Vesti
Ratni zločini

U Prištini održan skup podrške Haradinaju

U Prištini je održan miran skup podrške Ramušu Haradinaju, čije je izručenje od francuskih vlasti zatražilo srpsko pravosuđe zbog počinjenih zločina.
U Prištini održan skup podrške Haradinaju
Ramuš Haradinaj u pratnji francuske policije (Foto AP)

Sa skupa je upućen zahtev da se bivši komandant OVK pusti da se iz Francuske vrati na Kosovo i odbaci zahtev Srbije.

Govornici su takođe zatražili da se povuku sve poternice koje je Srbija raspisala za bivšim pripadnicima OVK.

Na skupu je puštena i video poruka Haradinaja iz Francuske koji se zahvalio na podršci.

Na skupu su učestvovali, pored ostalih, kosovski poslanik Daut Haradinaj, bivši američki ambasador i šef misije OEBS-a na Kosovu tokom rata 1998-1999. godine Vilijem Voker i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Daut Haradinaj je rekao da učešće građana na protestu pokazuje da njegov brat nije usamljen, navodeći i da su "Albanci velika nacija koja svoju slobodu neće pokloniti nikome".

On je pozvao kosovske vlasti da prekinu dijalog sa Beogradom i da ne dozvoli predstavnicima vlasti u Beogradu da se slobodno kreću po Kosovu i vode predizbornu kampanju.

Voker je rekao da je došao na skup da iskaže solidarnost sa Haradinajem, sa kojim je prijatelj i sa građanima Kosova.

Apelacioni sud u Francuskoj odložio je za 6. april donošenje odluke o izručenju Haradinaja, a srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, pored ranijih dokaza, na inicijativu Ministarstva pravde dostavilo i pojedine konkretne dokaze iskaze svedoka i zapisnike sa uviđaja.

Francuskoj su ranije dostavljeni i konkretni dokazi o svirepim zločinima OVK, a među najgorima bilo je odsecanje glave dvonedeljnoj bebi 1999. godine u Đakovici, kao i silovanje maloletne albanske devojčice.

Nakon hapšenja Haradinaja, Srbija je prosledila Francuskoj zahtev za izručenje s pratećom dokumentacijom i dokazima o istrazi koja se protiv njega vodi u Beogradu, zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.Ostale vesti

Bljakaj: Nepoznato u vezi kog predmeta je Tači ispitivan
Direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da je i dalje nepoznato u vezi čega je kosovski predsednik Hašim Tači ispitivan. On je istakao da sudija za utvrđivanje optužnice može tražiti i njenu dopunu.
  • 14.07.2020
Srbija „dostavila dokaze o ratnim zločinima“ protiv kosovskog predsednika
Bivši srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je za BIRN da je njegova kancelarija svedočila haškim istražiteljima o navodnoj ulozi kosovskog predsednika Hašima Tačija u zločinima koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova tokom sukoba 1998-99.
  • 14.07.2020
Rakočević: Strah da Tači ne eliminiše sve svedoke
Suština Tačijevog odlaska u Hag je to što se "jedan deo međunarodne zajednice uplašio da ne eliminiše sve svedoke i poništi Specijalni sud", kaže Živojin Rakočević.
  • 14.07.2020
Marinković: Izgubili smo nadu u Specijalni sud
Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji nemaju prevelike nade da će u Specijlanom sudu biti doneta pravda za njihove nestale članove porodica. Komentrišući pojavljivanje Hašima Tačija pred sudom, Silvana Marinković kaže da je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka.
  • 14.07.2020
Tači stigao u Hag, brani ga Džefri Najs
Kosovski predsednik Hašim Tači stigao je u Hag gde će razgovarati sa službenicima Specijalnog suda, ali nije navedeno u kom svojstvu.
  • 12.07.2020
Specijalni sud pozvao još jednog bivšeg borca OVK
Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati objavio je da je u Hag pozvan i Elbasan Šošaj, bivši pripadnik OVK.
  • 07.07.2020