Vesti
Ratni zločini

Tužilaštvo u Hagu traži posebne mere zaštite za dva člana svog tima

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu zatražilo je od suda da dodeli posebne mere zaštite za dva člana njegovog tima u okviru procesa koji se vodi protiv predsednika i potpredsednika Udružneja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, prenosi Tanjug.
Tužilaštvo u Hagu traži posebne mere zaštite za dva člana svog tima
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto www.scp-ks.org)

U pitanju su šef istražnog odeljenja i šef tima za zaštitu svedoka koji funkcionišu u okviru tog tužilaštva.

Tužilaštvo smatra da su mere zaštite njihovog identiteta neophodne, jer bi u suprotnom mogla da bude ugrožena efikasnost istrage, kao i jer bi ih stavilo u rizik imajući u vidu klimu zastrašivanja svedoka na Kosovu, sa kojima su inače u interakciji.

Za njih dvojicu, koje naziva i svedocima, tužilaštvo je predložilo pseudonime W04841 i W04842, kao i identifikaciju samo pomoću njih tokom svih javnih postupaka i redigovanje imena i identifikacione informacije iz javne evidencije suda.

Tužilaštvo napominje da su ove zatražene zaštitne mere u skladu sa pravima optuženih, i napominje da oni i njihovi advokati već znaju njihov identitet i da će imati pristup njihovom potpunom svedočenju.

Gucati i Haradinaj su optuženi za nepoštovanje suda, ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svedoka u procesima koji se vode pred tim sudom.

Pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 1. i 2. septembar pred sudskim većem Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.Ostale vesti

Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021
Zakazana sedma statusna konferencija protiv lidera OVK
U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas treba da bude održana sedma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK.
  • 14.09.2021