Vesti
Ratni zločini

U procesu Tačiju i ostalima status žrtve dobile još 84 osobe

Suđenje bivšim političkim liderima Kosova i nekadašnjim komandantima takozvane OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju počeće 3. aprila, a status žrtve u tom procesu su dobile su još 84 osobe, saopštila su Specijalizovana Veća Kosova sa sedištem u Hagu.
U procesu Tačiju i ostalima status žrtve dobile još 84 osobe
Hašim Tači u sudnici Specijalnog suda u Hagu (Foto Rojters)

"Osamdeset i četiri podnosilaca zahteva je dobilo status žrtve koja učestvuje u ovom postupku. Oni će biti uključeni u već postojeću Grupu 1 (u kojoj je od ranije 53 osoba) i zastupaće ih isti zastupnik žrtava. Time je ukupan broj žrtava koje učestvuju u ovom predmetu porastao na 137", naveli su u sudu i dodali da je do sada odbačeno ukupno 86 prijava.

Kako su dodali, radi se o petoj odluci o žrtvama Pretresnog panela II kojom su ponovo obuhvaćene i direktne i indirektne žrtve zločina.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine nad stotinama civila u više logora na Kosovu i severu Albanije od marta 1998. do septembra 1999. godine.Ostale vesti

U Crnoj Gori uhapšene dve osobe osumnjičene za ratne zločine na Kosovu

Dva lica uhapšena su u Crnoj Gori po međunarodnim poternicama koja se sumnjiče za ratne zločine na Kosovu. Osumnjičeni će biti izručeni kosovskim organima saopštila je Kosovska policija.

  • 04.10.2023
Još jedna optužnica za ratni zločin na Kosovu

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv Z.V, optuženog za ratni zločin.

  • 04.10.2023
Svedok odbrane: U Kukešu 1999. nisam čuo za Šalju, niti sam ga poznavao
Suđenje bivšem starešini OVK Pjetru Šalji, optuženom za ratne zločine u albanskom gradu Kukešu 1999. godine, nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka odbrane Bedrija Dervišaja koji je izjavio da u Kukešu, gde je bio u to vreme, nije čuo za Šalju, niti ga je poznavao.
  • 02.10.2023
Još jedna optužnica u odsustvu za seksualno nasilje tokom rata

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv M.J. zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a u vezi sa slučajem seksulanog nasilja tokom rata, saopšteno je medijima.

  • 02.10.2023
Uhapšen još jedan Srbin zbog navodnog ratnog zločina
Specijalno tužilaštvo Кosova je saopštilo da je uhapšen Srbin M.P, državljanin Kosova i Srbije, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
  • 29.09.2023
Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023