Vesti
Ratni zločini

Tužilaštvo odbilo zahtev Tačijevog advokata da mu dostavi preliminarni spisak svedoka

Održana je šesta statusna konferencija u postupku koji se vodi u Hagu protiv bivših lidera OVK – Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija. Odbrana bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija zatražila je da tužilaštvo sastavi preliminarni spisak svedoka od kojih se očekuje da svedoče u procesu protiv bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova.
Tužilaštvo odbilo zahtev Tačijevog advokata da mu dostavi preliminarni spisak svedoka
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Luka Mišetić, koji je advokat bivšeg predsednika Hašima Tačija, predložio je da tužilaštvo donese spisak do 2. avgusta.

"Moramo dati prioritet svojim pripremama i to činimo tako što znamo koji svedoci će svedočiti u sudnici. Stoga molimo tužilaštvo da napravi spisak“, rekao je Mišetić, a njegov zahtev su podržali advokati ostalih optuženih.

Tužilaštvo je odbilo pomenuti zahtev.

"Čini se da je ovaj zahtev odbrane potpuno van konteksta zbog čega moramo da ga odbijemo“, rekla je tužiteljka.

Tači i ostali lideri OVK uhapšeni početkom novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru.Ostale vesti

Završeno ispitivanje prvog svedoka na suđenju Mustafi
Na suđenju nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, nakon četiri dana završeno je ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima u Hagu.
  • 23.09.2021
Nastavljeno ispitivanje svedoka u slučaju protiv Mustafe

Na suđenju nekadašnjem komandantu u OVK Saljihu Mustafi, danas je četvrti dan zaredom, nastavljano ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

  • 23.09.2021
Svedok W03593: Prebijani smo svakodnevno
U nastavku suđenja Saljihu Mustafi pred sudom za zločine OVK u Hagu, zaštićeni svedok optužbe potvrdio da ga je Mustafa, u proleće 1999, tukao u pritvoru OVK.
  • 21.09.2021
Svedok prepoznao Mustafu kao glavnog u logoru u Zlašu
U nastavku svedočenja, zaštićeni svedok označen brojem 3.593 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš. Planirano je da bude saslušano ukupno 16 svedoka protiv Mustafe.
  • 20.09.2021
Nastavlja se suđenje Saljihu Mustafi
Nakon što je započeto 15. septembra, suđenje bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi, koji se tereti za ratne zločine, nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 20.09.2021
Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021