Vesti
Ratni zločini

Tužilaštvo očekuje da suđenje Tačiju počne 2021, odbrana - ne pre 2022.

Specijalizovano tužilaštvo za Kosovo očekuje da suđenje bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i njegovim saradncima po optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počne u junu sledeće godine.
Tužilaštvo očekuje da suđenje Tačiju počne 2021, odbrana - ne pre 2022.
Tači i njegov advokat Huper (Foto Rojters)

Tužilaštvo je pripremilo raspored dostavljanja svoje dokazne i druge dokumentacije optuženima i njihovom braniocima i tvrdi da imaju dovoljno infomracija da mogu da počnu sosptvene istrage i okončaju ih pre leta sledeće godine.

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper smatra da je to nerealno, jer je proces obiman i kompleksan.

Huper je rekao da je Specijalizovano tužilaštvo imalo pet godina da pripremni optužnicu i da je ona dostavljena u znatno redigovanoj verziji koja ne ostavlja mnogo mogućnosti za rad.

On smatra da suđenje, ne da neće početi do leta sledeće godine, već ne očekuje da se to dogodi pre leta 2022.

Sličnog stava je i branilac Kadrija Veseljija Ben Emerson koji kaže da će tužilaštvo prema pravilniku obelodaniti sve detalje do maja sledeće godine, "ukoliko ne bude odugovlačilo".

"Tek kada budemo znali kakve su optužbe, što nećemo zati još dugo jer je velika količina informacija redigovana, od tog trenutka nam treba miminum 18 meseci da sprovedemo svoje istrage", rekao je on, navodeći da je procenu zasnovao na iskustvu sa prethodnih sličnih suđenja u MKSJ koji su se ticali OVK.

On je dodao da je tužilaštvo pripremilo saslušanje oko 300 svedoka u okviru četiri optužnice, koje pokrivaju veliki broj događaja širom Kosova i Albanije.

"Mislim da se radi o suđenju koje bi moglo da traje od 18 meseci do dve godine", rekao je Emerson.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne zločne i zločine protiv čovečnosti počinjene širom Kosova i Albanije u periodu od marta 1998 do kraja septembra 1999. godine.Ostale vesti

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževaku

U masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovde su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli, šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

  • 04.12.2020
Odloženo donošenje presude u slučaju Nenada Arsića
Glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice koji je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini trebalo da bude okončan danas odložen je za 21. decembar, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 04.12.2020
Konačna presuda u slučaju Nenada Arsića očekuje se danas
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas će se okončati glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 04.12.2020
Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda
Protest meštana Male i Velike Kruše završen je ispred Apelacionog suda koji se nalazi u okviru Palate pravde u Ajvaliji, nakon što se okupljenima obratio predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja.
  • 03.12.2020
Najavljen protest zbog smanjenja kazne Darku Tasiću
Nezadovoljni zbog smanjenja kazne Darku Tasiću, osuđenom za ratne zločine, meštani Male i Velike Kruše, okolnih sela i drugih krajeva Kosova protestovaće u 11 sati ispred Palate pravde u Ajvaliji kod Prištine.
  • 03.12.2020
Kosovska vlada planira 20 miliona evra za optužene u Specijalnom sudu
Vlada u Prištini izdvojiće dvadeset miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine na Kosovu.
  • 02.12.2020