Vesti
Ratni zločini

Tužilaštvo traži da suđenje Saljihu Mustafi počne u martu

Pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, poznatim i kao Sud za zločine OVK, počela je četvrta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg komadanta u OVK Saljiha Mustafe, optuženog za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.
Tužilaštvo traži da suđenje Saljihu Mustafi počne u martu
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Na početku konferencije Specijalizovano tužilaštvo je saopštilo da je uglavnom završilo sa obelodanjivanjem svog dokaznog materijala i da smatra da suđenje Saljihu Mustafi može da počne već početkom marta.

Glavni tužilac Džek Smit precizirao je da će po okončanju obelodanjivanja dokaza, 15. februara, tužilaštvo podneti predpretresni podnesak sudskom panelu (sudskom veću koje bi trebalo da mu sudi), te da će tražiti da mu suđenje počne što pre nakon toga, početkom marta.

Njegova pomoćnica je ukazala da će do kraja meseca biti obelodanjeni i svi potencijalno oslobađajući dokazi koje poseduje tužilaštvo.

Mustafa ne prisustvuje ovoj konferenciji, po ličnoj želji, preneo je njegov branilac Julijus von Bone, koji lično iz sudnice prati konferenciju.

Mustafi je sudija za prethodni postupak prošle sedmice produžio pritvor.

Saljih Mustafa je uhapšen 24. septembra 2020. na Kosovu i izručen Hagu, gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja je potvrđena 12. juna, a objavljena 28. septembra.

U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Na statusnoj konferenciji krajem oktobra 2020. godine Saljih Mustafa je negirao po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.Ostale vesti

Završeno ispitivanje prvog svedoka na suđenju Mustafi
Na suđenju nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, nakon četiri dana završeno je ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima u Hagu.
  • 23.09.2021
Nastavljeno ispitivanje svedoka u slučaju protiv Mustafe

Na suđenju nekadašnjem komandantu u OVK Saljihu Mustafi, danas je četvrti dan zaredom, nastavljano ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

  • 23.09.2021
Svedok W03593: Prebijani smo svakodnevno
U nastavku suđenja Saljihu Mustafi pred sudom za zločine OVK u Hagu, zaštićeni svedok optužbe potvrdio da ga je Mustafa, u proleće 1999, tukao u pritvoru OVK.
  • 21.09.2021
Svedok prepoznao Mustafu kao glavnog u logoru u Zlašu
U nastavku svedočenja, zaštićeni svedok označen brojem 3.593 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš. Planirano je da bude saslušano ukupno 16 svedoka protiv Mustafe.
  • 20.09.2021
Nastavlja se suđenje Saljihu Mustafi
Nakon što je započeto 15. septembra, suđenje bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi, koji se tereti za ratne zločine, nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 20.09.2021
Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021