Vesti
Ratni zločini

U Prištini pripremaju osnivanje Instituta za istraživanje ratnih zločina

Kosovski ministar pravde Seljim Seljimi izjavio je da se priprema analiza za osnivanje Instituta za ratne zločine počinjene na Kosovu, sa ciljem istraživanja zločina počinjenih tokom sukoba.

U Prištini pripremaju osnivanje Instituta za istraživanje ratnih zločina
Selim Seljimi (Foto Ministarstvo pravde Kosova)

Seljim Seljimi je održao prvi sastanak sa radnom grupom za pripremu analize, o kako je rekao, "mogućnosti uspostavljanja mehanizma za istraživanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu i identifikovanju najboljih uporednih praksi i odražavanju elemenata i specifičnosti koje se mogu uključiti u slučaju Kosova".

"Ovaj institut trebalo bi da bude osnovan kako bi se očuvalo kolektivno pamćenje", naveo je Seljimi.

Objasnio je da će nakon njegovog osnivanja biti angažovano 100 studenata koji će se baviti terenskim istraživanjima.

"Na osnovu važnosti i potrebe dokumentovanja ratnih zločina, uspostavljanje mehanizma za ovo pitanje je među mojim prioritetima kao ministra pravde, a time i vlade. Kosovo bi trebalo da ima ovaj institut da sačuva naše kolektivno pamćenje", rekao je Seljimi.

Kosovsko ministarstvo pravde je u oktobru ove godine iniciralo uspostavljanje radne grupe za pripremu analize za osnivanje Instituta, čiji bi članovi bili akademici, profesori, ratni aktivisti, članovi porodica nestalih i predstavnike Udruženja "Zov majki".Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022