Vesti
Ratni zločini

Tužilaštvo: U Budimpešti uhapšen Srbin zbog ratnog zločina

U Budimpešti je pritvoren Srbin sa inicijalima S.S. zbog sumnje da je počinio ratni zločin na Kosovu. Ovo lice je uhapšeno na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je raspisalo Specijalno tužilaštvo Kosova.
Tužilaštvo: U Budimpešti uhapšen Srbin zbog ratnog zločina
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Specijalno tužilaštvo Kosova je zatražilo od nadležnih organa u Mađarskoj da uhapšeno lice bude zadržano u pritvoru.

Iz Tužilaštva saopštavaju da je doneto rešenje o pokretanju istrage protiv S.S. zbog sumnje da je u periodu od 26. marta do 28. maja 1999. godine aktivno učestvovao u izvršenju krivičnog dela ratni zločin, odnosno da je isti učestvovao u napadima na albansko civilno stanovništvo u naselju "Kristal" u Peći.

Tada su, kako navode iz Specijalnog tužilaštva, ubijena 33 lica albanske nacionalnosti.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022