Vesti
Ratni zločini

U Prištini održan skup podrške Haradinaju

U Prištini je održan miran skup podrške Ramušu Haradinaju, čije je izručenje od francuskih vlasti zatražilo srpsko pravosuđe zbog počinjenih zločina.
U Prištini održan skup podrške Haradinaju
Ramuš Haradinaj u pratnji francuske policije (Foto AP)

Sa skupa je upućen zahtev da se bivši komandant OVK pusti da se iz Francuske vrati na Kosovo i odbaci zahtev Srbije.

Govornici su takođe zatražili da se povuku sve poternice koje je Srbija raspisala za bivšim pripadnicima OVK.

Na skupu je puštena i video poruka Haradinaja iz Francuske koji se zahvalio na podršci.

Na skupu su učestvovali, pored ostalih, kosovski poslanik Daut Haradinaj, bivši američki ambasador i šef misije OEBS-a na Kosovu tokom rata 1998-1999. godine Vilijem Voker i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Daut Haradinaj je rekao da učešće građana na protestu pokazuje da njegov brat nije usamljen, navodeći i da su "Albanci velika nacija koja svoju slobodu neće pokloniti nikome".

On je pozvao kosovske vlasti da prekinu dijalog sa Beogradom i da ne dozvoli predstavnicima vlasti u Beogradu da se slobodno kreću po Kosovu i vode predizbornu kampanju.

Voker je rekao da je došao na skup da iskaže solidarnost sa Haradinajem, sa kojim je prijatelj i sa građanima Kosova.

Apelacioni sud u Francuskoj odložio je za 6. april donošenje odluke o izručenju Haradinaja, a srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, pored ranijih dokaza, na inicijativu Ministarstva pravde dostavilo i pojedine konkretne dokaze iskaze svedoka i zapisnike sa uviđaja.

Francuskoj su ranije dostavljeni i konkretni dokazi o svirepim zločinima OVK, a među najgorima bilo je odsecanje glave dvonedeljnoj bebi 1999. godine u Đakovici, kao i silovanje maloletne albanske devojčice.

Nakon hapšenja Haradinaja, Srbija je prosledila Francuskoj zahtev za izručenje s pratećom dokumentacijom i dokazima o istrazi koja se protiv njega vodi u Beogradu, zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.Ostale vesti

Tužilaštvo započinje izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalno tužilaštvo u Hagu počinje danas izvođenje dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Pre deset dana je Specijalizovano tužilaštvo završilo izvođenje svog uvodnog izlaganja na početku suđenja dvojici vođa „Udruženja veterana OVK“.

  • 18.10.2021
Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021