Vesti
Ratni zločini

U procesu protiv Gucatija i Haradinaja odbijen zahtev za zaštitu članova tužilačkog tima

Sudsko veće u Hagu koje će suditi predsedniku i potpredsedniku Udruženja vetereana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju zbog optužbi za zastrašivanje svedoka, odbilo je zahtev tužilaštva da dodeli posebne mere zaštite za dva člana njegovog tima u okviru tog postupka.
U procesu protiv Gucatija i Haradinaja odbijen zahtev za zaštitu članova tužilačkog tima
Haradinaj i Gucati (Foto Kosova.info)

Specijalizovnao kosovsko tužilaštvo sa sedištem u Hagu zatražilo je krajem avgusta od suda da šefu istražog odeljenja i šefu tima za zaštitu svedoka dodeli pseudonime i druge zaštitne mere radi zaštite njihovog identiteta, tvrdeći da bi u suprotnom mogla da bude ugrožena efikasnost istraga, kao i njihova lična bezbednost, imajući u vidu klimu zastrašivanja svedoka na Kosovu, sa kojima su oni u interakciji.

U odluci sudskog veća navodi se da tužilaštvo nije uspelo da pokaže postojanje verovatnoće od opasnosti ili rizika po njihovu bezbednost, psihičko i fizičko stanje, dostojanstvo i privatnost ili po bezbednost svedoka sa kojima komuniciraju.

Veće navodi da bi tražene mere bile nepotrebno i neproporcionalno uskraćivanje prava okrivljenih na pravo na javno suđenje.

Tužilaštvo je tvrdilo da su ove zatražene zaštitne mere u skladu sa pravima optuženih, dok se odbrana tome protivila.

Gucati i Haradinaj su optuženi za nepoštovanje suda, ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svedoka u procesima koji se vode tom sudu.Ostale vesti

Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021
Zakazana sedma statusna konferencija protiv lidera OVK
U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas treba da bude održana sedma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK.
  • 14.09.2021