Vesti
Ratni zločini

U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca

Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Hašim Tači (Foto EPA-EFE/Jerry Lampen)

To proističe iz dokumenta tužilaštva objavljenog na internet stranici suda za zločine boraca OVK u Hagu.

Tužioci su ranije najavili da će tokom procesa koji će početi 3. aprila, iskaze dati 312 njihovih svedoka i da bi to moglo potrajati do 2025. godine.

Raspravno veće američkog sudije Čarlsa Smita već je izrazilo zabrinutost zbog toga što bi suđenje moglo trajati godinama i pozvalo je tužioce da preispitaju mogu li skratiti dokazni postupak.

Sudsko veće je najavilo da će na pripremnom ročištu, zakazanom za 20. mart, od tužilaca, ali i branilaca optuženih, tražiti odgovor na pitanje „da li nameravaju da preispitaju“ najavljenu dužinu vremena za ispitivanje prvih 12 svedoka, kao i uticaj koje bi to vreme moglo imati na trajanje sudjenja.

Sudije će od tužilaca zahtevati i da se idućeg ponedeljka izjasne „koje mere smatraju najprimerenijim za skraćivanje suđenja“.

Branioci optuženih već su naznačili da će o trajanju unakrsnog ispitivanja moći da odluče tek kada svedoci počnu iskaze.

Odbrane su zajednički izrazile nezadovoljstvo što će osam od prvih 12 svedoka imati mere zaštite identiteta – skrivanje lika i elektronsku izmenu glasa.

Po dokumentu tužilaštva, prvih 12 svedoka svedočiće ukupno 234,5 sati.

Na pitanja tužilaca svedoci će odgovarati tokom 63 sata, a branioci četvorice optuženih unakrsno će ih, kako su najavili, ispitivati čak 170 sati.

Zastupnik žrtava imaće sat i po za ispitivanje nekih od prvih 12 svedoka.

Raspravno veće je odlučilo ;da sud zaseda četiri puta nedeljno po pet sati, i da svaka četvrta sedmica bude slobodna.

Iz toga proizlazi da će veću za saslušanje prvih 12 svedoka biti potrebno 12 radnih nedelja, odnosno tri meseca.

Zajedno s Tačijem, bivšim komandantom OVK, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U 10 tačaka Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, prisilni nestanak, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Po optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo preuzimanje kontrole nad celim Kosovom zločinima nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Albancima proglašenom za „špijune“, „kolaborante“ i „izdajnike“ i Romima.

Svi optuženi koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020., u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023
Otvoreno pismo roditelja Vučiću: Ko je streljao našu decu u kafiću Panda u Peći

Roditelji šestoro mladića koji su 14. decembra 1998. godine ubijeni u pećkom kafiću "Panda", uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću s molbom da ih primi na razgovor i da im saopšti sva saznanja o tome ko je naredio, organizovao i ubio decu u Peći.

  • 26.02.2023