviđen je i danas Krivičnim zakonikom Srbije, precizirao je Palibrk, koji godinama brani optužene za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije.

"UNMIK-ovi međunarodni sudovi na Kosovu i Metohiji kada su sudili Srbima, sudili su upravo po tom zakonu i po tom članu, pa je logično da po njemu može da se sudi i Ramušu Haradinaju", naveo je Palibk ukazujući na konkretan slučaj u kojem je bio branilac optuženog Miloša Jokića.

Pitanja francuskog suda, da li su odredbe tog člana bile važeće između 12. i 20. juna 1999. godine, kada su počinjena dela za koja se Haradinaj sumnjiči, beogradski advokat je napomenuo da jesu, upravo zbog toga što taj član nije nikada ni prestao da važi.

Što se tiče kazni zaprećenih za to delo, Palibk kaže da je zakonski minimum pet godina zatvora a maksimum 20 godina zatvora.

Dodao je da je u određenim slučajevima zakon predvideo mogućnost posebnog ublažavanja kazne do dve godine zatvora.

Beogradski advokat smatra da su pitanja francuskog suda licemerna i pokazuju, ne samo izuzetno nepoštovanje Srbije kao suverene države, već i nepoštovanje elementarnih odredbi i pravnih normi koje regulišu materiju genocida i ratnih zločina.

"Svima je poznato da unutrašnja zakonodavstva moraju da poštuju opšta međuanrodna pravila da ratni zločini ne zastarevaju", naveo je Palibk.

Ministarstvo pravde Srbije dobilo je dodatna pitanja Apelacionog suda u francuskom gradu Kolmaru i prosledilo ga tužilaštvu za ratne zločine koje vodi istragu protiv Haradinaja.Ostale vesti

Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021
Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Mučili su me svakodnevno

Treći svedok u predmetu protiv Saljiha Mustafe pred Specijalnim sudom u Hagu izjavio "da je tučen i zlostavljan na različite načine".

  • 04.10.2021