Vesti
Ratni zločini

U Briselu o evrointegracijama i nastavku dijaloga BG i PR

Premijerka Ana Brnabić boraviće u radnoj poseti Briselu na poziv šefice evropske diplomatije Federike Mogerini. Brnabić i Mogerini razgovaraće o procesu evrointegracija Srbije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, regionalnoj saradnji i dijalogu Beograda i Prištine.
U Briselu o evrointegracijama i nastavku dijaloga BG i PR
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Ana Brnabić će biti gost na radnoj večeri koju Federika Mogerini organizuje za predsednike vlada "Zapadnobalkanske šestorke", a kojoj će prisustvovati i komesar EU za susedsku politiku i proširenje Johanes Han.

Uoči radne večere, premijerka Brnabić će imati bilateralni susret sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

Brnabićeva i Mogerinijeva će razgovarati o procesu evrointegracija Srbije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, regionalnoj saradnji i dijalogu Beograda i Prištine.

"Visoka predstavnica EU organizuje radnu večeru u formatu ’Zapadnobalkanske šestorke’ na najvišem nivou, u cilju jačanja saradnje i razmene mišljenja o najaktuelnijim temama u regionu. Format ’Zapadnobalkanske šestorke’ deo je ’Berlinskog procesa’", navedeno je u saopštenju.

U februaru se očekuje strategija EK za pristupanje Srbije i Crne Gore, gde će biti naznačeni budući koraci za druge zemlje i regionu.

U aprilu EK trebalo bi da usvoji godišnji izveštaj o napretku gde će oceniti učinak svih zemalja u reformama, a u maju prvi put posle 14 godina biće održan zajednički samit zemalja Balkana i EU u Sofiji i najzad u junu samnit EU u Briselu.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022