Vesti
Ratni zločini

Uhapšen Srbin iz Đurakovca kod Istoka

Kosovska policija je sinoć uhapsila Časlava Jolića (54) u Đurakovcu kraj Istoka osumjičenog za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u periodu 1998-1999. godine. Sudija Valjon Kurtaj je pred Posebnim odeljenje Suda za ratne zločine u Prištini doneo odluku o 30 dana pritvora uhapšenom Joliću, saznaje RTV Kim.
Uhapšen Srbin iz Đurakovca kod Istoka
Ilustracija (Foto istock)

Identifikaciju i hapšenje je izvršila Jedinica za istraživanje ratnih zločina, a nakon sprovedenih istražnih radnji.

Kako RTV Kim saznaje, uhapšen je Časlav Jolić iz Đurakovca. On će danas u 13.00 časova biti izveden pred sudiju u Prištini. 

"Jedino što mogu da kažem je da verujem svom suprugu i da je nepravedno optužen. Isto tako, verujem u kosovsko zakonodavstvo i da će se dokazati da je nevin", rekla je kratko za RTV Kim supruga uhapšenog  Slađana Jolić.

Ona je dodala da su se prilikom hapšenja "policajci ponašali vrlo korektno", te da je ona tada bila uz svog supruga.

Tužilac Bljerim Isufaj rekao je za Kalzo (Kallxo.com) da se uhapšeno lice sumnjiči da je izvršilo ratne zločine nad civilnim stanovništvom u okrugu Peći.

"Osumnjičeni je iz Istoka, rođen 1968. godine, sumnja se da su zločini počinjeni u okrugu Peći. Sinoć je uhapšen u Đurakovcu", rekao je on.

Iz policije dodaju da je osumnjičenom na osnovu naloga tužioca određen pritvor, kao i da se slučaj istražuje.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022