Vesti
Ratni zločini

’’Učite decu da na Kosovu bude mir’’

Bivši kordinator svih udruženja nestalih Albanaca na Kosovu i aktuelni predsednik Udruženja porodica nestalih u Mitrovici "Glas roditelja" Bajram Ćerkinaj, rekao je u emisiji "Slobodno srpski" da su predstavnici udruženja porodica nestalih Albanaca i Srba pre više od mesec dana zatražili sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da očekuju da se uskoro sastanu sa njim.
’’Učite decu da na Kosovu bude mir’’
Bajram Ćerkinaj (Foto NewPress)

"Vučić nam je obećao da ćemo mu biti gosti dva dana i da će razgovarati sa nama. To je rekao pre nepunih mesec dana i nadam se da ćemo ubrzo razgovarati i sa njim, kao što smo razgovarali i sa Hašimom Tačijem. Vučića ću prvo pitati zašto njih dvojica, dvojica predsednika, ne razgovaraju otvoreno o nestalim licima, kad su već najavili da će se o tome razgovarati i u Briselu".

Ćerkinaj je kazao da se, u ovom trenutku, kao nestala vode još 1.652 lica, a da su prošle godine pronađeni posmrtni ostaci samo 15 ljudi.

"Prošle godine je identifikovano i nađeno svega 13 Albanaca, jedan Srbin i jedan Crnogorac. Nismo zadovoljni time, mogu da kažem da je moglo bar 50 odsto više da se radilo ozbiljno, ali nije se radilo".

Po njegovim rečima, niko se ozbiljno ne bavi pitanjem nestalih - ni u Prištini, niti u Begradu,  niti u međunarodnoj zajednici.

"Za sve ljude koji su nestali imaju snimke. Postoji snimak i ako se ubije jedna krava na Kosovu. To imaju zemlje Kvinte, pogotovo Amerika, ali oni kažu da ne traže te snimke. Mi smo imali veliki problem sa Rudnicom. O Rudnici se govorilo skoro tri - četiri godine, nema ništa, ali kad su stigli satelitski snimci, priznali su da tu ima 250 tela i to je (Bruno) Vekarić rekao, nisam ja rekao. Mi smo govorili da ima 450, imali smo podatak da su dva kamiona puna ljudi otišla tamo, a vraćeno je samo 50. Gde su ostali nestali, ne znam gde su ih sakrili. Zar to nije igra? Sve se zna".

Nema političke volje

Ćerkinaj kaže da nedostatak političke volje koči proces rasvetljavanja sudbine nestalih lica.

"Ne može Veljko Odalović da vodi tri – četiri politička radna mesta i da govori o nestalim licima. Mi smatramo da i Komisije za nestala lica i velike glave politike, nisu voljni da nas pomire sa sudbinom koja nas je snašla, zato što njima to odgovara, jer neko treba da odgovara za te zločine".

Od Specijalnog suda za ratne zločine porodice nestalih lica, kako kaže Ćerkinaj, ne očekuju ništa jer je to po njegovom mišljenju politička, a ne pravna institucija.

"Taj sud je formiran političkom voljom da neko, na neki način, opere sebe od toga šta su radili. Inače ne postoji ništa što se ne zna o Kosovu - sve se zna. To je sve jasno otvoreno urađeno na Kosovu, jedino treba politička volja, na obe strane, da Beograd i Priština kažu: ’evo tu su ljudi’, uzmite i nosite’. Inače, od tog suda nimalo ne očekujem - taj sud je politički, politika će da upravlja tim sudom”.

U očekivanju nove strategije

Ćerkinaj je kazao da su porodice nestalih od nove Vlade Kosova odmah nakon njenoh formiranja dobile obećanje da će biti izrađena nova strategija kojom bi pristup problemu nestalih lica bio drugačiji i efikasniji.

"Mi smo 2. januara u Vladi imali sastanak gde su učestvovala Udruženja porodica nestalih i dobili smo čvrsto obećanje da će se za mesec dana uraditi nova strategija. Međutim, prošlo je više od mesec dana, mi nemamo još ništa. Na tom sastanku je bio premijer Ramuš Haradinaj koji nam je lično obećao da će pristup nestalim licima biti drugačiji i zadužio je Jahja Luku za to i dao mu neke kompetencije, malo jače nego što imaju Komisija i Radna grupa za nestala lica. Smatramo, on bar tvrdi, da se radi još na tom planu".

Bajram Ćerkinaj kome su 1999. godine, kako kaže, pripadnici srpske policije u Severnoj Mitrovici, gde je i živeo, odveli sina za koga ni danas ne zna ništa, je na samom kraju emisije imao i poruku za sve porodice kidnapovanih i nestalih.

"Molim porodice, nemojte decu da učite kako da bude nemira na Kosovu, nego samo mir, mir i ništa drugo”, rekao je Bajram Ćerkinaj u emisiji "Slobodno srpski".

Ostale vesti

Specijalni sud pozvao i bivšu pripadnicu OVK

Specijalni sud pozvao je bivšu pripadnicu OVK Sadetu Doda Šotu i ona će biti saslušana 26. januara u Euleksovim prostorijama u Kosovu Polju, saopštila je Ganimete Musljiu iz Demokratske partije Kosova, preneo je RTK 2.

  • 24.01.2021
Odbijen Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu
Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.
  • 23.01.2021
Produžen pritvor Bačeviću za još dva meseca
Sudija Aljbina Šabani Rama ispred posebnog odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžila je danas na još dva meseca pritvor Svetomiru Bačeviću iz Gornjeg Milanovca, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 22.01.2021
Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021