Vesti
Ratni zločini

Tužilaštvo očekuje da suđenje Tačiju počne 2021, odbrana - ne pre 2022.

Specijalizovano tužilaštvo za Kosovo očekuje da suđenje bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i njegovim saradncima po optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počne u junu sledeće godine.
Tužilaštvo očekuje da suđenje Tačiju počne 2021, odbrana - ne pre 2022.
Tači i njegov advokat Huper (Foto Rojters)

Tužilaštvo je pripremilo raspored dostavljanja svoje dokazne i druge dokumentacije optuženima i njihovom braniocima i tvrdi da imaju dovoljno infomracija da mogu da počnu sosptvene istrage i okončaju ih pre leta sledeće godine.

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper smatra da je to nerealno, jer je proces obiman i kompleksan.

Huper je rekao da je Specijalizovano tužilaštvo imalo pet godina da pripremni optužnicu i da je ona dostavljena u znatno redigovanoj verziji koja ne ostavlja mnogo mogućnosti za rad.

On smatra da suđenje, ne da neće početi do leta sledeće godine, već ne očekuje da se to dogodi pre leta 2022.

Sličnog stava je i branilac Kadrija Veseljija Ben Emerson koji kaže da će tužilaštvo prema pravilniku obelodaniti sve detalje do maja sledeće godine, "ukoliko ne bude odugovlačilo".

"Tek kada budemo znali kakve su optužbe, što nećemo zati još dugo jer je velika količina informacija redigovana, od tog trenutka nam treba miminum 18 meseci da sprovedemo svoje istrage", rekao je on, navodeći da je procenu zasnovao na iskustvu sa prethodnih sličnih suđenja u MKSJ koji su se ticali OVK.

On je dodao da je tužilaštvo pripremilo saslušanje oko 300 svedoka u okviru četiri optužnice, koje pokrivaju veliki broj događaja širom Kosova i Albanije.

"Mislim da se radi o suđenju koje bi moglo da traje od 18 meseci do dve godine", rekao je Emerson.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne zločne i zločine protiv čovečnosti počinjene širom Kosova i Albanije u periodu od marta 1998 do kraja septembra 1999. godine.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022