Vesti
Ratni zločini

U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?

Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud (Foto EK)

U očekivanju revizije, zvaničnici suda iz Haga rekli su za Kohu da su spremni da pokrenu sudske postupke.

“Specijalizovana veća Kosova su u potpunosti funkcionalna i spremna za pravedne, nepristrasne i nezavisne procese u bezbednom okruženju. Uprkos pandemiji Kovid-19, Specijalizovana veća nastavljaju intenzivan rad kako bi osigurala ispunjenje mandata suda”, izjavio je portparol Specijalnog suda Majkl Dojl.

Dodaje da su preuzeli mere unutar suda kako bi odgovorili na situaciju u skladu s preporukama i odlukama nadležnih organa javnog zdravstva, a pritom zadržavajući kontinuitet i potpunu funkcionalnost Specijalnog suda.

Prema Dojlu, ove mere uključuju rad na daljinu i održavanje sastanaka kad god se ukaže potreba.

Jul je krajnji rok šestomesečnog perioda u kome prva optužnica mora biti potvrđena ili odbačena. Sadržaj optužnice je poverljiv i objavljuje se samo ako su sumnje od strane sudije u prethodnom postupku potvrđene, navodi Koha.

Podizanje optužnice u vreme pandemije, prema advokatu Arianitu Kociju, dokazuje ozbiljnost Specijalnog suda u ispunjavanju njegovog mandata.

Koci, koji je branilac nekih osumnjičenih za ratne zločine, saslušanih u Hagu, kaže da bi prva suđenja mogla početi uskoro ali potencijalni optuženi trenutno nisu poznati.

Što se tiče saradnje sa kosovskim vlastima, portparol Specijalnog suda, Dojl, podsetio je na obavezu da moraju odgovoriti na svaki zahtev ili odluku suda.

"Na osnovu zakona, kosovske vlasti dužne su da sarađuju sa Specijalizovanim većima vezano za odluke ili zahteve koje mogu imati", rekao je Dojl.

Reze Hodža iz Grupe za pravne i političke studije kaže da se još uvek nepoznata pitanja u vezi sa radom Specijalnog suda odnose na to da li će podignute i potvrđene optužnice protiv saslušanih biti u svrhu krivičnog gonjenja ili ne.

“I ako je tako, pod kojim međunarodnim doktrinama će se onda optuživatii. Više je nego važna praksa Haškog tribunala, a prema kojoj je nekim licima, pozvanim od strane Specijalnog tužilaštva, već suđeno u Haškom tribunalu i oni su oslobođeni”, rekla je ona.

Do sada je od strane Specijalizovanih veća oko 250 ljudi pozvano na saslušanje u Hagu ili u kancelariju Euleksa u Prištini.

Mnogi su bili deo visoke hijerarhije Oslobodilačke vojske Kosova i bivši komandanti oblasti.Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020
Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020