Vesti
Ratni zločini

U Elueksu počelo saslušanje Sabita Gecija

U Kancelariji Euleksa u Prištini danas je počelo saslušanje Sabita Gecija, bivšeg pripadnika OVK i bliskog saradnika aktuelnog predsednika Kosova Hašima Tačija.
U Elueksu počelo saslušanje Sabita Gecija
Sabit Geci (Foto Veriu.info)

Saslušanje se sprovodi po pozivu Specijalnog suda u Hagu, koji istražuje i procesuira zločine počinjene nad Srbima tokom proteklih sukoba, piše Tanjug.

Geci je poziv Specijalnog suda dobio u decembru prošle godine i već je osuđen za ratni zločin.

Geci je jula 2011. godine dbio 15 godina zatvora, zbog zlostavljanja zatvorenika u logorima Kukeš i Čakan na severu Albanije tokom 1998-1999, a istraga protiv njega počela još 2002. Njegova zatvorska kazna ističe 2025.

Tanjug podseća da je Geci prvi put uhapšen 2000. godine, zbog pucnjave u jednom od noćnih klubova u Prištini.

Geci je jedan od članova Dreničke grupe 1, kojoj se 2015. u kosovskom Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici sudilo za ratne zločine u zatvoru OVK u Likovcu, 1998. i 1999. godine, i koji je zajedno sa Sahitom Jarijem, Avnijem Zabeljijem, Jahirom Demakuom i Ismetom Hadrom 27. maja oslobođen od ovih optužbi, nakon jednogodišnjeg sudskog postupka.

Jedan od najtežih zločina iz optužnice bio je da je kao član OVK, u saučesništvu sa Sahitom Jarijem i nekoliko, za sada, nepoznatih pripadnika OVK, pred brojnim svedocima, po optužnici, motornom testerom odsekao glavu srpskom policajcu Ivanu Bulatoviću, i masakrirao njegovo telo, u Likovcu, sredinom juna 1998. godine.Ostale vesti

Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021
Svedok povukao optužbe protiv Hašima Tačija
Bivši aktivista Demokratskog saveza Kosova iz Mališeva, Cen Desku, povukao je u utorak optužbe protiv Hašima Tačija.
  • 05.05.2021
Kadri Veselji privremeno na Kosovu
Bivši predsedavajući Demokratske stranke Kosova Kadri Veselji, pušten je privremeno iz Haga gde je u pritvoru kao osumnjičeni za ratne zločine. Vest je za "Klan Kosova" potvrdila portparolka Specijalizovanih veća Angela Grip.
  • 03.05.2021