Vesti
Ratni zločini

U Prištini pripremaju osnivanje Instituta za istraživanje ratnih zločina

Kosovski ministar pravde Seljim Seljimi izjavio je da se priprema analiza za osnivanje Instituta za ratne zločine počinjene na Kosovu, sa ciljem istraživanja zločina počinjenih tokom sukoba.

U Prištini pripremaju osnivanje Instituta za istraživanje ratnih zločina
Selim Seljimi (Foto Ministarstvo pravde Kosova)

Seljim Seljimi je održao prvi sastanak sa radnom grupom za pripremu analize, o kako je rekao, "mogućnosti uspostavljanja mehanizma za istraživanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu i identifikovanju najboljih uporednih praksi i odražavanju elemenata i specifičnosti koje se mogu uključiti u slučaju Kosova".

"Ovaj institut trebalo bi da bude osnovan kako bi se očuvalo kolektivno pamćenje", naveo je Seljimi.

Objasnio je da će nakon njegovog osnivanja biti angažovano 100 studenata koji će se baviti terenskim istraživanjima.

"Na osnovu važnosti i potrebe dokumentovanja ratnih zločina, uspostavljanje mehanizma za ovo pitanje je među mojim prioritetima kao ministra pravde, a time i vlade. Kosovo bi trebalo da ima ovaj institut da sačuva naše kolektivno pamćenje", rekao je Seljimi.

Kosovsko ministarstvo pravde je u oktobru ove godine iniciralo uspostavljanje radne grupe za pripremu analize za osnivanje Instituta, čiji bi članovi bili akademici, profesori, ratni aktivisti, članovi porodica nestalih i predstavnike Udruženja "Zov majki".Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021