Vesti
Ratni zločini

U procesu Tačiju i ostalima status žrtve dobile još 84 osobe

Suđenje bivšim političkim liderima Kosova i nekadašnjim komandantima takozvane OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju počeće 3. aprila, a status žrtve u tom procesu su dobile su još 84 osobe, saopštila su Specijalizovana Veća Kosova sa sedištem u Hagu.
U procesu Tačiju i ostalima status žrtve dobile još 84 osobe
Hašim Tači u sudnici Specijalnog suda u Hagu (Foto Rojters)

"Osamdeset i četiri podnosilaca zahteva je dobilo status žrtve koja učestvuje u ovom postupku. Oni će biti uključeni u već postojeću Grupu 1 (u kojoj je od ranije 53 osoba) i zastupaće ih isti zastupnik žrtava. Time je ukupan broj žrtava koje učestvuju u ovom predmetu porastao na 137", naveli su u sudu i dodali da je do sada odbačeno ukupno 86 prijava.

Kako su dodali, radi se o petoj odluci o žrtvama Pretresnog panela II kojom su ponovo obuhvaćene i direktne i indirektne žrtve zločina.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine nad stotinama civila u više logora na Kosovu i severu Albanije od marta 1998. do septembra 1999. godine.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023