Vesti
Ratni zločini

Tužilaštvo očekuje da suđenje Tačiju počne 2021, odbrana - ne pre 2022.

Specijalizovano tužilaštvo za Kosovo očekuje da suđenje bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i njegovim saradncima po optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počne u junu sledeće godine.
Tužilaštvo očekuje da suđenje Tačiju počne 2021, odbrana - ne pre 2022.
Tači i njegov advokat Huper (Foto Rojters)

Tužilaštvo je pripremilo raspored dostavljanja svoje dokazne i druge dokumentacije optuženima i njihovom braniocima i tvrdi da imaju dovoljno infomracija da mogu da počnu sosptvene istrage i okončaju ih pre leta sledeće godine.

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper smatra da je to nerealno, jer je proces obiman i kompleksan.

Huper je rekao da je Specijalizovano tužilaštvo imalo pet godina da pripremni optužnicu i da je ona dostavljena u znatno redigovanoj verziji koja ne ostavlja mnogo mogućnosti za rad.

On smatra da suđenje, ne da neće početi do leta sledeće godine, već ne očekuje da se to dogodi pre leta 2022.

Sličnog stava je i branilac Kadrija Veseljija Ben Emerson koji kaže da će tužilaštvo prema pravilniku obelodaniti sve detalje do maja sledeće godine, "ukoliko ne bude odugovlačilo".

"Tek kada budemo znali kakve su optužbe, što nećemo zati još dugo jer je velika količina informacija redigovana, od tog trenutka nam treba miminum 18 meseci da sprovedemo svoje istrage", rekao je on, navodeći da je procenu zasnovao na iskustvu sa prethodnih sličnih suđenja u MKSJ koji su se ticali OVK.

On je dodao da je tužilaštvo pripremilo saslušanje oko 300 svedoka u okviru četiri optužnice, koje pokrivaju veliki broj događaja širom Kosova i Albanije.

"Mislim da se radi o suđenju koje bi moglo da traje od 18 meseci do dve godine", rekao je Emerson.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne zločne i zločine protiv čovečnosti počinjene širom Kosova i Albanije u periodu od marta 1998 do kraja septembra 1999. godine.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021