Vesti
Ratni zločini

Uhapšen Srbin iz Đurakovca kod Istoka

Kosovska policija je sinoć uhapsila Časlava Jolića (54) u Đurakovcu kraj Istoka osumjičenog za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u periodu 1998-1999. godine. Sudija Valjon Kurtaj je pred Posebnim odeljenje Suda za ratne zločine u Prištini doneo odluku o 30 dana pritvora uhapšenom Joliću, saznaje RTV Kim.
Uhapšen Srbin iz Đurakovca kod Istoka
Ilustracija (Foto istock)

Identifikaciju i hapšenje je izvršila Jedinica za istraživanje ratnih zločina, a nakon sprovedenih istražnih radnji.

Kako RTV Kim saznaje, uhapšen je Časlav Jolić iz Đurakovca. On će danas u 13.00 časova biti izveden pred sudiju u Prištini. 

"Jedino što mogu da kažem je da verujem svom suprugu i da je nepravedno optužen. Isto tako, verujem u kosovsko zakonodavstvo i da će se dokazati da je nevin", rekla je kratko za RTV Kim supruga uhapšenog  Slađana Jolić.

Ona je dodala da su se prilikom hapšenja "policajci ponašali vrlo korektno", te da je ona tada bila uz svog supruga.

Tužilac Bljerim Isufaj rekao je za Kalzo (Kallxo.com) da se uhapšeno lice sumnjiči da je izvršilo ratne zločine nad civilnim stanovništvom u okrugu Peći.

"Osumnjičeni je iz Istoka, rođen 1968. godine, sumnja se da su zločini počinjeni u okrugu Peći. Sinoć je uhapšen u Đurakovcu", rekao je on.

Iz policije dodaju da je osumnjičenom na osnovu naloga tužioca određen pritvor, kao i da se slučaj istražuje.Ostale vesti

Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022
Goranu Stanišiću smanjena zatvorska kazna na 15 godina

Goranu Stranišiću, kog je Osnovni sud u Prištini prošle godine osudio na 20 godina zatvora, po optužbi za učešće u ubistvu pet članova porodice iz sela Slovinje u Lipljanu 1999. godine, kao i za proterivanje i učestvovanje u ubistvima albanskog civilnog stanovništva, danas je Apelacioni sud smanjio zatvorsku kaznu za pet godina.

  • 14.11.2022
I u ponovljenom postupku Zoran Vukotić osuđen na 10 godina zatvora

Osnovni sud u Prištini osudio je Zorana Vukotića opet na deset godina zatvora zbog, kako se u presudi navodi, ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u ponovljenom postupku, pošto je prvobitno Apelacioni sud odbio presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje zbog brojnih povreda postupka.

  • 11.11.2022
Specijalno tužilaštvo traži produženje pritvora Tačiju

Kancelarija specijalizovanog tužioca zatražila je od sudije za prethodni postupak Nikolasa Gijua da se produži mera pritvora bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju koji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

  • 08.11.2022