Vesti
Ratni zločini

U Briselu o evrointegracijama i nastavku dijaloga BG i PR

Premijerka Ana Brnabić boraviće u radnoj poseti Briselu na poziv šefice evropske diplomatije Federike Mogerini. Brnabić i Mogerini razgovaraće o procesu evrointegracija Srbije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, regionalnoj saradnji i dijalogu Beograda i Prištine.
U Briselu o evrointegracijama i nastavku dijaloga BG i PR
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Ana Brnabić će biti gost na radnoj večeri koju Federika Mogerini organizuje za predsednike vlada "Zapadnobalkanske šestorke", a kojoj će prisustvovati i komesar EU za susedsku politiku i proširenje Johanes Han.

Uoči radne večere, premijerka Brnabić će imati bilateralni susret sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

Brnabićeva i Mogerinijeva će razgovarati o procesu evrointegracija Srbije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, regionalnoj saradnji i dijalogu Beograda i Prištine.

"Visoka predstavnica EU organizuje radnu večeru u formatu ’Zapadnobalkanske šestorke’ na najvišem nivou, u cilju jačanja saradnje i razmene mišljenja o najaktuelnijim temama u regionu. Format ’Zapadnobalkanske šestorke’ deo je ’Berlinskog procesa’", navedeno je u saopštenju.

U februaru se očekuje strategija EK za pristupanje Srbije i Crne Gore, gde će biti naznačeni budući koraci za druge zemlje i regionu.

U aprilu EK trebalo bi da usvoji godišnji izveštaj o napretku gde će oceniti učinak svih zemalja u reformama, a u maju prvi put posle 14 godina biće održan zajednički samit zemalja Balkana i EU u Sofiji i najzad u junu samnit EU u Briselu.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020