Vesti
Ratni zločini

U ponedeljak nastavak suđenja bivšim liderima OVK

U Specijalizovanim većima u Hagu završeno je današnje saslušanje petog svedoka u procesu protiv bivših lidera OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju. Proces u predmetu protiv Tačija i ostalih biće nastavljeno u ponedeljak 22. maja u 9.00 časova.
U ponedeljak nastavak suđenja bivšim liderima OVK
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto arhiva Kim)

Saslušanje ovog svedoka, posle pauze za ručak, održano je na zatvorenoj sednici.

Veseljijev branilac Ben Emerson je na kraju sednice rekao da odustaje od zahteva za izdavanje naloga Tužilaštvu u vezi sa spiskom presuđenih činjenica.

Juče je počelo svedočenje petog svedoka, koje se delimično odvijalo na poluzatvorenoj, a delimično na javnoj sednici. Sve sednice Specijalizovanih veća otvorene su za javnost osim ako postupajući panel ne odluči da se radi na zatvorenoj ili poluzatvorenoj sednici u skladu s Pravilnikom o postupku i dokazima. Odluku o tome da li će se delovi zasedanja voditi na zatvorenoj ili poluzatvorenoj sednici, postupajući panel donosi u svakom pojedinačnom slučaju, a glavni razlog za to je zaštita bezbednosti i identiteta svedoka i žrtava, navode iz Specijalizovanih veća Kosova.

Odbrana, tužilaštvo i zastupnik žrtava mogu da traže da se sednica u celosti ili delimično održi na zatvorenoj ili poluzatvorenoj sednici. Sudije donose odluku o tim zahtevima nakon pažljivog razmatranja, između ostalog, konkretnih okolnosti datog svedočenja ili izjašnjenja planiranih za taj dan. Sudije se pri tom staraju da postignu ravnotežu između potrebe da se zaštite svedoci, i da se istovremeno
poštuju prava optuženih, tako da, čak i kada svedočenje nekog svedoka nije otvoreno za javnost, optuženi i njihovi branioci mogu da čuju šta taj svedok govori i imaju pravo da ga unakrsno ispituju.

U nalogu o načinu vođenja postupka u predmetu Tači i drugi, pretresni panel jasno je naveo da se „iznošenje stavova i izvođenje dokaza strana u postupku odvijaju na poluzatvorenim ili zatvorenim sednicama samo ako je to apsolutno neophodno“.

Sednice u predmetu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija nastaviće se iduće nedelje, od ponedeljka do srede.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023