Vesti
Ratni zločini

Tužilaštvo traži da suđenje Saljihu Mustafi počne u martu

Pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, poznatim i kao Sud za zločine OVK, počela je četvrta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg komadanta u OVK Saljiha Mustafe, optuženog za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.
Tužilaštvo traži da suđenje Saljihu Mustafi počne u martu
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Na početku konferencije Specijalizovano tužilaštvo je saopštilo da je uglavnom završilo sa obelodanjivanjem svog dokaznog materijala i da smatra da suđenje Saljihu Mustafi može da počne već početkom marta.

Glavni tužilac Džek Smit precizirao je da će po okončanju obelodanjivanja dokaza, 15. februara, tužilaštvo podneti predpretresni podnesak sudskom panelu (sudskom veću koje bi trebalo da mu sudi), te da će tražiti da mu suđenje počne što pre nakon toga, početkom marta.

Njegova pomoćnica je ukazala da će do kraja meseca biti obelodanjeni i svi potencijalno oslobađajući dokazi koje poseduje tužilaštvo.

Mustafa ne prisustvuje ovoj konferenciji, po ličnoj želji, preneo je njegov branilac Julijus von Bone, koji lično iz sudnice prati konferenciju.

Mustafi je sudija za prethodni postupak prošle sedmice produžio pritvor.

Saljih Mustafa je uhapšen 24. septembra 2020. na Kosovu i izručen Hagu, gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja je potvrđena 12. juna, a objavljena 28. septembra.

U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Na statusnoj konferenciji krajem oktobra 2020. godine Saljih Mustafa je negirao po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.Ostale vesti

Počelo obelodanjivanje dokaza protiv Pjetra Šalje
U Specijalizovanim većima u Hagu danas je održana prva statusna konferencija u procesu protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje, optuženog za zločine u Kukešu, u Albaniji, 1999. godine.
  • 23.04.2021
Hag: Danas druga statusna konferencija u slučaju Pjetra Šalje
Drugo pretpretresno ročište protiv bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Pjetra Šalje zakazano je za danas u 11 časova, saopštila je Kancelarija specijalnog tužioca.
  • 23.04.2021
Bivši komandant OVK Pjeter Šalja izjasnio se da nije kriv
Pjeter Šalja, bivši komandant OVK, poznatiji kao „komandant Vuk“, a koji je optužen za ratne zločine protiv civila na Kosovu, izjasnio se da nije kriv za zločine za koje ga tužilastvo tereti, prenosi N1
  • 19.04.2021
Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da Tužilaštvo još uvek odbrani nije dalo na uvid imena 17 osoba koje su se naknadno prijavile za status žrtava OVK, prenosi Reporteri.

  • 18.04.2021
Poziv žrtvama da učestvuju u postupku protiv Šalje
Lica koja smatraju da su pretrpela direktnu štetu usled krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanog veća Kosova protiv bivšeg komandanta OVK Pjetra Šalje mogu da se prijave da učestvuju u postupku, saopštili su veća. 
  • 16.04.2021
Još jedan bivši pripadnik OVK prebačen u Hag

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Pjetr Šalja koji je prošlog meseca uhapšen u Belgiji, danas je izručen Hagu i prebačen u pritvor, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

  • 15.04.2021