Vesti
Ratni zločini

U sredu rasprava o sažimanju procesa Tačiju i saoptuženima

Rasprava o stanju u postupku protiv bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, biće održana u sredu 13. jula pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu.

U sredu rasprava o sažimanju procesa Tačiju i saoptuženima
Hašim Tači (Printskrin Specijalizovana veća Kosova)

Kako je, u pisanom nalogu, najavio sudija za prethodni postupak Nikola Giju, jedna od tema rasprave biće sažimanje dokaznog postupka protiv optuženih na predstojećem suđenju, koje bi moglo uključivati smanjivanje broja svedoka i mesta zločina.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Datum početka procesa još nije određen, ali je malo verovatno da će suđenje početi do kraja godine.

Tužioci su ranije najavili da nameravaju da pred raspravno veće – čiji članovi još nisu imenovani – izvede više od 300 svedoka.

Za ispitivanje svedoka, tužilaštvo je zatražilo čak 1860 radnih sati.

Posle upozorenja branilaca optuženih da bi suđenje, u tom slučaju, trajalo deset godina, tužioci su za svoj dokazni postupak zatražili 500 radnih sati manje.

Uoči rasprave zakazane za sredu, sudija Giju postavio je tužilaštvu pitanje da li je spremno da dodatno sažme svoj dokazni postupak.

„Da li bi tužilaštvo bilo voljno da izostavi neke lokacije na kojima su zločini počinjeni i da ograniči broj svedoka po mestu zločina“, pitao je sudija.
Takođe, Giju je sugerisao da bi tužioci mogli da smanje broj svedoka koji će „uživo“ dati iskaz u sudnici, kao i ukupan broj svedoka i dokaznih predmeta.

Sudija je pozvao tužioce da se izjasne o mogućem revidiranju liste svedoka. On je sugerisao da bi nova lista svedoka mogla biti dostavljena braniocima do 1. septembra, ako tužilaštvo na to pristane.

Na ranijim raspravama o stanju u postupku, tužioci su obećali da će raditi na sažimanju postupka protiv optuženih, ali nisu bili spremni da smanjuju broj svedoka, podsećajući da oni 20 godina čekaju da ispričaju šta su preživeli.

Pored toga, žrtve moraju učestvovati u postupku da bi, u slučaju da Tači i saoptuženi budu osuđeni, mogle ostvariti pravo na odštetu, ukazali su tužioci.

Tema rasprave u sredu biće, po najavi sudije Gijua, i sugestija da se tužiocima za izvođenje dokaza protiv Tačija i saoptuženih odobri jedna kalendarska godina.

To je ranije predložio Ben Emerson, branilac drugooptuženog Veseljija.

Tužioci su ocenili da je taj zahtev preuranjen, tvrdeći da je odluka o rokovima za izvođenje dokaza na raspravnom veću koje će voditi suđenje.

Istovremeno, sudija Giju je, međutim, izložio i mogućnost da svakoj od odbrana optuženih vreme za izvođenje dokaza bude ograničeno na tri meseca.

Sudija je, takođe, pozvao timove odbrane da razmotre da li bi neke svedoke optužbe mogao da unakrsno ispituje samo jedan branilac, u ime sve četvorice optuženih.

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra 2020, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022