U Elueksu počelo saslušanje Sabita Gecija

U Kancelariji Euleksa u Prištini danas je počelo saslušanje Sabita Gecija, bivšeg pripadnika OVK i bliskog saradnika aktuelnog predsednika Kosova Hašima Tačija.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sabit Geci (Foto Veriu.info)

Saslušanje se sprovodi po pozivu Specijalnog suda u Hagu, koji istražuje i procesuira zločine počinjene nad Srbima tokom proteklih sukoba, piše Tanjug.

Geci je poziv Specijalnog suda dobio u decembru prošle godine i već je osuđen za ratni zločin.

Geci je jula 2011. godine dbio 15 godina zatvora, zbog zlostavljanja zatvorenika u logorima Kukeš i Čakan na severu Albanije tokom 1998-1999, a istraga protiv njega počela još 2002. Njegova zatvorska kazna ističe 2025.

Tanjug podseća da je Geci prvi put uhapšen 2000. godine, zbog pucnjave u jednom od noćnih klubova u Prištini.

Geci je jedan od članova Dreničke grupe 1, kojoj se 2015. u kosovskom Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici sudilo za ratne zločine u zatvoru OVK u Likovcu, 1998. i 1999. godine, i koji je zajedno sa Sahitom Jarijem, Avnijem Zabeljijem, Jahirom Demakuom i Ismetom Hadrom 27. maja oslobođen od ovih optužbi, nakon jednogodišnjeg sudskog postupka.

Jedan od najtežih zločina iz optužnice bio je da je kao član OVK, u saučesništvu sa Sahitom Jarijem i nekoliko, za sada, nepoznatih pripadnika OVK, pred brojnim svedocima, po optužnici, motornom testerom odsekao glavu srpskom policajcu Ivanu Bulatoviću, i masakrirao njegovo telo, u Likovcu, sredinom juna 1998. godine.

Ostale vesti

 • „Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima

  „Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima

  „Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.

 • Optužnica protiv bivšeg pripadnika MUP-a Srbije

  Optužnica protiv bivšeg pripadnika MUP-a Srbije

  Kosovsko Specijalno tužilaštvo podneo je tužbu Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv G.S., bivšeg pripadnika MUP-a Srbije zbog krivičnog dela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", saopšteno je danas.

 • Geci se branio ćutanjem

  Geci se branio ćutanjem

  Bivši komandant „OVK“ Sabit Geci ispitan je danas od strane Specijalnog tužilaštva u prostorijama EULEX-a u Prištini. Gecijev advokat Tahir Recaj (Tahir Recaj), kazao je da se njegov klijent branio ćutanjem, a da je poziv za saslušanje dobio u svojstvu svedoka, javlja prištinska Gazeta Express.

 • Voker: Miloševićeve greške dovele do bombardovanja

  Voker: Miloševićeve greške dovele do bombardovanja

  "Obeležavanje godišnjice masakra u Račku je za mene, ali i za članove porodica bio događaj pun saosećanja i emocija", izjavio je za RTK2 Vilijam Voker, bivši šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu, u period od 1998. 1999. godine.

 • Kosovo, smrt (ne)zaštićenog svedoka

  Kosovo, smrt (ne)zaštićenog svedoka

  Nazmi Rustemi, čije je telo pronađeno pre mesec dana kod jezera Badovac, bio je zaštićeni svedok Specijalnog suda za zločine koje su tokom rata počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, piše prištinski Ekspres. Tužilaštvo u Hagu bez komentara. Zaštita svedoka ključni problem i Haškog i novog suda za ratne zločine.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane