Vesti
Ratni zločini

U Prištini pripremaju osnivanje Instituta za istraživanje ratnih zločina

Kosovski ministar pravde Seljim Seljimi izjavio je da se priprema analiza za osnivanje Instituta za ratne zločine počinjene na Kosovu, sa ciljem istraživanja zločina počinjenih tokom sukoba.

U Prištini pripremaju osnivanje Instituta za istraživanje ratnih zločina
Selim Seljimi (Foto Ministarstvo pravde Kosova)

Seljim Seljimi je održao prvi sastanak sa radnom grupom za pripremu analize, o kako je rekao, "mogućnosti uspostavljanja mehanizma za istraživanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu i identifikovanju najboljih uporednih praksi i odražavanju elemenata i specifičnosti koje se mogu uključiti u slučaju Kosova".

"Ovaj institut trebalo bi da bude osnovan kako bi se očuvalo kolektivno pamćenje", naveo je Seljimi.

Objasnio je da će nakon njegovog osnivanja biti angažovano 100 studenata koji će se baviti terenskim istraživanjima.

"Na osnovu važnosti i potrebe dokumentovanja ratnih zločina, uspostavljanje mehanizma za ovo pitanje je među mojim prioritetima kao ministra pravde, a time i vlade. Kosovo bi trebalo da ima ovaj institut da sačuva naše kolektivno pamćenje", rekao je Seljimi.

Kosovsko ministarstvo pravde je u oktobru ove godine iniciralo uspostavljanje radne grupe za pripremu analize za osnivanje Instituta, čiji bi članovi bili akademici, profesori, ratni aktivisti, članovi porodica nestalih i predstavnike Udruženja "Zov majki".Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021
Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021
Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021
Haradinaj odbio da se pojavi pred sudijom i izjasni o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

  • 08.01.2021